Rejseguide til Jordan

Rejseguide til Jordan

Jordan er et ørkenland, der gemmer på fabelagtige oplevelser for rejsende. Den jordanske ørken er et fremragende sted at gå på opdagelse efter gamle byer, der tidligere har været gravet ned i sandet.

Fakta


  • al-Mamlaka al-Urdunia al-Hashemiyah

  • Amman

  • 89.206 km2

  • Arabisk

  • Islam

  • 5.200.000

  • Monarki

  • Jordan er mest sand. Faktisk er 80 procent af landet dækket af ørken. De resterende 20 procent er primært området omkring Jordan floden, der er landets absolut mest frugtbare. Det er da også her langt den største del af befolkningen bor.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Vejret i Jordan følger samme mønster som resten af Mellemøsten. Varme somre og køligere vintre. I Jordan svinger sommertemperaturerne sig til tider op til 49 grader, det er dog sjældent. Om vinteren er det ikke usædvanligt med lidt snevejr i ny og næ. Vil man undgå begge dele, bør man derfor rejse i efteråret eller foråret.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Jordanske dinarer (JD)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Det er ret smertefrit at finde internetcaféer i Amman. Mange hostels og caféer har computere til formålet. Lidt mere problematisk bliver det i de mindre og mere afsides liggende byer. Men også her kan det dog lade sig gøre med lidt tålmodighed.

Nødhjælp

For at få hjælp i Jordan skal du ringe på følgende numre:
Politi (192), (462)
Ambulancer og førstehjælp (193)

Drikkepenge

På pænere restauranter forventer tjenere at få cirka ti procent, udover det regningen lyder på. Men andre steder skulle der ikke være grund til at flotte sig med den slags.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 13.00 i Jordan.

Vægt og mål

I Jordan benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Jordanerne er meget venlige og imødekommende, og der er derfor generelt ingen problemer med at fotografere. I hvert fald så længe man husker almindelig høflighed og respekt for folk, der med deres påklædning, adfærd eller situation tydeligvis ikke vil fotograferes.

Drikkevand

Der er ingen grund til at lave eksperimenter med at drikke store mængder vand fra hanen i Jordan. Køb hellere vand på flaske. Jordanerne har nemlig for nyligt haft problemer med vandforgiftning, der har ført til at befolkningen er blevet bedt om at koge vandet inden brug. Men hvis forbruget fra hanen begrænses til tænderbørstning skulle der dog ikke opstå mavetilfælde af den grund.

Elektricitet

I Jordan benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50Hz

Opførsel

Der er ingen specifikke regler for opførsel bortset fra ved moskeerne, hvor man bør klæde sig i tøj, der dækker hele kroppen.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 9.00 til 13.00 og fra 15.00 til 20.30 (lørdag-torsdag)
Kontorer har åbent fra 9.00 til 18.00 (lørdag, onsdag-torsdag), en del kontorer holder et par timers middagspause.

Mad og drikke

Jordanerne nyder godt af det arabiske køkken med dets velkendte retter som falafel, shawarma og humus, samt de forskellige varianter heraf. En særlig jordansk ting hentet fra det beduinske mindretal i landet er den meget velsmagende mensaf. Mensaf er stærkt krydret lam, stegt og serveret med ris. Med til serveringen hører lammehovedet og øjnene til den heldigste. Den næstheldigste må tygge sig igennem tungen.

Forhold for handicappede

Desværre må man konstatere, at Jordan ikke lige er stedet at rejse hen for en gangbesværet. Mange af seværdighederne er ruiner, stenede, omgivet af sand og derfor ikke ret kørestols- eller krykkevenlige. Om mennesker med andre handicap kan rejse til Jordan afhænger naturligvis af handicappets art og den handicappedes temperament.

Helligdage

Udover de almindelige muslimske helligdage har jordanerne også et par lokale helligdage.

Uafhængigheden fra det ottomanske styre, 25. maj
Årsdagen for den store arabiske opstand, 10. juni

Overnatning / Hotel

Camping

Visse steder i ørkenen kan man med fordel campere. Men Amman har ingen campingplads i nærheden.

Hoteller

Der er masser af hoteller. Lige fra de meget små uafhængige i sidegaderne til de store internationale kæder som SAS Radisson og Marriot. Priser og kvalitet følges generelt ad.

Lokal transport

Fly

Den eneste indenrigsrute er den daglige tur mellem Amman og Aqaba, og den beflyves af et datterselskab af det nationale flyselskab Royal Jordanian. Bemærk at afgangen ikke er fra den internationale lufthavn, men fra den mindre Marka-lufthavn.
Book flybilletter her.

Bus

Det nationale busselskab Jett kører på an lang række indenrigsruter på kryds og tværs af Jordan, samt et par internationale til blandt andet Bagdad, Jeddah og Riyadh. Busserne er billige, men til tider ikke ret hurtige. Ydermere kan de være svære at få plads i.

Tog

Den eneste togforbindelse i Jordan går mellem Amman og Damascus. Men den går ikke ret ofte, og hverken i Jordan eller Syrien ligger togstationerne tilnærmelsesvis i nærheden af hovedstædernes respektive centrum.

Taxi

Mellemøstens populære deletaxier er naturligvis også et hit i Jordan. De er hurtige, de kører ofte, de er billige og kan derfor sagtens matche busserne. De almindelige taxier finder man også i gadebilledet. Men som så mange andre steder i denne del af verden sidder landets største svindlere enten i fængsel eller bag rattet på en taxa. Så sørg for at taxameteret er slået til. Hvis chaufføren nægter så stig ud og find en anden bil. Over længere afstande, og for så vidt også over korte, kan man til tider med fordel aftale en pris. Det kan få chaufføren til at køre den korteste vej. En fristelse der ikke er nært foreliggende, så længe taxameteret tikker.

Billeje

De lokale udlejningsbureauer er generelt en hel del billigere end de internationale, der også er rykket ind i Jordan. Men det kan oftest kun betale sig at leje bil, hvis man har ambitioner om ture på egen hånd rundt i ørkenen. Mellem de store byer og grænsebyerne er de offentlige transportmidler eller deletaxaerne ofte både hurtigere og billigere end en turist bag eget rat.

Båd eller færge

Jordans eneste havneby Aqaba ved det Røde hav har jævnlige forbindelser til Nuweiba i Egypten. Der findes flere muligheder, der passer til både en stram og mere løs tidsplan. Priserne varierer alt hvor hurtigt det skal gå.

Specielle forhold

En række udenlandske organisationer tager imod volontører, der har lyst til at arbejde i arkæologisk udgravning. Arbejdet er oftest ulønnet. For nærmere information kontakt:
British institute at Amman for Archaeology & history
PO box 519
Al-Jubeiha, Amman
11941
Jordan

eller

Institut Francais dArchéologie du Proche Orient
PO box 5348
Amman
Jordan

Har du fået lyst til at rejse til Jordan?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud