Gamle stenmur omgiver et middelaldertårn på en grøn bakke ved solnedgang.

Rejseguide til Irland

Smaragdøen, der har fået sit navn efter de grønne nuancer, der præger øens landskaber, er et yderst gæstfrit land med en herlig kultur. Det siges, at har man først besøgt Irland een gang glemmer man det aldrig.

Fakta


  • Ireland

  • Dublin (477.675)

  • 70.282 km2

  • Irsk og engelsk

  • Katolicisme

  • 3.797.257 (2000)

  • Republik

  • I den nordlige del af Atlanterhavet ligger Irland adskilt fra Storbritannien af Det irske Hav i østlig retning. Øens kystline er præget af sandstrande, halv-tropiske bugter og kantede klipper, og på land sørger et mildt klima for, at jorden er grøn og frugtbar.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Ønsker man at opleve irernes store folkefest, St. Patrick’s day, skal man besøge landet omkring den 17 marts. Men ellers er bedst at besøge Irland i sommerhalvåret, hvor naturen blomstrer, og de fleste arrangementer finder sted.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Valutaen er Euro.
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Det er ikke svært at finde en internetcafé i Irland. Alle større byer har flere af dem.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Irland skal man ringe på følgende nummer:
Politi, brandvæsen og ambulance (999).

Drikkepenge

På hoteller og restauranter er drikkepenge inkluderet i prisen, men alligevel er det kutyme at runde lidt op.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 11.00 i Irland.

Vægt og mål

I Irland benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Længde: yard, mile
Vægt: pund, stone
Væske: pint, gallon

Fotografering

Det er ikke tilladt at fotografere i kirkerne. Bortset fra det er der frit slag, medmindre andet er angivet.

Drikkevand

Man kan sagtens drikke vandet fra hanen i Irland.

Elektricitet

I Irland benytter man følgende strømkilde:
220 V, 50 Hz

Åbningstider

Banker har åbent fra 10.00 til 12.30 og fra 13.30 til 15.00 (mandag-fredag). Torsdag dog åbent til 17.00 i Dublin.
Butikker har åbent fra 9.00 til 17.30 (mandag-lørdag). Nogle byer har half day, hvilket betyder, at butikkerne en dag om ugen lukker omkring middag. Dette gælder ikke Dublin.
Posthuse har åbent fra 9.00 til 17.30 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).

Mad og drikke

At Irland er et landbrugsland omgivet af vand, afspejler sig i de fleste af landets retter. De vil typisk indeholde kød fra landbrugene eller lækkerier fra de mange floder og farvande, der omslutter Irland. Man kan dog ikke komme uden om, at Irland er pubbernes land. Her mødes landets godtfolk efter fyraften og giver los på sorger og glæder over for venner og bekendte.

Forhold for handicappede

Oplysninger om handicapvenlige hoteller, restauranter og seværdigheder kan man få hos National Rehabilitation Board, 25 Clyde Road, Ballsbridge, Dublin 4.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
St. Patrick’s Day (nationaldag), 17. marts
Juledag, 25. december
St. Stephen’s Day, 26. december

Flytbare helligdage
Langfredag
2. påskedag
Første mandag i maj: fridag
Første mandag i juni: fridag
Første mandag i august: fridag
Allehelgens weekend, sidste mandag i oktober

Overnatning / Hotel

Camping

I Irland findes der dels caravan parks, der er beregnet til campingvogne og dels camping and caravan parks, der er indrettet til både campingvogne og telte. Campingpladserne er tildelt mellem nul og fire stjerne alt efter standard. De fleste holder åbent i sommerhalvåret.

Hoteller

I hele Irland findes der over 668 hoteller, der både er blevet bedømt og godkendt af det irske turistråd. Desuden er priserne blevet standardiseret efter hotellernes bedømmelser mellem nul og fem stjerner.

Pension

Der findes 209 gæstehuse, der er registreret af det irske turistråd. De er både mindre og mere intime end hotellerne, og så bliver de ofte administreret af private familier. Man kan vælge mellem gæstehuse, der kun tilbyder morgenmad og logi, de såkaldte bed & breakfast eller gæstehuse med op til helpension.

Vandrehjem

Der findes to konkurrerende vandrerhjemskæder, nemlig youth hostels og independent hostels. Youth hostels kræver medlemskort og bliver drevet af Irish Youth Hostels Association. Independent hostels er et privat foretagende, der råder over adskillige vandrerhjem godkendt af det irske turistråd.

Andre overnatningsformer

Det er også muligt at bo i farmhouses, townhouses, countryhomes, pensionater og indkvartering med self-catering.

Lokal transport

Fly

Der findes flere flyforbindelser mellem de større byer. Der er således flyforbindelser fra Dublin til Cork, Shannon, Galway, Knock, Sligo, Carrickfinn og Kerry.
Book flybilletter her.

Bus

Irland har alt lige fra landsomspændende busser til lokale busnet og lufthavnsbusser.

Tog

De irske statsbaner, Iarnród Éireann, har togforbindelser mellem alle større byer. Det er desuden muligt at tage cykler med i mange af togene.

Taxi

Kun i de største byer, Dublin, Cork, Galway og Limerick findes der taxier med taxameter. I de andre byer har taxierne ikke taxameter, så der skal man altid aftale en pris med chaufføren, før turen begynder.

Billeje

Det er let at leje bil i Irland, og endnu lettere hvis man bestiller bilen inden afrejsen gennem sit rejsebureau. For at leje bil i Irland skal man have haft kørekort i to år, og man skal være over 23 år gammel. Mindstealderen for udlejning varierer dog fra sted til sted.

Båd eller færge

Der går færger fra Irland til de omkringliggende lande. Ved Irlands vestkyst ligger der desuden en række charmerende øer, der naturligvis er forbundet med fastlandet via færger.

Andre transportformer

De flinke irer har ikke noget imod at have en fremmed med i bilen. Der er med andre ord gode muligheder for at rejse på stop, hvis ellers man undgår de mest turistede og befolkede områder.

Specielle forhold

Hvis man netop er blevet bestjålet og ønsker at komme i kontakt med en patruljerende politimand nytter det ikke noget at råbe “police” efter vedkommende. Man skal i stedet råbe “Gardee”, der er den irske betegnelse for politi.

Har du fået lyst til at rejse til Irland?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud