Grand-Place i Bruxelles om aftenen, oplyst af gadebelysning med historiske bygninger.

Rejseguide til Belgien

Klemt inde mellem Holland, Tyskland og Frankrig har det lille tætbefolkede land Belgien ligget åbent for internationale strømninger af både handelsmæssig og kulturel art. Landet er i turistmæssig sammenhæng en smule overset, men udgør faktisk et både spændende og alsidigt rejsemål.

Fakta


  • Royaume de Belgique, Koninkrijk België.

  • Bruxelles (950.000)

  • 30.500 km2

  • Flamsk, fransk og tysk

  • Romersk-katolsk

  • 10.020.000 (1992)

  • Monarki

  • Selvom Belgien ikke fylder meget, kan landet præsentere en bemærkelsesværdig geografisk variation. Fra det flade Flandern i nord med sine badestrande og heder til det frodige Vallonien med de naturskønne Ardennerne i syd.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Det belgiske klima minder meget om det nordeuropæiske, men er dog en smule mildere, og det betyder, at landet kan besøges året rundt.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Valutaen er Euro. Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

I Belgien kan man finde flere veludstyrede internetcaféer i alle landets større byer.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Belgien skal man ringe på følgende numre:
Ambulance (100)
Brandvæsen (100)
Politi (101)

Drikkepenge

Restauranter og hoteller inkluderer normalt drikkepenge i regningen. Dette gør taxichauffører også, dog kan man forvente, at skulle betale ekstra for sin bagage på søndage og i nattetimerne.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Belgien

Vægt og mål

I Belgien benytter man metersystemet.

Fotografering

Udvis almindelig høflighed og spørg altid før fotografering.

Drikkevand

Man kan roligt drikke vandet overalt i Belgien.

Elektricitet

I Belgien benytter man følgende strømkilde:
220V AC, 50 Hz, enkelte steder dog 110.

Opførsel

Som i de fleste øvrige romersk-katolske lande bør man ved besøg i kirker, klostre og andre religiøse steder vise respekt ved at undgå at klæde sig i shorts, korte kjoler og bare skuldre. Med almindelig høflighed og respekt for lokalbefolkningen kan man i øvrigt nå langt i Belgien.

Åbningstider

Banker har åbent fra 9.00 til 16.00 (mandag-fredag), nogle banker holder dog middagslukket.
Butikkerne har åbent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag), i de større byer dog 9.00-20.00.
Små familieejede butikker holder ofte længere åbent, og det er ikke ualmindeligt, at man holder aftenåbent mindst én gang om ugen.

Mad og drikke

Belgien er mest kendt for sit øl og sin chokolade, men faktisk er hele det belgiske køkken ganske enestående. Restauranterne i Bruxelles betegnes af mange som værende blandt verdens bedste, og det gælder faktisk for hele landet at kvaliteten er i top, også selvom man ikke går på luksusrestaurant.
Af egnsspecialiteter kan nævnes kystbyernes fiskeretter og Ardennernes paté.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Arbejdernes dag, 1. maj
Belgiens uafhængighedsdag, 21. juli
Marias optagelse i himlen, 15. august
Alle helgenes dag, 15. august
Våbenstilstandsdagen, 11. november
Juledag, 25. december.

Overnatning / Hotel

Camping

Der er rige muligheder for at holde campingferie i Belgien, der har en lang række glimrende campingpladser. De fleste af disse er koncentreret omkring Ardennerne i syd og ved strandene i nord.

Hoteller

Mulighederne for hotelovernatning i Belgien spænder fra luksushoteller til små pensioner og kroer, kategoriseret fra én til fem stjerner.

Vandrehjem

Der findes to youth hostel-sammenslutninger i Belgien: Vlaamse Jeugdherbergcentrale (VJHC) samt Centrale Wallonne (CWAJ).

Andre overnatningsformer

Flere bondegårde specielt omkring Ardennerne giver mulighed for ophold mod en mindre betaling og aktiv deltagelse i det daglige arbejde.

Lokal transport

Fly

Der flyves ikke indenrigs i Belgien.

Bus

Foruden bybusser findes der i Belgien flere langdistance regionalbusser, der kører i rutefart mellem landets byer. Foruden SABENAs non-stop busrute mellem Bruxelles og Antwerpen findes der dog ingen deciderede ekspresbusser.

Tog

Belgien har et veludbygget tognet med timeafgange på de fleste linjer. På hovedlinjerne kører togene endnu oftere. Børn fra 6-11 år betaler halv pris

Taxi

Taxi er et udbredt fænomen i de belgiske byer, og det vil således ikke volde vanskeligheder, at skulle praje en vogn. Drikkepenge er inkluderet i regningen.

Billeje

Biludlejningsfirmaerne i Belgien findes i rigt mål spredt over hele landet, og de tilbyder både biler med og uden chauffør.

Specielle forhold

Belgien lægger i foråret landevej og brosten til de to cykelklassikere Flandern Rundt og Liege-Bastogne-Liege, ligesom landet omkring fastelavn arrangerer en række spektakulære karneval.

Har du fået lyst til at rejse til Belgien?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud