En gammel, rummelig arkade med buer, der reflekterer sollyset på en blank overflade.

Rejseguide til Marokko

Marokko er et land, der er fyldt med farver, mystik og forunderlige dufte. Et besøg her vil byde på myldrende markedspladser med en livlig og kaotisk stemning og små boder med blandt andet læder og magiske tæpper.

Fakta


  • Al Maghrib

  • Rabat (1.500.000)

  • Arabisk

  • Islam

  • 29.661.636 (1999)

  • Monarki

  • Marokko ligger i den nordvestligste del af Afrika tæt på Gibraltar. Landet har Algeriet som sin østlige nabo og Mauretanien som den syd- og sydøstlige. Atlasbjergene løber tværs gennem landet og ender ude ved Atlanterhavet.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Marokko kan besøges året rundt. Markedspladserne summer altid af aktivitet. Men er man ikke glad for varme, bør man nok holde sig fra Marokko i sommermånederne, hvor temperaturen kan nå op over de 40 grader. Nordpå kan man dog blive kølet af i Middelhavet og vestpå i Atlanten. Forår og efterår er gode årstider for et besøg i landet, især hvis man vil sydpå og besøge for eksempel Marrakesh.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Marrokkanske Dirham (MAD)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er netcafeer i alle Marokkos større byer.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Marokko skal du ringe på følgende numre:
Politi (19)
Ambulance og brandvæsen (15)

Drikkepenge

For dørvogtere, guides og andre i lignende professioner er drikkepenge nødvendige for at leve. De bør derfor have cirka ti procent. På bedre restauranter er det høfligst at give cirka 10 procent i drikkepenge, mens man på mere ydmyge caféer kun behøver lægge et par dirham.

Tidszone

Når klokken 14.00 i Danmark, er den 12.00 i Marokko.

Vægt og mål

I Marokko benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Det er i orden at fotografere de fleste steder i Marokko. Man skal dog være opmærksom på, at befolkningen er muslimer, og at der derfor nogen gange skal tages specielle hensyn på hellige steder. Spørg først inden du fotograferer personer.

Drikkevand

Lad være med at drikke vand fra hanen nogen steder i Marokko og undgå isterninger. Køb vand i flasker.

Elektricitet

I Marokko benytter man følgende strømkilde:
220 volt AC, 50 Hz. I nogle ældre bygninger er strømkilden dog 110 volt AC, 50 Hz.

Opførsel

Selvom Marokko er et muslimsk land er afslappet tøj i orden. De helt små shorts og den stramme soltop bør man dog først hive frem ved strandene. Da Marokko er en tidligere fransk koloni er mange af høflighedsformerne, særligt blandt middelklassen, franske. For eksempel er kindkys normalt.

Åbningstider

Banker har åbent fra 8.30 til 11.30 og igen fra 14.30 til 16.30 (mandag-fredag), men med en lidt længere middagspause om fredagen.
Butikker og museer har åbent fra 8.00 til 18.00 (mandag-fredag). Nogen lukker dog til frokost.

Mad og drikke

Hoteller og dyrere restauranter serverer normalt retter med inspiration fra det franske køkken. Men på de mindre spisesteder er der et rigt udbud af traditionel marokkansk mad. Prøv for eksempel harira, en krydret suppe eller couscous med æg, kylling eller lam. Tajine er en sammekogt ret ofte med marineret kylling eller lam.

Forhold for handicappede

Der er ikke taget særlig meget hensyn til handicappede i Marokko. Man finder sjældent specielle indretninger, der gør livet lettere for handicappede. Til gengæld er der en udbredt vilje til at hjælpe, og den kan man med fordel tage imod.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Tronfestival, 3. marts
Qued ed-Dahab Dag, 14. august
Uafhængighedsdag, 18. november
Arbejderdag, 1. maj.

Flytbare helligdage
Eid essgher (slutningen på Ramadanen), sidst i januar
Eid thamukrate (offerfesten), omkring 28. marts
Islamisk nytår, midt i april
Ashura, sidst i april
Al Mouloud (profetens fødsel), omkring 26. juni
Den Grønne Marchs fødselsdag, omkring 6. november
Starten på Ramadanen, omkring 20. december.

Overnatning / Hotel

Camping

Der er udmærkede campingmuligheder i og uden for de større byer i Marokko. Forholdene er jævnt gode og billige.

Hoteller

Der er mange hoteller i Marokko. Der er dyre, luksuriøse hoteller, mellemklasse hoteller og mindre, billige hoteller. I store byer som Marrakech, Rabat og Casablanca er mulighederne mange, men det er ofte lidt dyrere end i de mindre byer.

Pension

Nogle af de mindre og billigere hoteller fungerer som en slags gæstehuse, hvor man spiser sammen med værten og resten af familien. Disse private indkvarteringer er som regel billige.

Vandrehjem

Der er vandrerhjem og hostels i de større byer i Marokko. Men ofte kan det være lige så billigt at bo på hotel, hvis man vælger et et- eller tostjernet hotel.

Lokal transport

Fly

Marokko har indenrigsflyninger mellem Agadir, Casablanca og Tangier.
Book flybilletter her.

Bus

Busnettet er pålideligt og godt udbygget i de fleste områder. Marokko har langdistance busser såvel som lokale busser.

Tog

Togdrift er begrænset i Marokko. Men de togruter der er, er til gengæld fremragende og billige. Den mest populære rute er fra Fés til Rabat og Casablanca. Det er togselskabet ONCF, der kører mellem hovedbyerne i Marokko.

Taxi

Der er altid taxier at få i de store og mellemstore byer. Det er billigt, men sørg for at aftale en pris, hvis
chaufføren ikke slår taxameteret til.

Billeje

Det er relativt dyrt at leje biler i Marokko i forhold til prisniveauet i øvrigt. Benzin kan man købe stort set hvor som helst.

Båd eller færge

Man kan sejle fra Algeciras og Malagi i Spanien til Ceuta i Marokko.

Andre transportformer

Petits taxier er et almindeligt syn i de større marokkanske byer. Taxierne kan have tre personer af gangen, og det er en billig og nem måde at komme omkring på.

Specielle forhold

Marokko er ikke kun hede og sandstrande. Kan man lide at trekke, er der gode muligheder. Den smukke tur mellem Tacheddirt og Imlil bringer en op i Atlas bjergenes sne, og så er der basis for en skitur. Oukaimeden, der ligger cirka 70 kilometer fra Marrakesh, er et populært skisted.

Har du fået lyst til at rejse til Marokko?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud