Farverige bedeflag foran snedækkede bjerge under en klar himmel.

Rejseguide til Nepal

Everest er drømmen – drømmen om naturens storslåethed. Bjergbestigere fra hele verden drager til Nepal for at bestige verdens højeste bjerg (8848 meter). Vi andre dødelige kan trekke til Basecamp (5550 meter) og smage fra de riges bord. Stedet har en dragende effekt. For mange er det en slags pilgrimsrejse. En kamp mellem naturen og dig selv.

Fakta


  • Kathmandu (700.000)

  • 147.181 km2

  • Nepali

  • Nepaleserne er ikke så fastlåste i deres religiøse ståsted. Hovedreligionen er hinduisme blandet med buddhisme efter for godt befindende.

  • 23.000.000

  • Konstitutionelt monarki

  • Nepal grænser op til Tibet i nord og Indien i syd. Nepal, et langt smalt land, ligger på kanten af det tibetanske plateau i Himalaya. Derfor er landet bjergrigt, og flere af verdens højeste bjerge ligger i landet.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Nepal kan besøges året rundt, men på grund af regntiden (midtjuni-september) er der stor forskel på, hvornår man bør. Fra oktober til november er vejret perfekt med skyfri himmel, tilpas temperatur og en klar luft. Perioden fra februar til april er næstbedst, da det er tørt, klart og blomsterne blomstrer. Vinteren er kølig og sommeren med monsunen er varm og alt er indhyldet i regnfyldte skyer.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Nepalesiske Rupees (NRs)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Turistområdet Thamel i Kathmandu svømmer i internetcafeer, hvor du billigt kan surfe på nettet. Forbindelserne er hurtige og stederne velholdte. Ligeledes finder du internetforbindelser i alle de større byer, hvor turister færdes.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Nepal skal man ringe på følgende numre:
I Kathmandu:
Politi 226998 el. 226999
Ambulance 211959
Røde Kors 228094
Resten af Nepal:
Nødhjælp 100

Drikkepenge

Selvom drikkepenge er ved at blive udbredt i takt med turisternes indtog er det ikke forventet andre steder end på dyrere restauranter. Giv aldrig taxachauffører eller rickshawkørere drikkepenge, aftal prisen på forhånd. Man skal huske at give bærere på et trek drikkepenge cirka 100 NR om dagen. På de fleste vare skal der “pruttes” om prisen.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 16.45 i Nepal

Vægt og mål

I Nepal benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter

Fotografering

Alt i Nepal er fotomateriale. Smuk natur, imponerende bygninger, flora og fauna, men noget af det mest fotogene og interessante er befolkningen. Kønne børn, kvinder i farvestrålende sarier, ældre hvis ansigter viser, at vind og vejr har gjort sit. Men husk på: Du er ikke i Zoologisk have. Mange turister udviser ikke respekt for lokalbefolkningen, ud fra devisen “de er alligevel fattige.” Spørg om du må tage deres billede. Et nej betyder nej. Beder de om en kopi, skal den selvfølge sendes, når billederne er blevet fremkaldt. Hav respekt for mennesker i gang med en religiøs handling. For dem er øjeblikket ikke ligegyldigt men dybtfølt.

Drikkevand

Vandet i Nepal kan ikke drikkes. I stedet skal flaskevand købes. Vil du være helt på den sikre side, så undgå isterninger og børst heller ikke tænder i vandet.

Elektricitet

I Nepal benytter man følgende strømkilde:
220 volt, 50 Hz.

Opførsel

Nepal er et sikkert land – også for enlige kvinder. Undgå alligevel udfordrende tøj. I det hele taget skal man respektere landets kultur og tradition. Brug aldrig venstre hånd til at spise med, de lokale bruger den efter toiletbesøg. Udvis respekt ved helligdomme. Giv aldrig tiggere penge og specielt ikke børn. Lad folk arbejde for en skilling – skopusning, tyggegummi og cigaret salg og så videre. Landet er yderst fattigt, en krone til en lille dreng opfordrer ham til at gøre tiggeri til en levevej og ikke en udvej.

Åbningstider

Forretningernes åbningstider er meget forskellige, men har generelt åbent fra kl. 9.00 til 18.00.
Bankerne har åbent kl. 10.00 til 17.00.
Vekselforretninger i Thamel (turist bydelen) har åbent det meste af aftenen.
Offentlige kontorer lukker tidligt om fredagen.
Lørdag er den ugentlige helligdag.

Mad og drikke

Dal Bath er den mest populære ret i Nepal, den består af linsesuppe, ris, og grøntsager i karry. I Kathmandu fås alle typer af mad fra italiensk til japansk og indisk. Generelt er den nepalesiske mad ret enkelt men velsmagende og nærende. Te (Chai) med mælk og masser af sukker er en national drik.

Forhold for handicappede

Nepal er ikke det letteste land for handicappede. Trapper, dårlige veje, kantstene gør livet besværligt. Men hvor der er vilje, er der en vej.

Helligdage

Lettere kaotisk har Nepal sin egen kalender, der begynder i midt april med 12 måneder og ude af trit med den vestlige. Lørdag er den ugentlige fridag. Mange forretninger er dog åbne alligevel.

Prithivi Narayan Shahs fødselsdag, 10 eller 11 januar
Basanta Panchami, Sidst i januar eller tidligt i februar
Shiva Raatri, Sidst i februar eller tidligt i marts
Demokratiets dag, 18 eller 19 februar
Nawa Barsa (nepalesisk nytår), 13 eller 14 april
Guru Purnima, Sidst i juni eller tidligt i juli
Janai Purnima, Sidst i juli eller tidligt i august
Dasain, Oktober
Tihaar, Tre dage i slut oktober eller tidligt i november
Dronningens fødselsdag , 7 og 8 november
Grundlovsdag, 15 eller 16 december
Kongens fødselsdag, 28 eller 29 december

Overnatning / Hotel

Camping

Kun i Kathmandu og Pokhara findes der egentlige campingpladser. Anderledes ser det ud, hvis du trekker eller rafter, hvor du oftest finder dig selv sovende i et telt ved flodbredden.

Hoteller

Hoteller er ikke nødvedigvis bedre end de gode gæstehuse. Lad dig ikke afskrække. Staten har indført et fem-stjerne system, dog siger det oftest mere om prisen end kvaliteten.

Pension

Gæstehusene i Nepal tilbyder en billig og enkel overnatning. Bad og toilet findes enten på værelset eller på gangen.

Andre overnatningsformer

Transport er til tider lidt besværligt. Under monsunen kan veje skylle bort. Omkring byerne er vejnettet godt og udbygget, men i mere fjerne områder er det oftest jordveje. Indenrigsflyvning er en overkommelig og hurtig mulighed, hvis tiden er vigtig. Lokale busser forbinder byerne.

Lokal transport

Fly

På grund af landets barske og visse steder ufremkommelige natur er indenrigsflyvning en oplagt mulighed, hvis vind og vejr tillader det.
Book flybilletter her.

Bus

Den almindeligste transportform. Der er regelmæssige afgange mellem de større byer. Busserne er en lettere krævende og fantastisk oplevelse. Prøv at sidde på taget.

Taxi

Almindelige taxier, rickshaws og knallerttaxier kan prajes på gaden. Aftal pris på forhånd og prut hårdt om prisen. Enkelte taxier bruger taxameter, og deletaxier fungerer som minibusser mellem byerne.

Billeje

Biler kan lejes flere steder i landet. Det mest sikre er at bruge et af internationalt kendte firmaer. Det er også muligt at leje en bil med chauffør, hvilket kan være en god idé.

Specielle forhold

Selvom Nepal er et meget sikkert rejseland, forkommer tyveri desværre som alle andre steder i verden. Pas på dine ting og frist ikke en fattig sjæl.
Maoistiske oprørguerillaer i det midtvestlige Nepal har til tider skabt røre.

Maj 2001:
Der har gennem de seneste måneder været en del uroligheder i Nepal. Tjek med Udenrigsministeriet og dit rejsebureau, inden du starter din rejse til Nepal.

Rejsetilbud