To kvinder smiler og ser på en smartphone sammen i en travl bygade.

Rejseguide til Storbritannien

Storbritannien er landet, der har alt. Her er pulserende storbyer med London som den største og vigtigste metropol. Men her er også fantastiske naturlandskaber, hvor græsdækkede bakker bølger mellem tykke skovområder, så langt øjet rækker.

Fakta


  • United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

  • London (7.074.300 1996)

  • 241.752 km2

  • Engelsk er hovedsproget, men der tales også walisisk og gælisk af mindre grupper.

  • Protestantisme (Church of England) med et romersk katolsk mindretal.

  • 58.801.500 (1996)

  • Konstitutionelt monarki

  • Landskabet i Storbritannien kan overordnet deles op i højland og lavland. Højlandsområdet består af bjergregioner primært i Skotland, Nordirland, det nordlige England og det nordlige Wales. Lavlandsområdet er præget af sandsten og kalkstensbakker og lange dale. Yderligere finder man store søområder, fjorde, små øer, høje klipper og lange sandstrande i landet.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Storbritannien kan besøges året rundt. De varmeste måneder ligger fra maj til september, mens der kan komme sne mellem november og marts. Vejret i Storbritannien er meget omskifteligt, og det anbefales derfor altid at medbring regntøj samt varmt tøj. Specielt i de nordlige egne kan det pludselig blive meget koldt.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium på: http://www.um.dk
Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Engelske pund.
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der findes internetcaféer i alle store og mellemstore byer. Der er efterhånden mange af dem, så det er ikke et problem at finde et sted med netadgang. Desuden er det muligt at få netadgang på mange større hoteller.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Storbritannien skal du ringe på følgende nummer:
Politi, ambulance og brandvæsen (999)

Drikkepenge

På hoteller og restauranter bliver der ofte lagt et servicebeløb på 10-12 procent på regningen, hvis det er tilfældet, er det ikke nødvendigt at give ekstra drikkepenge. Desuden er det normalt at give taxichauffører 10 procent i drikkepenge.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 11.00 i Storbritannien.

Vægt og mål

Distance: miles
Rumindhold: liter
Vægt: kilo
I Nordirland benytter man dog følgende måleenheder:
Længde: foot/mile
Vægt: pound/stone
Væske: pint/gallon

Fotografering

I kirker og andre religiøse bygninger bør man følge anvisningerne på stedet. Ellers er der ikke specielle regler for fotografering i Storbritannien.

Drikkevand

Man kan sagtens drikke vandet fra hanen i Storbritannien

Elektricitet

240 volts AC, 50Hz. Desuden skal man være opmærksom på, at tre-ben stik er standard

Opførsel

I Nordirland og Skotland bør man undgå at diskutere religion og politik med befolkningen. Ellers er briterne et tolerant folkefærd.

Åbningstider

Butikker har forskellige åbningstider i forskellige områder, men de har som regel åbent fra 8.30 til 17.30 (mandag-fredag), samt lørdag formiddag.
Banker og posthuse har også forskellige åbningstider, men har som regel åbent fra 9.30-17.30 (mandag-fredag), ligesom de fleste også har åbent lørdag formiddag.

Mad og drikke

Storbritannien er kendt for English breakfast med æg, bacon, pølser og så videre. Desuden kan man få adskillige fremragende middagsretter, når man rejser rundt i landet. Skotland er blandt andet kendt for eminente lakseretter, mens Nordirland er kendt for skaldyr, kartoffelretter og tørret tang. For at slukke tørsten drikkes der meget øl i Storbritannien, og der er ualmindelig mange at vælge imellem. Briterne drikker ligeledes the i store mængder.

Forhold for handicappede

Der er efterhånden nogenlunde forhold for handicappede i Storbritannien. Mange seværdigheder og overnatningssteder er mærket med skilte, hvis de har handicapvenlige faciliteter.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Juledag, 25. december
Anden juledag, 26 december

Flytbare helligdage
Påske, marts eller april
Majdag, først mandag i maj
Fridag, sidste mandag i maj
Sommerfridag (på nær Skotland), sidste mandag i august

Overnatning / Hotel

Camping

Der findes adskillige campingpladser over hele landet. De fleste pladser har gode faciliteter med bad, legeplads, butikker og sportsområde. Mange campingpladser lejer telte ud, hvis man ikke har sit eget med

Hoteller

Hoteller i alle prisklasser findes i de fleste byer. Der er en klar tendens til, at det er dyrere at overnatte i de større byer, og her er London klart den dyreste med hensyn til hoteller. Desuden skal man være opmærksom på, at England, Skotland og Wales har forskellige måder at klassificere hotellerne på, så man kan ikke gå efter en standard, og man får ikke nødvendigvis samme service for samme beløb i de forskellige områder.

Pension

B&B og gæstehuse er en populær overnatningsform i Storbritannien. De findes overalt, både i byer og i mere øde områder. De varierer i pris og komfort, men de fleste steder er hyggelige og har en charmerende atmosfære.

Vandrehjem

Hostels er en af de billigste overnatningsformer i Storbritannien, og der er nok af dem. Specielt England og Wales har mange hostels. De varierer i pris og komfort, men er generelt i god stand.

Andre overnatningsformer

I mange områder af landet er det muligt at leje hytter.

Lokal transport

Fly

I Storbritannien flyves der indenrigs mellem alle større byer. Der er en del selskaber om konkurrencen, hvilket betyder, at man ofte kan få en billig billet. Til tider kan det være billigere at flyve end at køre med tog.
Book flybilletter her

Bus

Busnettet i Storbritannien dækker stort set hele landet. Busserne kører mellem de fleste byer og områder. De fleste busser er i god stand med toiletter og mulighed for at købe forfriskninger.

Tog

Storbritannien har et utroligt godt udviklet tognet, der dækker det meste af landet. Togene kører regelmæssigt, og der er god service. Det er muligt at købe et togpas, der gør, at man kan rejse ubegrænset i en bestemt periode. Sådan et pas skal dog købes udenfor landet, så man skal købe et, inden man tager hjemmefra.

Taxi

Der kører mange taxier i alle byer i landet, og de kan være en god løsning, hvis man er flere, der rejser sammen eller vil besøge samme attraktion. De fleste taxier kører efter taxameter og kan nemt hyres på gaden.

Billeje

Det er muligt at leje biler i alle større byer. Der er både store internationale firmaer og små, lokale selskaber. Man skal være opmærksom på, at de kører i venstre side af vejen.

Båd eller færge

Der sejler regelmæssige færger mellem alle de større øer i landet.

Har du fået lyst til at rejse til Storbritannien?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud