En fredelig morgen ved en sø med en træbro og en person, der nyder udsigten.

Rejseguide til Ecuador

Ecuador er et lille men fantastisk land at rejse i. Kig på lamaer i Andesbjergene eller piratfisk i regnskoven. Studér gamle kolonikirker eller besøg en indianerlandsby i junglen. Ecuador er så mangfoldigt i natur og oplevelser, og alt er inden for rækkevidde.

Fakta


  • Ecuador

  • Quito (1.200.000)

  • 283.520 km2

  • Spansk. Indianersproget Quechua er også meget udbredt.

  • Katolicisme

  • 11.700.000

  • Republica del Ecuador

  • På trods af den beskedne størrelse har Ecuador både skyhøje bjerge, tropisk regnskov og lange hvide stillehavsstrande. Landet deles i to af Andesbjergene, der rejser sig mod himlen fra syd til nord. Mod vest finder man kystlandet, mens junglen ligger i Amazonområdet mod øst. 1000 kilometer vest for kysten ligger Galápagosøerne.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Højsæsonen går fra juni til august og fra december til januar, men Ecuador kan besøges året rundt. Fra maj til september regner det meget i lavlandet, og transport kan være umulig. På samme tidspunkt holder det tørt i bjergene.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er en rimelig chance for at få adgang til Internettet i de større byer, men lidt længere ude i landdistrikterne kan man være totalt afskåret fra at kunne læse e-mail.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Ecuador skal du ringe på følgende numre:
Politi (101)
Ambulance (131) (Quito)
Brandvæsen (102)

Drikkepenge

Det er normalt med 5-10 procent i drikkepenge på restauranter. Læg aldrig drikkepengene på bordet, med mindre du er på en af de finere restauranter. Giv hellere tjeneren dem i hånden.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 05.00 på fastlandet i Ecuador.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 06.00 på fastlandet i Ecuador.
Galápagosøerne er en time efter fastlandet i Ecuador.

Vægt og mål

I Ecuador benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo

Fotografering

Folk i Ecuador er meget maleriske og fotogene. Det er dog ikke alle, der bryder sig om at få rettet et kamera imod sig, og nogen er endda overbevist om, at det bringer uheld at lade sig fotografere. Spørg inden du går i gang. Nogle gange vil der blive forlangt en skilling for at stå model til et billede Det er oftest pengene værd.

Drikkevand

Det er ikke tilrådeligt at drikke vand fra hanen. Køb i stedet vand på flaske.

Elektricitet

I Ecuador benytter man følgende strømkilde:
110 V AC / 60 Hertz.

Opførsel

Mænd hilser hinanden med et håndtryk, mens kvinder hilser hinanden med et ‘luftkys’ på hver kind. Ofte hilser mænd og kvinder også på hinanden på denne måde. Den indianske befolkning bruger aldrig luftkysset. En meget uformel påklædning er ilde set byerne. Der hilses med et buenos dias, buenas tardes og buenas noches henholdsvis morgen/formiddag, eftermiddag og aften.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 9.00 til 17.30 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 12.00 (lørdag).
Banker har åbent fra 9.00 til 13.30 (mandag-fredag).
Kontorer har åbent fra 9.00 til 17.30 (mandag-fredag).
Offentlige kontorer har åbent fra 9.00 til 17.30 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Der bliver serveret masser af god fisk og skaldyr i Ecuador. Prøv retten ceviche, der er rå fisk marineret i limesaft. Mange steder kan man stadig få serveret marsvin, der har været en delikatesse siden inkatiden. Frugtjuicerne er mangfoldige og enormt velsmagende og friske.

Forhold for handicappede

Der er praktisk talt ikke gjort noget for at gøre det lettere for handicappede at begå sig i Ecuador. Derimod er der forskellige ting, der gør det ekstra vanskeligt at rejse rundt som handicappet. Veje og fortove er ofte fyldt med huller, og eftersom ecuadorianerne er meget små, er der ikke meget plads i busser og på offentlige toiletter.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Fridag, 1. maj
Mindedag for slaget ved Pichincha, 24. maj
Simon Bolivar-dag, 24. juli
Uafhængighedsdag, 10. august
Día de la Raza – Amerikas opdagelse, 12. oktober
Allehelgensdag, 1. november
Alle sjæles dag, 2. november

Flytbare helligdage
Påske, marts eller apri

Overnatning / Hotel

Camping

Indkvartering er utrolig billig, så der er sjældent nogen campingpladser. Et telt er dog ikke overflødigt af den grund. Er man på ekspedition i Andesbjergene, er et telt mange gange den eneste mulighed for at få tag over hovedet.

Hoteller

Hotel eller hostal som er det spanske udtryk. Hoteller kan dække for alt, og selvom receptionen ser nydelig ud, er det en god ide at se værelset, inden man siger ja.

Pension

På spansk pénsion eller hospedaje. Det er mindre familiedrevne steder, der ofte har et morgenmåltid inkluderet i prisen.

Vandrehjem

I modsætning til andre lande er vandrerhjem ikke altid den billigste løsning. De er dog sikrere og mere velholdte end de helt billige hoteller.

Andre overnatningsformer

Ved kysten og i det tropiske lavland, er de små bungalows, cabanas, meget populære selvom kvaliteten svinger. I visse dele af Bjergområderne er der små hytter, der kan benyttes af alle.

Lokal transport

Fly

Bliv ikke overrasket over, at du som udlænding skal betale mere for en flybillet end en lokal. Sådan er reglerne, og det er stadigvæk billigt. SAN-Saeta og TAME varetager indenrigsflyvningen i landet.
Book flybilletter her

Bus

Busnetværket dækker det meste af landet, men forsinkelser og aflysninger er normalt. Busetas er minibusser, der kører direkte til deres bestemmelsessted.

Tog

Der er stadig enkelte togruter, der fungerer, men de er dog langt mere underholdende end praktiske. Ruten fra San Lorenzo til Ibarra er især interessant og byder på storslåede udsigter.

Taxi

Taxikørsel er billigt i Ecuador. De fleste taxier er gule med et TAXI-skilt på taget. Taxametre bruges stort set kun i Quito, så udenfor hovedstaden bør prisen aftales inden afgang. Taxier kan lejes for en hel dag, hvilket gør det nemt at planlægge sine egne ture.

Billeje

Alle store biludlejningsfirmaer har afdelinger i Quito, og der er også en del lokale. Det er imidlertid urimeligt dyrt at leje et køretøj, og biltyverier er hyppige.

Båd eller færge

I Amazonområdet og i det vestlige lavland er bådtransport meget udbredt. Oftest er det små træbåde med en påhængsmotor, der propfyldt med passagerer besejler små og store floder. De ser skrøbelige ud, men tag det roligt. De kæntrer næsten aldrig.

Andre transportformer

Som et alternativ til bussen er der i mere øde egne lastbiler, der proppet med mennesker forcerer de smalle bjergveje. En billig og underholdende rejseform, men ikke helt ufarlig.

Specielle forhold

Bevæbnede og voldelige overfald er sjældne, men kan forekomme. Undgå øde steder hvis du er helt alene og tag taxi sent om aftenen. Hold desuden et vågent øje med bagage på de overfyldte busstationer.
Højdesyge kan også være et problem i Andesbjergene. Svimmelhed, hovedpine og kvalme er de første symptomer. Tag det roligt, så går det over af sig selv.

Rejsetilbud