Japan byder på det meste. En farverig historie og kultur. Billedskøn natur og spændende storbyer. Mulighederne spænder lige fra trendsættende arkitektur og design til bjergrige landskaber, fra sumobrydning til sushi og fra bonsai til karaoke.
Nippon
Tokyo (12.000.000)
377829 km2
Japansk
Shintoisme og buddhisme
126.965.000 (1997)
Konstitutionelt monarki
Japan er et bjergrigt land med mere end 40 aktive vulkaner. Den største af Japans 4 hovedøer er Honshu. Øen, som også kaldes fastlandet, er tæt befolket. Det er her Japans industri er koncentreret. I kontrast hertil står den nordligste af hovedøerne, Hokkaido med sine relativt få indbyggere og store smukke naturreservater.
Om foråret og efteråret indbyder Japans milde vejr og naturens farveskift til store cykeloplevelser. Sommeren giver rig mulighed for store dykker- og snorkeloplevelser. Skisport kan dyrkes vinter og forår. Japan kan besøges hele året rundt. Dog skal man være opmærksom på megen regn i juni og tidlig juli og kolde vintre helt mod nord.
Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det
danske udenrigsministerium.
Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.
Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede
vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside
sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.
Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.
Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Vi har lavet en pakkeliste med ting, der er vigtige at medbringe.
Et-to par bukser/nederdele
Trøjer/skjorter
Undertøj
Strømper
Godt fodtøj
Badetøj, shorts og t-shirts (hvis der er varmt)
Lille taske eller rygsæk til penge, solbriller og så videre
Gyldigt Pas
Eventuelt visum
Forsikringspapirer
Flybilletter
Kreditkort
Lidt lokal valuta
Eventuelt Vaccinationsattest
Toiletsager
Solcreme
Lille håndklæde
Aspirin eller Paracetamol mod smerter og feber
Diarrépiller
Insektspray
Plaster
Kondomer
Nål og tråd
Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.
Bekræft eventuelle flybilletter
Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse
Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.
Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster
Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.
Yen (Y)
Du kan altid se den seneste
kurs på valuta her.
Både i de større og mindre byer er det forholdsvis let at finde internetcaféer. Dog gør den store udbredelse af hjemmecomputere blandt japanerne netcaféerne mindre udbredte, end man måske vil forvente.
For at tilkalde hjælp i Japan skal du ringe på følgende numre:
Brand og ambulance (119)
Politi (110)
På gaden kan man desuden henvende sig til den nærmeste "Police Box" (Koban).
Taler man ikke japansk og har brug for lægehjælp eller ambulancetilkald, er det nemmeste at ringe til Tokyo English Life Line ((03) 3403-7106)
Giv aldrig drikkepenge i Japan, det anses for krænkende. Ønsker man at takke for service og hjælp, der går ud over det sædvanlige, kan man sende et postkort fra næste destination eller diskret overrække en lille gave ved afskeden.
Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 19.00 i Japan.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 20.00 i Japan.
I Japan benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter
Udvis almindelig høflighed og spørg altid før fotografering.
Drikkevandet er rent næsten alle steder i Japan. I storbyerne anbefales det dog at drikke vand af flaske.
I Tokyo og det østlige Japan benytter man følgende strømkilde:
100 volt AC, 50 Hz.
I det vestlige Japan (Osaka) benytter man følgende strømkilde:
100 volt AC, 60 Hz.
Japanerne forventer ikke, at turister er bekendte med landets etikette. Man når langt med almindelig høflighed. Japanere giver ikke hånd, men bukker i stedet ved hilsen og afsked. Gaver er en vigtig del af den sociale omgang i Japan. Det er derfor vigtigt at medbringe en gave ved førstegangsbesøg. Ved præsentation bør man altid nævne efternavn først. Alt for personlige meninger og ironi anses ikke for god tone. I øvrigt bør man huske at tage sine sko af ved besøg i private hjem og buddhistiske templer.
Banker har åbent fra 9.00 til 15.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 12.00 (lørdag).
Kontorer har åbent fra 9.00 til 15.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 12 (lørdag, dog lukket den 2. lørdag i måneden).
Forretninger har åbent fra 10.00 til 20.00 (mandag-søndag).
Det japanske køkken er knyttet til den zen buddhistiske tankegang, hvor maden skal tilfredsstille både krop og sjæl. Det japanske køkken åbner en verden af varieret og eksotisk mad. Fisk, skaldyr, tang og ris præger retterne. Kød er mindre udbredt på grund af prisen. Nyd udbudet af drikkevarer og gå endelig ikke glip af en traditionel teceremoni.
Nytårsdag, 1. januar
De voksnes dag, 15. januar
National grundlæggelsesdag, 11. februar
Forårsjævndøgn, 20.-21. februar
Forfatningsdag, 3. maj
Børnenes dag, 5. maj.
Respekt for de Ældre dag, 15. september
Efterårsjævndøgn, 23. september
Sportsdag, 10. oktober
Kulturdag, 3. november
Arbejdernes takkedag, 23. november
Kejserens fødselsdag, 23. december
Campingmulighederne i Japan er begrænsede, og der findes kun få campingpladser.
Japans hoteller (herunder Ryokan) inddeles i 3 kategorier og kan være meget dyre. Businesshoteller er rimelige i pris og er ikke kun for forretningsfolk.
Kokumin shukusha er herberge placeret i naturskønne områder. Priserne minder om businesshotellernes. Privatpensioner er derimod billige, men uden bad.
Japanske vandrerhjem er uden aldersbegrænsning. Ophold skal reserveres i forvejen og er begrænset til 3 overnatninger per vandrerhjem.
Kabinehoteller er ikke for de klaustrofobiske. Værelset er på størrelse med en seng. Kabinehotellerne er billige og kun for mænd.
I visse templer (Shukubo) kan man overnatte. Overnatninger skal reserveres igennem den lokale turistinformation.
Flere store flyselskaber ligger i fast rutefart mellem de fleste større byer og kan anbefales til folk, der har travlt.
Book flybilletter her.
Tog er en meget effektiv måde at komme rundt i Japan på. Køber man et Japan Rail Pass kan man spare mange penge.
Taxichaufførerne i storbyerne har ofte problemer med at finde en specifik adresse. Det kan hjælpe at nævne nærmeste S-togsstation.
Ved biludlejning kræves internationalt kørekort, men bilkørsel i Japan frarådes. Bilkørsel er upraktisk, kompliceret og dyr.
Utallige rederier forbinder Japans mange øer. Den lange rejsetid kompenseres af smukke udsigter undervejs.
Svage og korte jordskælv er almindelige i Japan. Endvidere forekommer tyfoner hyppigt i sensommeren, (særligt i det sydvestlige Japan).
Priserne er oplyst som pris pr. person