En person sidder på kanten af en fjeldklippe med udsigt over en fjord og bjerge.

Rejseguide til Norge

Norge er et pragtfuldt land for naturelskere. Landet fremviser utrolig smukke landskabsbilleder med mange fjorde og høje bjerge. Landet er eminent til bjergbestigning, vandreture eller en sejltur på de mange fjorde.

Fakta


  • Kongeriket Norge

  • Oslo (494.793)

  • 323.758 km2

  • Norsk

  • Kristendom

  • 4.417.599

  • Monarki

  • En stor del af Norge er ubeboet, fordi landskabet består af bjerge, gletschere, klipper, floder og vandfald. Den norske østkyst er grøn med blinkende floder og søer, mens vestkysten, der nyder godt af golfstrømmen, ind imellem hjemsøges af voldsomme regnbyger. Tager man helt nordpå op til Nordkap, vil man opleve et meget barskt og øde landskab, hvor planter og træer har svære vækstbetingelser.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Norge kan besøges hele året rundt. Om vinteren lokker de udfordrende alpine skiområder og de smukke langrendsruter, mens sommeren byder på dejlige lyse nætter, hyggelige
fisketure og vandreture i det fantastiske landskab. Norge er fantastisk året rundt og har noget for enhver smag.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Norske kroner (NOK)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Det er ikke svært at finde en netcafé i Norge. De fleste ligger i større byer som Oslo og Bergen, men også i mere afsidesliggende egne er der netadgang. Det er ikke billigt, men til gengæld er forholdene gode med mange computere og tilhørende bar og café.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Norge skal du ringe på følgende numre:
Politiet og brandvæsen (112)
Ambulance (113)

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Norge.

Vægt og mål

I Norge benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo
Væske: liter

Fotografering

Man må fotografere alt det, man vil i Norge. Dog bør man spørge først, inden man fotograferer enkeltpersoner.

Drikkevand

Man kan sagtens drikke vandet fra hanen i Norge.

Elektricitet

I Norge benytter man følgende strømkilde:
220volt AC/50Hz

Opførsel

Læg mærke til at der er rygeforbud i de fleste offentlige bygninger. Nordmænd er som regel meget punktlige, og det er ikke velset at komme for sent.

Åbningstider

Banker har åbent fra 9.00 til 15.30 (mandag-fredag), de fleste banker lukker dog 17.00 torsdag.
Butikkerne har åbent fra 9.00 til 17.00/18.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 15.00/16.00 (lørdag). Det er i øvrigt almindeligt, at butikkerne holder sent åbent én aften om ugen. I Oslo er det om torsdagen.

Mad og drikke

Kan man ikke lide fisk og skaldyr, er det knap så sjovt at komme til Nordnorge og Vestlandet. For det er den helt store spise. Sardiner bør prøves, eftersom det nærmest var nordmændene, der opfandt dem, og gravad laks skal man heller ikke snyde sig selv for. Men størst er torsken og kveite, som bør spises når den er helt fersk. Drikkevarerne er dyre i Norge, i hvert fald hvis man vil have alkohol. Men der er et stort udvalg. Synes man, det er for dyrt, kan man kaste sig over det dejlige rene drikkevand, som landet byder på.

Forhold for handicappede

Forholdene for handicappede er eminente i Norge. Man finder ikke et land, der har bedre faciliteter, og det er stort set lige meget hvor i landet, man befinder sig, så er der indrettet særlige forhold for handicappede. Hvis man vil vide mere om faciliteterne, kan man få en særlig brochure fra:
Det norske Turiskontor
Vestbaneplassen 1
0250 Oslo
Telefon: +47 (22) 83-00-50

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Arbejdernes dag, 1. maj
Nationaldag, 17. maj
Juledag, 25. december
Anden Juledag, 26. december.

Flytbare helligdage
Skærtorsdag, Langfredag og Påskedag, marts eller april måned
Kristi himmelfartsdag, maj
Pinsedag, maj eller juni.

Overnatning / Hotel

Camping

Der er masser af campingpladser med gode faciliteter i Norge, og samtidig er der flere steder muligheder for at campere ude i naturen.

Hoteller

Der er masser af hoteller i Norge, og standarden er høj. Luksushoteller findes overalt i landet, mens det er sværere at finde noget helt billigt.

Pension

Man kan leje gæstehuse og bjerghytter mange steder i Norge. De er ofte små og tilbyder knap så moderne faciliteter som hoteller, men har alligevel god standard.

Vandrehjem

Der er omkring 100 vandrehjem/hostels spredt over hele landet. Alle kan leje sig ind, men medlemmer af Den norske Sammenslutning af Hostels har første prioritet.

Andre overnatningsformer

Rorbuer er en slags fiskerhytter, som bliver brugt af fiskere i vintersæsonen. Om sommeren lejes de ud til turister. De er billige og har udmærkede faciliteter.

Lokal transport

Fly

Der er gode indenrigsforbindelser mellem de store byer i Norge, men det er en meget dyr måde at komme rundt på.
Book flybilletter her.

Bus

Der kører adskillige langdistancebusser i Norge, og de fleste byer har desuden et lokalt busnet.

Tog

Der er et godt udbygget tognet i Norge, og man kan tage tog mellem stort set alle store og mellemstore byer. Vil man med et af eksprestogene, bør man booke i forvejen.

Taxi

Man kan få en taxi ved taxiholdepladserne eller ved at ringe efter en. Der køres stort set altid efter taxameter, og taxier kan fås i stort set alle byer i Norge.

Billeje

Man kan leje biler i alle større byer og i lufthavne. Men det er en dyr og ofte besværlig måde at komme rundt på i Norge.

Båd eller færge

er sejler færger, katamaraner og flyvebåde fra alle kystbyer i Norge. Hurtigruten fra Bergen til Kirkeness (tæt ved den russiske grænse) er en spændende tur, der tager 11 dage.

Specielle forhold

Norge har en fantastisk natur, og hvis man vil se den fra sin smukkeste side, skal man prøve at tage den 470 kilometer lange togtur fra Oslo til Bergen.

Har du fået lyst til at rejse til Norge?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud