Malerisk brostensbelagt gade med farverige bygninger og udendørs caféer ved skumring.

Rejseguide til Paraguay

Den tyndt befolkede republik i hjertet af Sydamerika gemmer på jomfruelige subtropiske naturreservater og en rig historie, der stadig kan aflæses i bygninger og ruiner. Befolkningen er stadig præget af indianerne, og Parguay er i det hele taget det land i Sydamerika, hvor den vestlige kultur har sat færrest dybe spor.

Fakta


  • Républica del Paraguay

  • Asunción (600.000)

  • 407.000 km2

  • Spansk. Indianersproget guaraní er også meget udbredt.

  • Katolicisme

  • 5.000.000

  • Republik

  • Paraguay deles af den store flod Río Paraguay. Øst for floden ligger et frodigt landskab, der jævnligt modtager regnskyl. Landet her er forholdsvist fladt med subtropiske skovområder. Vest for floden ligger det tyndt befolkede område El Chaco. Her regner det mindre, og sommertemperaturerne er meget høje. Fra floden og op mod den bolivianske grænse bliver landet højere.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Der bliver meget varmt i Paraguay om sommeren, og derfor er det rent klimamæssigt mest behageligt at besøge landet fra maj til september. Selvom disse måneder rent faktisk er vintermåneder, virker alt på dette tidspunkt friskt og forårsagtigt. I februar er der karneval, der fejres over hele landet, men er absolut mest festligt i Asunción.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Guaraní (G), 1 Guaraní = 100 céntimos
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Det kan være lidt af en udfordring at finde netadgang i Paraguay. I hovedstaden Ansunción er der dog enkelte netcaféer.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Paraguay skal du ringe på følgende nummer:
Politi (445 008)

Drikkepenge

På restauranter og hoteller er der som regel allerede lagt 5 eller 10 procent oveni, når du modtager regningen. Er der ikke det, forventes det alligevel, at der gives drikkepenge. Taxichauffører regner som regel ikke med drikkepenge, men er der meget bagage, vil det være fint at give ham en lille smule ekstra.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 07.00 i Paraguay.

Vægt og mål

I Paraguay benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Det er klogt at bede om lov, inden man tager billeder af mennesker. Især i mere primitive landsbyer vil folk, hvor maleriske de end måtte være, finde det ubehageligt at blive fotograferet i deres daglige gøremål. Vær desuden meget forsigtig med at fotografere i nærheden af militære anlæg.

Drikkevand

Man bør ikke drikke vandet fra hanen i Paraguay. Det er kun meget få steder, vandet er rent nok til at drikke, så det mest sikre er at drikke vand på flaske.

Elektricitet

I Paraguay benytter man følgende strømkilde:
220 V / 50Hz

Opførsel

Menneskene fra Paraguay er som regel meget imødekommende og ivrige efter at snakke med gringos. Det gælder imidlertid ikke altid for indianerstammerne, som det er klogt ikke at være alt for frembusende overfor. Om sommeren er det i orden at klæde sig temmeligt uformelt.

Åbningstider

Banker har åbent fra 7.30 til 11.00 (mandag-fredag).
Butikker har åbent fra 7.00 til 19.00 (mandag-lørdag), mange forretningsdrivende holder dog stadig et par timers siesta midt på dagen.
Kontorer har åbent fra 7.00 til 19.00 (mandag-fredag), også en del kontorer holder siesta midt på dagen.
Offentlige kontorer har åbent fra 9.00 til 16.00 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Nationalretten sopa paraguaya er trods navnet ikke en suppe, men en slags majsbrød med ost og løg. Grillet kød er ligeledes en national favorit, der ofte efterfølges af desserten mbaipy he-é lavet af majsmælk og sirup. Urteteen mate, der drikkes i rigelige mængder landet over, er ikke blot en drik, men ligeså meget et socialt ritual. Sig aldrig nej til en kop.

Forhold for handicappede

Paraguay er ikke særligt handicapvenligt. End ikke i hovedstaden Asunción er der gjort ret meget for at gøre livet lettere for handicappede.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Heltedagen, 1. marts
1. maj, 1. maj
Uafhængighedsdag, 15. maj
Paz del Chaco (enden på chaco-krigen), 12. juni
Asuncións grundlæggelse, 15. august
Victoria de Boquerón (sejren i Boqueronslaget), 29. september
Día de la Virgen, 8. september
Juledag, 25. december

Flytbare helligdage
Påske, marts eller april

Overnatning / Hotel

Camping

Der findes stort set ikke campingpladser i Paraguay. Derimod kan man i mere øde egne slå sit telt op næsten hvor som helst.

Hoteller

Hoteller i Paraguay er en temmelig uhomogen størrelse. Der findes luksuriøse hoteller, men andre steder kan et rum med en seng kaldes et hotel. Der er dog hoteller i de fleste byer.

Pension

Hospedajes, pensiones og residenciales hedder mulighederne i denne kategori. Sparsomt møblerede værelser oftest med bad på gangen. Billigt og simpelt og ofte med et spartansk morgenmåltid inkluderet i prisen.

Vandrehjem

Der er to vandrerhjem i Paraguay. De ligger begge i Asunción. Du vil ofte kunne få en seng, selvom du ikke er medlem af Hostelling International.

Lokal transport

Fly

Indenrigsflyvning varetages af ARPA og LADESA. Der flyves kun til enkelte destinationer, og fly er i det hele taget noget, der bruges, når man skal krydse landegrænsen.
Book flybilletter her.

Bus

Servicio removido stopper og samler passagerer op overalt. Det kan gøre rejsen langsommelig. Servicio directo stopper kun få gange på sin rute. Den når hurtigere sit mål og er en smule dyrere. Ved længere busrejser kan det være nødvendigt at købe sin billet et par dage i forvejen.

Tog

Togtrafikken varetages af oldgamle damptog og er meget upålidelig. Togruten mellem Asunción og Areguá er en skøn og underholdende tur.

Taxi

Taxierne i Paraguay kører på taxameter. Slæber du meget bagage med, kræver chaufføren tit lidt ekstra mønter. Kørsel sent om natten er nogle gange også dyrere end ved højlys dag.

Billeje

Benzinen er billig, og det er det også at leje en bil. Det er derimod kun 10 procent af vejene, der er asfalterede, men bilisterne i Paraguay synes alligevel at være i besiddelse af en vis dødsforagt, når de sidder bag rattet. Pas på dit køretøj, biltyveri er almindeligt.

Andre transportformer

Det er forbudt at blaffe i Paraguay. Men i mere afsides liggende regioner ses der stort på dette forbud.

Rejsetilbud