Malerisk brostensbelagt gade med farverige bygninger og udendørs caféer ved skumring.

Rejseguide til Laos

I Laos finder man en utrolig sammensætning af kultur fra bjergstammerne i højlandet med farvestrålende beklædning til de etniske lao folk i lavlandet. Rejsende, der har besøgt Laos, er enige om, at landet er et af højdepunkterne i Sydøst Asien.

Fakta


  • Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao

  • Vientiane (555.100)

  • 236.800 km2

  • Det primære sprog i Laos er Lao, der minder om Thailandsk.

  • Buddhisme

  • 4.845.800 (1997)

  • Republik

  • Laos grænser op til Thailand, Cambodia, Vietnam, Kina og Myanmar (Burma). Landet er præget af mange floder, hvor den største er Mekong floden, der løber i hele landets længde. Den gør, at der omkring floden er en del frugtbare områder, der kan dyrkes. To tredje dele af landet består af skovområder og bjerge, og kun 10 procent af landet bliver brugt til landbrug.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Det bedste tidspunkt at besøge Laos på er fra november til februar. I de måneder regner det mindst, og det er ikke for varmt. I bjergene kan maj og juli også være behagelige. Regnsæsonen varer fra juli til oktober, hvor flere af vejene regner væk.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Kip
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Som hovedregel har Laos netcafé i alle de byer, der bliver besøgt af turister. Hastigheden på forbindelsen kan variere, som prøv forskellige netcaféer.

Drikkepenge

Det bliver ikke forventet, at man giver drikkepenge i Laos, dog undtagen dyre hoteller og restauranter, hvor man normalt giver cirka 10 procent.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 17.00 i Laos.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 18.00 i Laos.

Vægt og mål

I Laos benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Man bør ikke fotografere andre mennesker, hvis man ikke har tilladelse til det, specielt ikke kvinder. Ellers bør man følge de anvisninger, der er ved de enkelte seværdigheder.

Drikkevand

Man bør ikke drikke vandet i Laos. Du skal enten koge det eller købe det på flaske.

Elektricitet

I Laos benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50Hz.

Opførsel

Man bør klæde sig, så hele kroppen er dækket, især kvinder. Man må ikke røre andre folk i eller på hovedet. Ellers bør man have respekt for andre mennesker og huske at tage skoene af, inden man træder ind i andres hjem.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag), nogle mindre butikker har åbent til 21.00.
Kontorer har åbent fra 8.00 til 12.00 og fra 13.30 til 17.30 (mandag-fredag).
Banker har åbent fra 8.00 til 12.00 og fra 13.30 til 17.30 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Ris er grundstenen i måltider i Laos. De fleste retter er tilberedt med friske ingredienser så som fisk, kylling, and, svinekød, oksekød eller vandbøffel med grønsager og ris til. Mange retter er desuden tilsat citron, lime eller koriander for at give maden en helt speciel smag.
Med hensyn til drikkevarer er riswhisky populær, den hedder Lao Lao. Beer Lao er den mest populære øl i Laos.

Forhold for handicappede

Der er ikke gode forhold for handicappede i Laos. Transportsystemet er ikke særlig udviklet ej heller effektivt. Meget få steder har faciliteter til handicappede, så det kan være svært at komme ind eller omkring, hvis man ikke er mobil.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Pathet Lao dag, 6. januar
Hærens dag, 20. januar
Kvindernes dag, 8. marts
Folkets festdag, 22. marts
Boun Pimai, Laos nytår, 13.-15. april
Arbejdernes internationale dag, 1. maj
Børnenes dag, 1. juni
Lao Issaro, dagen for det fri Laos, 13. august
Frigørelsesdagen fra franskmændene, 12. oktober
Uafhængighedsdag, 2. december

Overnatning / Hotel

Camping

Der findes ikke campingfaciliteter i Laos.

Hoteller

I de store byer er der en del gode og komfortable hoteller. I mindre byer kan der være små, lokale hoteller med knap så gode faciliteter.

Pension

I de store byer er der en del gæstehuse i god stand, man kan også finde gæstehuse i mindre byer og på landet, men de er ofte i halvdårlig stand.

Vandrehjem

Der er en del vandrehjem/hostels i landet. De fleste byer har mindst et lille, lokalt vandrehjem.

Lokal transport

Fly

Der flyver indenrigsfly mellem de fleste store byer i landet, antallet af afgange kan variere fra årstid til årstid. Det kan derfor være svært at booke indenrigsfly udenfor Laos, så vent til du er i landet.
Book flybilletter her.

Bus

Der kører få langdistance busser i landet. De fleste kører fra Vientiane til andre store byer. Netværket er endnu ikke særlig godt udbygget, og antallet af afgange varierer med årstiden.

Tog

Der kører ikke passagertog i Laos

Taxi

Der kører taxier i de største byer i landet, men de kører ofte kun på bestemte ruter. I Vientiane kan man dog til tider leje en taxi for en hel dag. I de fleste byer er der desuden en del trehjulede motorcykler, der fungerer som taxier. Husk at aftale prisen inden turen begynder.

Billeje

I øjeblikket er der ingen normale biludlejningsfirmaer i Laos, det kan dog ofte lade sig gøre at leje en bil med chauffør for nogle dage.

Båd eller færge

Specielt på Mekong floden er der gode muligheder for at komme frem med båd. På Mekongfloden sejler såvel store færger som hurtige speedbåde. Speedbådene fungerer som en salgs vandtaxier. Færgeafgange og ankomster må man spørge sig frem til i de enkelte byer, da de ændrer sig konstant og i takt med årstiderne.

Har du fået lyst til at rejse til Laos?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud