Prags skyline med flere broer over floden Vltava i det gyldne aftenlys.

Rejseguide til Tjekkiet

Tjekkiet har det meste. Frodige flade landområder, brusende floder, høje bjerge og en hovedstad som Prag, der ikke alene er historisk interessant, men også har en helt speciel charme, der som en gammel kærlighedsaffære formår at trække sine gæster til igen og igen.

Fakta


  • Ceské republiky

  • Prag (1.300.000)

  • 78.866 km2

  • Tjekkisk

  • Romersk-katolsk

  • 10.299.125 (1997)

  • Republik

  • Tjekkiet er et fladt land omgivet af bjerge. Landet er ganske frodigt, hvilket man kan takke de mange floder, der gennemskærer landet, for. Af disse kan nævnes Elben og Moldau.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Tjekkiet nyder godt af et fastlandsklima, der sikrer varme somre og kolde vintre. Landet er smukkest forår og sommer, og mange museer og andre seværdigheder lukker da også omkring september. I vinterhalvåret kan de tjekkiske bjerge tilbyde glimrende muligheder for vintersport.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Som hovedregel er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Koruna (K)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Det vil ikke volde besvær at finde netcaféer i Tjekkiet, da landet rummer en mængde af slagsen spredt ud over de fleste større byer. Størstedelen ligger naturligvis i hovedstaden Prag, men også de lidt mindre byer er faktisk godt med, når det gælder Internettet.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Tjekkiet skal du ringe på følgende numre:
Politi (158)
Ambulance (155)
Brandvæsen (150)
Bugseringsservice (154)

Drikkepenge

I Tjekkiet er det en god ide at give drikkepenge. Normalt forventes det, at man runder op på regningen. Taxichauffører og restauranter forventer dog generelt et tillæg på 10 procent.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i København, er den 12.00 i Tjekkiet.

Vægt og mål

I Tjekkiet benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo

Fotografering

Udvis almindelig høflighed og spørg altid før fotografering.

Drikkevand

Det frarådes at drikke vandet fra hanen i Tjekkiet, drik i stedet vand af flaske.

Elektricitet

I Tjekkiet benytter man følgende strømkilde:
220V AC, 50Hz

Opførsel

Som i de fleste øvrige romersk-katolske lande bør man ved besøg i kirker, klostre og andre religiøse steder vise respekt ved at undgå at klæde sig i shorts, korte kjoler og bare skuldre.

Åbningstider

Banker har åbent fra 8.00 til 18.00 (mandag-fredag).
Butikker har åbent fra 6.00/7.00 til 18.00/19.00, nogle butikker har åbent både lørdag og søndag.
Kontorer har åbent fra 8.30 til 18.30 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Kød er den dominerende ingrediens i det tjekkiske køkken. Retter som flæskesteg med sauertkraut, schnitzel eller regulære bøffer er gengangere på menukortet, der fortrinligt ledsages af et glas af den fremragende tjekkiske øl eller vin. Anbefales kan også den lokale brændevin og likør.

Forhold for handicappede

En ferie i Tjekkiet vil næppe være en succes, hvis man sidder i kørestol. Lydsignaler ved overgange, lifte og lignende er i Tjekkiet stort set en saga blot.

Helligdage

1 Januar, Nytårsdag
1 Maj, Majdag
8 Maj, Befrielsen (1945)
5 Juli, St Cyril & St Methodius
6 Juli, Jan Hus
28 October, Uafhængighed fra Czechoslovakiet (1918)
17 November, Friheds- & Demokratidag
24 December, Juleaften
25 December, Juledag
26 December, 2 juledag

Overnatning / Hotel

Camping

Tjekkiet er fyldt med campingpladser, og selvom pladsernes standard generelt ikke er noget at prale af, er det næsten altid muligt at få en plads.

Hoteller

Tjekkiet har hoteller i alle prisklasser og i stort set alle byer. Kvaliteten kan dog variere en del.

Vandrehjem

I sommermånederne skyder en del vandrehjem op rundt omkring i Tjekkiet for så at lukke ned igen uden for højsæsonen.

Lokal transport

Fly

Der flyves indenrigs i Tjekkiet mellem de større byer i landet. Landets største lufthavn Ruzyne ligger godt tyve kilometer fra Prag.
Book flybilletter her.

Bus

Man kan køre i bus mellem Tjekkiets større byer, samt til mange af de byer der ikke er dækket ind under jernbanenettet. Forsinkelser må ofte påregnes.

Tog

Tjekkiet råder over et både godt, udbygget og komfortabelt jernbanenet, og de fleste linjer afgår med jævne mellemrum. Det er en god idé at bestille billet god tid i forvejen.

Taxi

Taxikørsel er nemt og billigt i dagtimerne, men prisen stiger en del om aftenen og om natten. Da mange chauffører ikke forstår engelsk, er det en god idé at have en lille note med destinationen.

Billeje

Mange af de tjekkiske landeveje bærer stadig præg af kommunismens forfald, mens landets motorvejsnet i de seneste år er blevet grundigt udbedret.
Kørsel i Tjekkiet foregår i højre side af vejen, og man skal betale afgift på landets motorveje. Mange benzintanke rundt omkring i landet holder døgnåbent.
Det er muligt at leje sig en bil i stort set alle Tjekkiets større byer.

Andre transportformer

Prag råder over et både overskueligt, billigt og godt udbygget metronet, som forbinder stort set hele byen.
Det flade Tjekkiet egner sig i øvrigt fortræffeligt til cykelferie.

Har du fået lyst til at rejse til Tjekkiet?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud