Storslået isbjerg i et roligt polarhav med spejlinger i det krystalklare vand.

Rejseguide til Grønland

Et besøg på Grønland efterlader de fleste forbløffet over den imponerende natur, den evige is, de langstrakte tundraer og de enorme isblokke findes kun få andre steder i verden. Besøger man nogle af de små bygder, finder man en grønlandsk befolkning, der holder egen kultur og traditioner i hævd, og er man heldig får man måske et glimt af julemanden :-).

Fakta


  • Kalaallit Nunaat

  • Nuuk (Godthåb)

  • 2.175.600 km2

  • Grønlandsk og dansk

  • Evangelisk-lutheransk

  • 56.309 (2000)

  • Selvstyret dansk territorium

  • Grønland er verdens største ø. Langt den største del af den enorme ø, hvis nordligste punkt ligger 700 kilometer fra nordpolen, er dækket af evig is. Indlandsisen er på de højeste steder 3300 meter tyk. Øen har over 40.000 kilometer kyststrækning.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Grønland har to årstider, sommer og vinter. Det er i vintermånederne, at man oplever den natur og det sceneri, de fleste forbinder med landet. Men Grønland er også spændende om sommeren, hvor man kan tage på vandretur i fjeldene eller sejle langs kysten.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Dansk krone (Dkr), 1 Dkr = 100 ører
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Det vrimler ikke lige frem med netcafeer på indlandsisen, men i Nuuk og i Sisimut kan det lade sig gøre at finde en. Ellers kan man spørge på det lokale bibliotek.

Drikkepenge

Man giver drikkepenge på restauranter svarende til cirka 10 procent. Man kan også give sin turfører drikkepenge, hvis oplevelsen har været ud over det sædvanlige.

Tidszone

Grønland er inddelt i tre tidszoner:
Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 08.00 i Nuuk området.
Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 07.00 i Qaanaaq området.
Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 10.00 i Ittoqqortoormiit området.

Vægt og mål

I Grønland benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo
Temperatur: celsius
Rumindhold: liter

Fotografering

Det er ikke tilladt at fotografere i kirker under gudstjenester. Vil man fotografere grønlænderne, er det altid en god ide at spørge først.

Drikkevand

Man kan drikke vandet fra hanerne i hele Grønland. Endvidere kan man trygt drikke vandet i elve og søer.

Elektricitet

I Grønland benytter man følgende strømkilde:
220 Volts / 50Hz

Opførsel

Almindelig god opførsel forventes i Grønland.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 9.00 til 17.30 (mandag-torsdag), fra 9.00 til 19.00 (fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).
Banker har åbent fra 10.00 til 16.00 (mandag-fredag).
Kontorer har åbent fra 10.00 til 16.00 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Traditionel grønlandsk mad består af helt friskfangede fisk, sæler og hvalrosser. Det nyslagtedes dyrs mest delikate dele så som hjerte, nyrer og øjne var forbeholdt den jæger, der var øverst i hiarkiet. Er man ikke til varme indvolde, men mere til tilberedt fisk er der et rigt udbud af både torsk, laks hellefisk, sæl, hval og mange andre gode fisk. Frugt og grøntsager er der ikke så mange af, og dem man kan købe i supermarkederne, er sjældent helt friske på grund af den lange transporttid.

Forhold for handicappede

Grønland er ikke det mest velegnede rejsemål for handicappede. Den barske natur stiller store krav til fysikken, hvis man vil opleve landet på nærmeste hold.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Hellige tre kongers aften, 6. januar
Arbejdernes internationale kampdag (halv fridag), 1. maj
Grundlovsdag, 5. juni
Grønlands nationaldag, 21. juni
Juleaften, 24. december
1. Juledag, 25. december
2. Juledag, 26. december
Nytårsaften, 31. december

Flytbare helligdage
Påske, marts eller april
Pinse
Kristi Himmelfart
Store bededag

Overnatning / Hotel

Camping

Man må slå sit telt op alle steder i Grønland, men man skal ikke regne med at finde campingpladser, som man kender dem fra resten af Europa. De fleste har ingen faciliteter overhovedet. Nogle steder er der opstillet skurvogne med toilet- og badefaciliteter

Hoteller

Grønland har alt fra store internationale hoteller til små familiedrevne hoteller med få værelser. Det er dyrt at overnatte på hotel i Grønland.

Vandrehjem

I sommerhalvåret kan man finde vandrerhjem i stort set alle byer. Ofte er det værelser på skoler, der bliver lejet ud til turister. Der er altid adgang til køkken og bad, men mere fælles kan der ikke siges om standarden.

Andre overnatningsformer

Sømandshjem
Findes kun i nogle byer. Er som regel i god stand og har veludrustede værelser. Der serveres udmærket mad på sømandshjemmene, og de er billigere end hotellerne.

Lokal transport

Fly

Der er flyforbindelse eller rettere helikopterforbindelse mellem de større byer. Det er rimelig dyrt at flyve på Grønland.
Book flybilletter her

Bus

Der kører bybusser i de største byer, men ingen langtursbusser.

Tog

Der kører ikke tog i Grønland

Taxi

Der kører taxi i de fleste Grønlandske byer.

Billeje

Der er ikke meget at bruge en bil til i Grønland

Båd eller færge

Bådtrafikken er meget udbygget i Grønland, og man sejler fra by til by. Man kan rejse med alt fra små joller til store passagerskibe alt efter pengepung og temperament.

Andre transportformer

Hundeslæde
Hundeslæde er et yndet transportmiddel blandt grønlænderne når de bevæger sig på indlandsisen. Som turist kan man leje en slæde med fører.
Snescootere er et udmærket transportmiddel i vintermånederne. De kan lejes i flere byer og bygder.

Har du fået lyst til at rejse til Grønland?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud