Malerisk brostensbelagt gade med farverige bygninger og udendørs caféer ved skumring.

Rejseguide til Litauen

Litauen, der sammen med Estland og Letland udgør de baltiske lande, har efter Sovjetunionens opløsning tiltrukket europæiske turister i massevis. For selvom landet stadig bærer præg af det tidligere kommunistiske herredømme, er Litauen et spændende historisk og kulturelt rejsemål.

Fakta


  • Lietuvos Respublika

  • Vilnius (597.000)

  • 65.200 km2

  • Litauisk

  • Romersk-katolsk

  • 3.700.000 (1995)

  • Republik

  • Litauen er et meget fladt land. Landet gennemskæres af en række floder med Nemunas som den største. Litauen omfatter endvidere en lang række småøer.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Litauen kan besøges året rundt, det mest optimale tidspunkt i forhold til vejret er dog fra maj til oktober. Vinteren i Litauen kan blive meget kold og med meget sne.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Litas
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Litauen har netcaféer i hovedstaden Vilnius samt i landets næststørste by Kaunas.

Nødhjælp

For at tilkalde nødhjælp i Litauen skal du ringe på følgende numre:
Politi (02)
Ambulance (03)
Brandvæsen (01)

Drikkepenge

Drikkepenge: Restauranter, taxichauffører og frisører forventer generelt et beløb på omkring 10-15 procent lagt oven i regningen.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 13.00 i Litauen.

Vægt og mål

I Litauen benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Undlad at fotografere offentlige bygninger og udvis almindelig høflighed ved generelt altid at spørge om lov før fotografering.

Elektricitet

I Litauen benytter man følgende strømkilde:
220V AC, 50 Hz

Opførsel

Som i de fleste øvrige romersk-katolske lande bør man ved besøg i landets kirker, klostre og andre religiøse steder vise respekt ved at undgå at klæde sig i shorts, korte kjoler og bare skuldre. I øvrigt kan man med almindelig høflighed og respekt for lokalbefolkningen komme forbavsende langt i Litauen.

Åbningstider

Banker har åbent fra 9.00 til 12.30 (mandag-fredag), nogle holder endvidere et par timer åbent om eftermiddagen.
Butikker har åbent fra 10.00 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdage). Nogle butikker holder frokostlukket.
Kontorer har åbent fra 9.00 til 13.00 og fra 14.00 til 18.00 (mandag-fredag).
Offentlige kontorer har åbent fra 10.00 til 15.00 (mandag-fredag)

Mad og drikke

Spisekortene på de litauiske restauranter domineres af det russiske og østeuropæiske køkken, og kødretter i alle afskygninger udgør således det dominerende element.
Af drikkevarer kan nævnes den litauiske vodka og likør samt landets glimrende øl.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Uafhængighedsdag, 16. februar
National genopstandelse, 11. marts
Arbejdernes dag, 1. maj
Statsdag, 6. juli
Alle helgenes dag, 1. november
Jul, 25. og 26. december.

Overnatning / Hotel

Camping

Litauen råder over en række campingpladser, hvoraf de fleste ligger koncentreret omkring kysten og landets større byer. Mange af campingpladserne inde i selve Litauen er af ret lav kvalitet og består ofte ikke af meget mere end blot en bar plads.

Hoteller

Efter kommunismens fald har man i Litauen virkelig arbejdet for at bringe landets hoteller op på vestlig standard, og det er da også lykkedes nogenlunde flere steder. Specielt har invasionen af flere internationale hotelkæder med efterfølgende nybyggeri øget standarden betydeligt.
Det er dog stadig muligt at finde et lavkvalitets-hotel i Litauen, men så ligger prisen da også som regel derefter.

Andre overnatningsformer

Gennem det litauiske turistbureau kan man leje sig ind i private litauiske hjem, og hvis man er klar til at bo tæt sammen med fremmede mennesker, kan dette ofte være en stor kulturel oplevelse.
Ungdomshostels er et rimeligt udbredt fænomen i Litauen.

Lokal transport

Fly

Foruden lufthavnen i Vilnius ligger der en række små lufthavne ved landets større byer, men der er ikke mange indenrigsafgange.
Book flybilletter her.

Bus

De litauiske busser er generelt både billigere, hurtigere og mere pålidelige end landets toge. Man kan endvidere nå stort set enhver afkrog af landet med bus.

Tog

Litauens jernbanenet forbinder alle landets større byer, men skal man på landet, er bussen nok et klogere valg.

Taxi

Man kan uden besvær praje en taxi i Litauens byer. Det er generelt billigt at køre taxi, men ekstratillæg i aften- og nattetimerne er ikke ualmindeligt. Man bør endvidere aftale prisen på forhånd.

Billeje

Det er muligt at leje både bil og chauffør i Litauen gennem sit hotel eller biludlejningsfirma. Det litauiske vejnet er generelt i orden, men mange mindre veje er kun belagt med grus, ligesom der også kan forekomme huller i vejene.

Har du fået lyst til at rejse til Litauen?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud