En idyllisk bjergdal med træhytter, en strømmende flod og grønne enge mod en baggrund af sneklædte bjerge.

Rejseguide til Østrig

Alpelandet Østrig er stedet, hvis man er til skønne naturoplevelser og udfordringer i det fri. Landet kan tilbyde nogle af de bedste skisportssteder i Europa, vandreture i Alperne og billedskønne naturscenerier. Bliver den friske luft for meget, kan man nyde kulturlivet i byerne, der blandt andet byder på uforglemmelige musikoplevelser og storslået arkitektur.

Fakta


  • Republik Österreich

  • Wien (1.606.843) (1998)

  • 83.858 km2

  • Tysk er det officielle sprog i landet.

  • Romersk katolsk

  • 8.139.000

  • Føderal republik

  • Østrig ligger som en smørklat midt i Europa og har ingen kystlinier. Landet grænser op til Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Slovenien og Italien. Landskabet er bjergrigt, og næsten halvdelen af landet er dækket af skov. Østrigs højeste bjerg er Grossglockner, der er 3798 meter højt. Floden Danube er den dominerende i landet, og den flyder 360 kilometer gennem Østrig.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Østrig kan besøges året rundt. Den skønne natur kan nydes i sommermånederne fra maj til september, mens vintermånederne byder på fremragende skisportsområder. Vil man se naturen skifte farve, er både forår og efterår ligeledes gode tidspunkter at besøge landet på

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Valutaen er Euro.
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Østrig skal du ringe på følgende numre:
Ambulance (144)
Politi (133)
Brandvæsen (122)

Drikkepenge

På mange hoteller og restauranter lægger tjenerne et service beløb til regningen, men ofte forventer de at få lidt drikkepenge oveni. Taxichauffører forventer at få cirka ti procent i drikkepenge.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Østrig.

Vægt og mål

I Østrig benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Ved religiøse bygninger bør man følge anvisningerne på stedet og ikke være for fremfusende. Ellers er der ingen specielle regler omkring fotografering.

Drikkevand

Vandet i Østrig er rent, og det er helt i orden at drikke det fra hanen.

Elektricitet

I Østrig benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50 Hz

Opførsel

I Østrig benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50 Hz

Åbningstider

Butikker har åbent fra 8.00/9.00 til 18.00 (mandag-fredag), men lukker ofte et par timer ved frokost. Lørdag har butikker åbent fra 8.00 til 13.00, på nær første lørdag i hver måned hvor der er åbent til 17.00.
Kontorer har åbent fra 8.00 til 12.30 og fra 13.30 til 17.30 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Traditionelle østrigske retter er Wiener Schnitzel, kogt bøf, kalvelever med urter samt forskellige skinketyper. De fleste retter serveres med ris eller kartofler. Til dessert bliver der ofte serveret tærte eller Apfelstruden, der er en sød kage med æblemos.
I Østrig produceres der vin, som er god og billig. Ellers drikkes der en del importerede øl i landet, der dog også er kendt for sin Jägertee, som er te med østrigsk snaps i og hovedsageligt serveres på skisportsstederne.

Forhold for handicappede

Der bliver efterhånden bedre og bedre forhold for handicappede i Østrig. En del hoteller og seværdigheder har faciliteter til handicappede, og der er flere rejsebureauer, der arrangerer ture for handicappede, der har svært ved at komme rundt. For yderligere oplysninger kontakt:
Verband der Querschnittgelähmten Österreichs
Brigittenauer Lände 42
A-1200 Wien
Telefon +431356325

Helligdage

Helligdage
Nytårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Arbejdernes dag, 1 maj
Jomfru Maria dag, 15. august
Nationaldag, 26. oktober
Allehelgensdag, 1. november
Juledag, 25. december
Anden juledag, 26. december

Flytbare helligdage
Påske, marts eller april
Whit Sunday, Whit Monday, maj eller juni
Kristi legeme, maj eller juni

Overnatning / Hotel

Camping

Der findes over femhundrede campingpladser i Østrig, så der er rig mulighed for at benytte denne overnatningsform, når man rejser i landet. De fleste campingpladser er i god stand og med faciliteter så som bad, butik og legeplads.

Hoteller

Der findes hoteller i alle klasser i de fleste byer i Østrig. Hotellerne klassificeres fra en til fem stjerner med de femstjernede som de bedste og mest luksuriøse. I sommermånederne bør man bestille værelse i god tid, da der hurtigt bliver booket op på hotellerne.

Pension

Der er Gasthofs over hele Østrig. De er ofte familiedrevet og enkelt indrettet. Gasthofs er et godt sted, hvis man vil i kontakt med de lokale.

Vandrehjem

Man kan finde hostels over hele Østrig, og det er en af de billigste overnatningsformer i landet. For at overnatte på et hostel skal man være medlem af the International Youth Hostel Association. I sommermånederne er det en fordel at booke en seng på forhånd.

Andre overnatningsformer

Hvis man vil overnatte på en lidt mere utraditionel måde, er der gode muligheder i Østrig. Her er gode muligheder for at overnatte på en stor gård, hvor der ofte er morgenmad med i prisen. Desuden kan mange steder i Østrig indkvartere sig privat, hvilket som regel er både billigt og hyggeligt.
Flere af Østrigs slotte og gamle bryggerier er lavet om til luksushoteller og her tilbydes overnatning i spændende historiske omgivelser.

Lokal transport

Fly

Der flyves indenrigs i Østrig mellem landets største byer. Der er flere flyselskaber, men generelt er alle ruterne regelmæssige.
Book flybilletter her.

Bus

Der er et godt udviklet transportnet af busser i Østrig. Der er både offentlige og private selskaber, der udbyder korte og længere ture, så det kan være en god ide at tjekke priserne et par steder, inden man køber en billet.

Tog

Tognettet i Østrig er veludbygget og effektive, og der er mere end 5800 kilometer jernbaneskinner i landet. Togene er i god stand, de kommer hurtigt frem og kører til tiden. Det er en effektiv måde at komme frem på, samtidig med at man kan nyde det smukke landskab i forbifarten.

Taxi

Der kører en del taxier i de fleste byer. I de større byer bruger chaufførerne taxameter, mens man i de små byer ofte betaler en fast pris for en bestemt strækning.

Billeje

Det er muligt at leje biler i alle større byer samt i de fleste lufthavne. Man skal være 18 år for at køre bil i Østrig.

Båd eller færge

Der sejler færger og turbåde på Danube floden. Disse sejler dog primært i forårs- og sommermånederne.

Har du fået lyst til at rejse til Østrig?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Charter (fly+hotel)
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud