En panoramaudsigt over en by ved solnedgang med bjerge i baggrunden og en svævebane i forgrunden.

Rejseguide til Brasilien

Fodbold, karneval og dyb tropisk regnskov. Intens storbyferie i sagnomspundne Rio de Janeiro eller natlig kanosejlads på krokodillefyldte junglefloder. Brasilien er en gigantisk skatkiste af stadig uopdagede og allerede verdensberømte steder. Bare en lillebitte bid af sambalandet vil fylde meget i hjertet.

Fakta


  • Republica Federativa do Brasil

  • Brasilia (1.700.000)

  • 8.511.965 km2

  • Portugisisk.

  • Katolicisme

  • 172.860.370

  • Republik

  • I midten af landet findes et kæmpestort fladt område, hvorfra mindre bjergkæder rejser sig hist og her. Den 7500 kilometer lange kyst er afskærmet fra resten af landet af en mindre bjergkæde og er karakteriseret ved lange sandstrande, rolige bugter og en del småøer. I nord findes 20 procent af verdens ferskvandsbeholdning og 30 procent af klodens skovareal i Amazonjunglen.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

I Brasilien varer vinteren fra juni til august, og sommeren strækker sig fra december til februar. Det er dog kun i det sydlige Brasilien, at der er væsentlig forskel på årstiderne, når det gælder vejret. I sommermånederne stiger priserne på feriestederne, og strandene bliver overfyldte. De tropiske regnskyl er som regel ikke noget problem for rejseplanlægningen i Brasilien.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

REAL (R$), 1 Real = 100 centavos
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Det er ikke noget problem at finde internetcaféer i Brasiliens større byer. Mange af de lidt mindre byer er efterhånden også godt med, og hvis du befinder dig på et sted, hvor der er mange turister, kan du være næsten sikker på at kunne komme på nettet på en restaurant eller på et hotel.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Brasilien skal du ringe på følgende numre:
Politi (190)
Ambulance (192)
Brandvæsen (193)
Bilulykke (194)

Drikkepenge

Drikkepenge er et normalt fænomen i Brasilien. Nogle steder er der allerede lagt drikkepenge til på regningen (cirka 10 procent). Folk i Brasilien tjener meget lidt, og drikkepenge er en kærkommen gave. Når drikkepenge ikke står på regningen, bør du give 10 procent. Også parkeringsvagter, skopudsere og gadesælgere forventer at få drikkepenge.

Tidszone

Brasilien har flere tidszoner.
Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 08.00 i øst, nordøst, syd og sydøst.
Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 07.00 i Vestbrasilien.
Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 06.00 i de mest vestligt liggende områder.
Enkelte områder skifter til sommertid.

Vægt og mål

I Brasilien benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter
I Nordøstbrasilien angiver nogle brasilianere stadig afstande i leguas i stedet for kilometer.

Fotografering

Brasilianerne er utroligt fotogene mennesker. Mange af dem nyder at blive fotograferet, men det er ikke alle. Spørg hvis du er i tvivl, du vil sjældent få et ubehageligt svar. Undgå at tage billeder i banker og nær militære anlæg. I nogle Candomblé-templer (afrobrasiliansk religion) er det ikke tilladt at fotografere.

Drikkevand

I nogle storbyer kan man drikke vandet fra hanen, men for at være på den sikre side er det bedst at holde sig til vand på flaske.

Elektricitet

I Brasilien er elektriciteten ikke standardiseret.
Bahia og Manaus:
127 V AC, 60 Hz
Brasilia og Recife:
220 V AC, 60 Hz
Rio de Janeiro og São Paulo:
110/220 V AC, 60 Hz

Opførsel

Punktlighed er ikke en dyd i Brasilien. Bliv ikke fornærmet hvis en brasilianer kommer et par timer for sent til en aftale og føl dig ikke forlegen, hvis du selv gør det. Brasilianerne hilser personer af det modsatte køn med et “luftkys” på begge kinder. Også selvom det er første møde. At gå klædt i badebukser og badesandaler i den indre by er ikke forbudt, men en sådan påklædning vil stemple dig som en simpel gringo. Pæn påklædning respekteres meget i Brasilien.

Åbningstider

Banker har åbent fra 10.00 til 16.30 (mandag-fredag), nogle banker lukker lidt tidligere om fredagen.
Butikker har åbent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).

Mad og drikke

Madkulturen er påvirket af den afrikanske kultur, slaverne bragte med sig, og varierer fra region til region. Der er fantastisk frugtjuice, lavet af frugter du end ikke har hørt om, og en grillet fisk i en strandrestaurant er også et must. Glem heller ikke at smage bønnegryden feijoada eller at drikke en caipirinha, der er lavet af lime og sukkerrørsbrændevin.

Forhold for handicappede

Rullestolsbrugere har det ikke alt for nemt i Brasilien. I de større byer er der gjort noget for handicappede, men ellers er det vanskeligt at begå sig.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Tiradentes dag (revolutionshelt), 21. april
Fridag, 1. maj
Uafhængighedsdag, 7. september
Vor Frue Aparecida, 12. oktober
Alle sjæles dag, 2. november
Republikkens udråbelse, 15. november
Juledag, 25. december

Flytbare helligdage
Karneval, februar eller marts
Påske, marts eller april

Overnatning / Hotel

Camping

På mere afsides steder er camping ofte en glimrende løsning. Også når man færdes i en af Brasiliens mange nationalparker, er overnatning i telt et hit. I byerne skal man være forberedt på, at campingpladserne, hvis der overhovedet er nogen, ligger langt væk fra centrum.

Hoteller

Et hotel i Brasilien kan være alt fra et rum med en seng og en håndvask til en luksussuite med udsigt over Rio. I lavsæsonen kan det på selv de dyre hoteller betale sig at prutte om prisen. 25-50 procent nedslag i prisen er ikke usædvanligt. Nogle steder lægges der 10 procent oven i regningen for service.

Pension

De fleste rejsende i Brasilien bor på pousada. Det er et mindre gæstehus, ofte familieejet, der tilbyder overnatning og morgenmad. Også her kan det betale sig at prutte om prisen, når det er lavsæson.

Vandrehjem

Der kommer flere og flere vandrerhjem i Brasilien. Især i storbyerne er det en god og billig løsning.

Andre overnatningsformer

Moteller
Moteller i Brasilien er ikke det samme som i resten af verden. De lejes oftest ud på timebasis til par, der søger nogle timer alene. Flere af værelserne er dog ganske fantastisk indrettet, med marmorbadeværelser og en lille swimmingpool. De ligger strøet med gavmild hånd langs landevejene, men de er altså ikke beregnet til overnatning.

Lejlighed / Hus
Ved længere ophold kan det være både besparende og praktisk at leje en lejlighed eller et hus. Især hvis man er flere sammen. I storbyerne kan turistkontoret anvise udlejere, og på mindre steder kan de fleste beboere fortælle dig, hvem der lejer boliger ud.

Lokal transport

Fly

Indenrigsflyvninger i Brasilien har det med at flyve nogle mærkværdige ruter, inden de når deres destination. Ofte stopper de i hver eneste lufthavn, de passerer. Flyvning er ikke billigt, men ofte en nødvendighed i så stort et land. Et såkaldt airpass kan nedbringe omkostningerne.
Book flybilletter her

Bus

Bustrafikken i Brasilien varetages af private selskaber og er af virkelig god kvalitet. Der kører busser praktisk talt overalt. Nogle busselskaber er billigere end andre, så det kan betale sig at gå en runde på busstationen, inden du køber din billet.

Tog

Der er enkelte passagertogruter tilbage i Brasilien. De er dog temmelig upålidelige, men også interessante. Ruten fra Curitiba til Paranagnua byder for eksempel på fantastiske udsigter over landskabet.

Taxi

I de større byer kører taxierne for det meste efter taxameter. I nogle byer viser taxameteret et antal enheder, og prisen aflæses på en tabel. Sørg for at tabellen er up to date og accepter ikke en fotokopi. Mange taxier har ikke taxameter. I sådanne tilfælde skal man altid aftale en pris med chaufføren, inden man kører. Er du alene og uden bagage, er motorcykeltaxier billige og hurtige.

Billeje

Det er dyrt at leje bil i Brasilien, og ikke alle kørekort er gyldige i Brasilien.

Båd eller færge

En hængekøje på en flodpram, der snegler sig op ad Amazonjunglens floder, er stadig et trækplaster for eventyrlystne brasiliensfarere. Billigt og spændende, men ikke videre luksuriøst. Der går også både til mange af de smukke småøer langs kysten.

Specielle forhold

Vær opmærksom på at der kræves og tilrådes visse vaccinationer ved rejser til Brasilien. Husk at konferere med din læge i god tid inden du rejser.

Brasilien er i statistikkerne et land med meget kriminalitet. Det kan dog sagtens lade sig gøre at færdes i landet, hvis man bruger sin fornuft i stedet for at opsøge problemer. Meget af volden i statistikken stammer fra narkomiljøet i større byer. Politiet ser ikke mildt på stoffer. Forsvind hurtigt, hvis du bliver standset af en pusher.

Har du fået lyst til at rejse til Brasilien?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Fly+hotel
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud