En farverig gade med gamle bygninger og en klassisk bil foran. Mennesker gå og snakke langs fortovene.

Rejseguide til Cuba

Cuba byder sine turister velkommen med åbne arme og masser af rom, musik og dans. I byerne møder du gamle amerikanerbiler fra 50erne og 60erne, og kysten lokker med lange og hvide badestrande.

Fakta


  • Republica de Cuba

  • Havana

  • 110.860 km2

  • Spansk

  • Officielt er Gud ikke forenelig med den kommunistiske tanke, men man beregner, at mindst 40 procent af øens beboere er katolikker. Der er også en del protestanter, jøder og Jehovas Vidner i landet, der også dyrker en del voodoo-lignende animistiske retninger.

  • 11.142.000 (2000)

  • Kommunistisk republik

  • Cuba er den største ø i det Caribiske Hav med en kyststrækning på over 3.000 kilometer. Nordpå findes hvide sandstrande omkranset af koralrev, mens det sydlige Cuba er præget af sump og marskområder. Derudover består en stor del af landet af klippefyldte bjergområder med fyrre- og mahogniskov.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Cuba er dejlig året rundt. De tropiske temperaturer ændrer sig ikke meget i løbet af året, men der er regntid fra maj til oktober. Cuba ligger også i et område, der er offer for en del orkaner. I gennemsnit rammer én orkan om året den caribiske ø.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

1 cubansk peso = 100 centavos
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er internetadgang på de fleste store hoteller, derudover er der kun få steder, man kan få adgang til nettet.

Nødhjælp

Du kan ringe efter hjælp på Cuba på følgende numre:
Politi (116)
Brandvæsen (115)

Drikkepenge

En lille påskønnelse er forventet de fleste steder. Beregn 10 procent på restauranter og hoteller. Det er ikke nødvendigt at give drikkepenge til taxichauffører, men det er værdsat. Musikere og entertainere på barer lever tit kun af drikkepenge, så her er det godt at være lidt rundhåndet.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 06.00 på Cuba.
Cuba har sommertid, men skifter ikke altid den samme dato som resten af verden.

Vægt og mål

Følgende måle- og vægtenheder bruges på Cuba:
Vægt: kilo
Temperatur: Celsius
Afstande: meter
Rumindhold: liter

Fotografering

Det er forbudt at tage billeder af militære installationer, af det lokale politi, af havne samt af jernbaner og lufthavne. Ved nogle monumenter og museer er der et gebyr for at fotografere.

Drikkevand

Vandet fra hanen må ikke bruges som drikkevand. Vandet kan være inficeret med lidt af hvert, og er i bedste fald heftigt kloret. Det er mest fornuftigt at koge vandet eller købe drikkevand.

Elektricitet

På Cuba benytter man følgende strømkilde:
110-230 V AC, 60 Hz

Opførsel

Man hilser på hinanden ved at give hånd. Mænd bør ikke gå med shorts, medmindre man befinder sig i nærheden af en strand.

Åbningstider

Bankerne har åbent fra 8.30 til 12.00 og fra 13.30 til 15.00 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 10.30 (lørdag). Butikkerne har åbent fra 9.00 til 19.00 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Den over 3.000 kilometer lange kyststrækning garanterer alt godt fra havet, men ellers kan det cubanske køkken tilbyde et køkken, der er funderet på tunge råvarer som heftige kød- og bønneretter og omeletter med masser af ris. Den lokale rom er verdenskendt og udover klassikeren Cuba Libre (rom og cola), puttes det i velsmagende cocktails som mojitos og daiquiries.

Forhold for handicappede

På de helt store hoteller er der faciliteter for handicappede, men generelt er Cuba ikke et handicap-venligt sted.

Helligdage

Befrielsesdag, 1. januar
Arbejdernes festdag, 1. maj
Revolutionens årsdag, 25.-27. juli
Uafhængighedskrigenes dag, 10. oktober

Overnatning / Hotel

Camping

Der er en del campingpladser rundt omkring på øen, hvoraf en del er udstyret med masser af faciliteter som tennisbaner, pool, biludlejning og cykeludlejning. Det er forbudt at campere på strande og marker.

Hoteller

De fleste hoteller på Cuba ligger i Havana og på Varadero Beach. Hotellerne er generelt i god stand med et rimeligt kvalitetsniveau. I turistsæsonen er det klogest at booke hoteller i forvejen eller senest før middag, da der er ellers kan være fyldt op.

Pension

Det er muligt at finde enkelte B&B på øen, men det er kun lovligt, hvis familien har en tilladelse fra myndighederne. Tilladelsen har form af et trekantet klistermærke, der er blåt i kanten og hvidt i midten, der vil hænge på døren.

Lokal transport

Fly

Det nationale luftfartsselskab er Cubana, Empresa Consolidada de Aviacíon, der flyver mellem de største byer. Det er vigtigt at booke i forvejen, fordi der er få pladser. Til gengæld er det ikke særligt dyrt.

Bus

Der er billige og pålidelige busser mellem de fleste byer i Cuba. Der kan dog være overfyldt i en del af dem, især i myldretiden.

Tog

To gange dagligt afgår der tog fra Havana til Santiago de Cuba. Der er også forbindelser fra Havana til alle de regionale hovedstæder. Det er en stressfri måde at se Cubas provinser folde sig ud på, selvom det ofte tager meget længere tid med tog end med bus eller bil. Det er klogest at indfinde sig på stationen mindst en halv time før afgang

Taxi

Taxier er generelt i dårlig stand, og de er ikke altid sådan lige at opdrive. Normalt er det bedst at bestille dem i forvejen fra hotellet. Der er også en del private taxier, hvor det er vigtigt at aftale prisen i forvejen, da de ikke har taxametre.

Billeje

Der er mange biludlejningsselskaber i området, det er en nem og ikke for dyr måde at komme rundt på det velfungerende vejnet.

Andre transportformer

Mange cubanere blaffer rundt, og det er pålagt alle statslige køretøjer at samle blaffere op, hvis der er plads i bilen.

Har du fået lyst til at rejse til Cuba?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud