Malerisk brostensbelagt gade med farverige bygninger og udendørs caféer ved skumring.

Rejseguide til Pakistan

Pakistan har rygte for at være et land med vold og muslimsk fundamentalisme, men det rygte indeholder ikke den hele sandhed. Landet er byder på fremragende naturområder, og indbyggerne er utrolig venlige og imødekommende og byder gerne rejsende indenfor i deres hjem.

Fakta


  • Pakistans islamiske republik

  • Islamabad (525.000) (1998)

  • 796.095 km2

  • Urdu men både engelsk, punjabi og sindhi er udbredt.

  • Islam

  • 130.000.000 (1998)

  • Føderal republik

  • Halvanden gang så stort som Frankrig ligger landet med Afghanistan, Kina og Indien som naboer. I det nordlige Pakistan er Himalaya med nogle af verdens højeste bjerge. Det meste af landet har tørt indlandsklima. Med monsunen i juli-oktober kommer den tiltrængte regn. Dog er det monsunens randområde, så der kommer mindre regn end i for eksempel Indien.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Det bedste tidspunkt er afhængig af, hvor du skal hen. Sind, Baluchistan, Punjab og den sydlige del af den Nord-Vestlige Grænse Provins (North-West Frontier Province) er bedst fra november til midtapril. Den nordlige del af Pakistan, Azad Jammu og Kashmir er bedst fra maj til oktober, selvom storme kan forekomme, da vintrene er meget kolde og snefyldte.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Pakistansk rupi (PR)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Efter at telefonnettet er blevet udbygget i Pakistan, er netforbindelse blevet lettere, men stadig upålidelige. De primære steder for Internet og e-mails er stadig på større hoteller og forretnings centre. Egentlige internetcaféer er meget sparsomme.

Nødhjælp

For at ringe efter hjælp i Pakistan skal du ringe på følgende nummer:
Politi (15)

Drikkepenge

Luksushoteller tilføjer selv mellem 5 og 10 procent på regningen. Oven i det er 5 procent værdsat, hvis du har været tilfreds. Storby taxachauffører forventer 10 procent. I landområderne skal du ikke blive forbløffet, hvis drikkepenge ikke modtages. Her dominerer den islamiske gæstfrihed stadig. “Baksheesh” (almisse) er en almen ting i Pakistan og kan godt forveksles med drikkepenge. Det er en del af den islamiske selvforståelse, at dem der har mere giver en skilling til dem, der har mindre for forskellige servicer både i offentligt regi og private steder.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 16.00 i Pakistan.

Vægt og mål

I Pakistan benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo
Væske: liter

Fotografering

På grund af Pakistans fremmedartethed er det et fotografisk paradis. Fantastisk, storslået og vild natur, farvestrålende busser og lastbiler, anderledes arkitektur og så befolkningen. For muslimerne i Pakistan, specielt i landområderne, er det en fornærmelse at fotografere en kvinde uden hendes tilladelse. Det gælder også, selv om det egentlig er naturen, du er interesseret i. Det kan ligeledes være farligt, hvis hun har en pårørende i nærheden! Mænd på den anden side vil ligefrem opfordre dig til at tage billeder af dem. Hvis du indvilliger i at sende billederne til dem, skal du huske det. Et løfte glemmes ikke, og er et brud på gæstfriheden, hvis de ikke indfries.

Drikkevand

Det er ikke sikkert at drikke vandet fra hanen. Køb vand på flaske. Vær sikker på at forseglingen ikke er brudt.

Elektricitet

I Pakistan benytter man følgende strømkilde:
220 V, 50 Hz

Opførsel

For kvinder, der vil rejse alene i Pakistan, er forskellen stor alt efter, hvor du er. Der er forskel mellem storbyer og landsbyer, mellem by og land, mellem forskellige områder. Det kan være alt fra himlen til helvede. De fleste mænd uden for de største og mest vestlige byer har ingen anden omgang med kvinder end familiemedlemmer. Derfor tror nogle, at kvinder alene er billige, hvilket kan føre til chikane. Sker noget ubehageligt, råb op på gaden, så folk ser jer, og han bliver ydmyget.
Brug ikke venstrehånd til spisning, den er (for lokale) til toiletbesøg.

Åbningstider

Banker har åbent fra 9.30 til 13.00 (søndag-torsdag) og fra 9.00 til 11.30 (lørdag).
Butikker har åbent fra 9.00 til 19.00 (lørdag-torsdag).
Kontorer har åbent fra 9.00 til 13.00 og fra 14.00 til 17.00 (lørdag-torsdag).

Mad og drikke

Maden minder om den nordindiske med karryblandinger, olie og chili. Det er muligt at finde visse gode spisesteder. Tirsdag og onsdag er det kødfri dag af økonomiske og forsyningsmæssige årsager, ikke religiøse. Den store drik er te med mælk, som serveres alle steder. Lassi er en yoghurtdrik, der læsker på en varm dag.

Forhold for handicappede

For fysisk handikappede er Pakistan et helvede. Ingen steder er der rullestolsfaciliteter og ingen lov påkræver det.

Helligdage

Pakistan dag, 23. marts
Arbejdernes dag, 1. maj
Bank helligdag, 1. juli
Uafhængighedsdagen, 14. august
Pakistans forsvarsdag, 6. september
Urs dag, 11. september
Iqbal dag, 9. november
Mohammed Ali Jinnahs fødselsdag, 25. december
Helligdag, 31. december

Overnatning / Hotel

Camping

De fleste hoteller vil gerne lade dig slå et telt op i baghaven. Så er det muligt at bruge toilet og bad for et lille beløb.

Hoteller

Der er stor forskel på hotellerne, se et par stykker inden du bestemmer dig. Oftest er der ingen faste priser, så handel gerne om prisen.

Vandrehjem

Der findes en dusin Youth Hostels, der også i sommerperioden er ret populære blandt de lokale.

Andre overnatningsformer

På banegårdene er der oftest rum, man kan låne, hvis man ankommer sent eller rejser tidligt.

Lokal transport

Fly

Der flyves indenrigs i Pakistan mellem de større byer. Det er billigst at bestille billetterne, når man er ankommet til landet.
Book flybilletter her.

Bus

Har du hang til køresyge så drop bussen. Busstationerne er kaotiske. Råb hvor du skal hen og nogle vil hive fat i dig.

Tog

Togene kører roligere end busserne, der er dog ofte overfyldte kupeer på nogen af strækningerne.

Taxi

Der kører mange taxier og motoriserede rickshaws i Pakistan. Taxichaufførerne benytter sjældent taxameter, og rickshawerne har ikke noget, så det er en god ide at aftale prisen, inden turen begynder. Det er ikke altid chaufføren ved, hvor det er, du skal hen.

Billeje

Avis udlejer biler i de større byer med eller uden chauffør. Du skal have et internationalt kørekort. Taxier kan også lejes på timebasis.

Andre transportformer

Cykler er en glimrende måde at komme rundt på i de mindre byer. De udlejes nogle steder fra hotellerne.

Specielle forhold

Det er ikke helt ufarligt at rejse i Pakistan og specielt efter 1997 er det blevet værre. Der foregår en fundamentalistisk islamisering af samfundet, påvirket af Taliban militsen i Afghanistan, hvilket har forværret specielt de lokale kvinders forhold.
Sind-regionen er det mindst fredelige sted, inklusiv Karachi. Kidnapning af udenlandske turister er forekommet.

Har du fået lyst til at rejse til Pakistan?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud