Tropisk strand med klart vand, palmetræer og en strandhytte under en blå himmel.

Rejseguide til Jamaica

Jamaicas enorme kyststrækning og milde klima sikrer, at turister kommer hjem med en ordentlig kulør fra de mange kilometer smukke hvide sandstrande. Befolkningen er venlig og imødekommende, og reggaen duver som blid baggrundsstøj lige meget hvor på øen, man befinder sig.

Fakta


  • Jamaica

  • Kingston

  • 10.990 km2

  • Det officielle sprog er engelsk, men mange taler den lokale dialekt patois.

  • Protestantisme. Yderligere er der en del katolikker, jøder, muslimer og hinduer samt rastafarier, der tror på den afdødes kejser af Etiopiens guddommelighed.

  • 2.650.000 (2000)

  • Konstitutionelt monarki

  • Det bjergrige Jamaica er den tredjestørste af de Vestindiske Øer, der ligger 145 kilometer syd for Cuba. På nord- og vestkysten ligger mange af de tropiske strande, der har gjort landet verdensberømt, men geografien er meget mere kompleks end de hvide badestrande lader øjne. Skrøbelige økosystemer i de skovrige bjergområder veksler med underjordiske huler og flodsystemer i et virvar af eksotiske planter. Dyrene har lidt hårdt under turistinvasionen, og der er næsten kun importerede pattedyr tilbage, mens krybdyrene har meget bedre leveomstændigheder.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Dette helårlige tropeparadis har ingen dårlige årstider. Der kan komme byger på alle tider af året, men flest i maj og oktober. Der er officiel orkanvarsling fra juni til november, men Jamaica er et af de caribiske lande, der slipper fra flest af de faretruende storme.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Jamaican Dollar (J$), 1 dollar = 100 cents
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

I de store shopping malls i Kingston er der gratis internetstandere. Der er også enkelte netcaféer, men hovedsageligt i Kingston-området. Der er dog også netcaféer i Montego Bay og Negril.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp på Jamaica skal du ringe på følgende numre:
Politi (119)
Brandvæsen og ambulance (110)

Drikkepenge

De fleste hoteller og restauranter lægger selv 10 procent på regningen, men hvis det ikke er gjort, forventes det, at man selv lægger mellem 10 og 15 procent. Andre tjenere, piccoloer og portører forventer at blive tilgodeset, også selvom der er blevet lagt drikkepenge på regningen. Det er normalt at give taxachauffører 10 procent.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 05.00 på Jamaica.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid, er den 06.00 på Jamaica.

Vægt og mål

På Jamaica benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilogram
Temperatur: celsius
Afstande: kilometer
Rumindhold: liter

Fotografering

Almindelig høflighed udbedes, hvis lokalbefolkningen skal foreviges til fotoalbummet.

Drikkevand

Det er normalt sikkert at drikke vandet på Jamaica, men efter store vejrlige fænomener kan drikkevandet være urent, så lige efter en storm eller orkan er det været sikrest at holde sig til vand på flaske.

Elektricitet

På Jamaica benytter man følgende strømkilde:
110 V AC, 50 Hz, nogle hoteller har også 220 V AC.

Opførsel

Selvom tropelandet indbyder til at smide tøjet, er den jamaicanske dress-code rimelig streng. Det er velset og ofte påkrævet at bære slips og jakke på restauranter.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 9.00 til 17.00 (mandag-lørdag), enkelte holder dog lukket onsdag eftermiddag.
Bankerne har åbent fra 8.30 til 15.00 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Maden på Jamaica er godt krydret, tung mad, der baserer sig på kød, ris og bønner, garneret med kokosmælk og masser af fisk og skaldyr. Til den stærke mad drikkes stærk Jamaica-rom. Til den lokale kaffe fra Blue Mountains kan nydes en Tia Maria chokoladelikør, der produceres af bønner fra samme område.

Forhold for handicappede

Der er ikke gjort meget for de handicappede på Jamaica. For rullestolsbrugere er det vigtigt at ringe til hotellerne i forvejen for at høre, om de har værelser i stueetagen, der er til at komme til uden for mange trin, og der har døre med en passende bredde. Der er ikke mange steder, der har specielle faciliteter for handicappede.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Arbejdernes dag, 23. maj
Uafhængighedsdag, 6. august
Frigørelsesdag, 7. august
Nationalheltenes dag, 16. oktober
1. juledag, 25. december
2. juledag, 26. december

Flytbare helligdage
Askeonsdag
Langfredag, marts eller april
2. påskedag, marts eller april

Overnatning / Hotel

Camping

Der er flere campingpladser på øen, hvoraf nogle også tilbyder teltleje.

Hoteller

Der er 4 forskellige hotelkategorier fra A-D, der er baseret på prisniveauet. Jamaica er tilhænger af Club Med-princippet, hvor alt er inkluderet i prisen, især på hotellerne ved de mere turistede strande.

Pension

Der er mulighed for at tage på bed & breakfast i både hovedstaden og i flere af provinserne. Der er steder at finde i blandet andet Ocho Rios, Port Antonio og Montego Bay.

Vandrehjem

Der er vandrerhjem at finde på Jamaica i både Montego Bay og Kingston.

Andre overnatningsformer

Der er over 800 bosteder til leje rundt om på øen i alt fra små lejligheder til rummelige huse over hyggelige hytter. Hvis man er nogle stykker om at dele, kan man få en villa med egen kok, stuepige og swimmingpool til rimelige penge.

Lokal transport

Fly

Det officielle flyselskab er Air Jamaica, og det flyver mellem Kingston, Port Antonio, Ocho Rios og Negril.
Book flybilletter her.

Bus

Der er busforbindelser mellem de store byer og bybusser i Kingston. De fleste ruter køres af minibusser, der kan være meget overfyldte, men tilgengæld er meget billige.

Tog

Siden en stor ulykke i 1994 har al togtransport været standset, og der er ikke nogen planer om at genoptage den.

Taxi

Taxierne er markerede med røde skilte hvor der står PPV (public passenger vehicle). De er ikke prisregulerede fra statens side, så det er ofte dyrt. Det er kun enkelte af vognene, der har taxameter. Tit er det fornuftigt at høre prisen, før man sætter sig ind i vognen. Taksterne er højere om natten.

Billeje

I de fleste store byer kan der lejes biler, hvis føreren er fyldt 25 år. Det er ofte den dyreste måde at komme rundt på, men sikrere end den offentlige transport, selvom udlejningsbilerne kan blive udsat for røveriske overfald. Desuden er de jamaicanske veje ofte krogede og hullede, så det kan være farligt at køre om natten, når sigtbarheden er dårlig, især i bjergområderne.

Specielle forhold

Som gammel engelsk koloni og medlem af Commonwealth udgives dagspressen på engelsk, så det er let at danne sig et overblik over, hvad der sker i på kulturområdet, mens man er der.
Selvom jamaicanerne som udgangspunkt er et meget venligt folk, er volden og kriminaliteten alligevel steget meget især i byområderne. Det er ikke tilrådeligt at gå på gaden eller tage med offentlige transportmidler om natten.

Har du fået lyst til at rejse til Jamaica?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud