Saltørken under en farverig himmel ved solnedgang.

Rejseguide til Bolivia

Gammel indianerkultur, fantastisk natur med de høje Andesbjerge og ruinerne af urgamle civilisationer er blot nogle af de spændende ting, man kan opleve i Sydamerikas højest liggende land, Bolivia.

Fakta


  • Bolivia

  • Den administrative hovedstad er La Paz, mens den retslige hovedstad er Sucre.

  • 1.098.581 km2

  • Spansk er hovedsproget, men de fleste indianere taler enten Quechua eller Aymará.

  • Romersk katolsk

  • 7.767.000 (1997)

  • Republik

  • Bolivia grænser op til ikke mindre end fem lande; Peru, Brasilien, Paraguay, Argentina og Chile. Landet er det femte største på kontinentet og indeholder områder med forskellig slags klima. Der er områder med tropisk klima og regnskov som for eksempel the Amazon Basin. Der falder meget regn, og klimaet er varmt. Andre områder har næsten perfekt klima, og der er gode muligheder for at dyrke jorden for eksempel ved Lake Titicaca. En del af landet er også dækket af ørken, hvor der er ret varmt, men blæsende i løbet af dagen og ned til minusgrader om natten, eksempelvis omkring Uyuni. Derudover er der mange bjerge, som i lange perioder er dækket med sne, og om vinteren er der gode skisportsmuligheder.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Bolivia har vinter fra maj til oktober og sommer fra november til april. Der er generelt vådt om sommeren og tørt om vinteren. Man kan nemt rejse hele året rundt i Bolivia, den eneste forhindring kan være regnvejret om sommeren, der kan oversvømme visse veje, og det kan være svært at komme rundt.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Boliviano (Bs)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

De fleste større byer har indtil flere netcaféer. De er som regel gode til at skilte med deres ydelser, og det er derfor ret nemt at finde frem til dem.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Bolivia skal du ringe på følgende nummer:
Turist-politiet (22-50-16). De kan hjælpe dig med stort set alle relevante problemer.

Drikkepenge

Hoteller lægger generelt et servicebeløb på regningen. Restaurant- og hotelpersonale forventer cirka 10 procent i drikkepenge. Taxichauffører forventer normalt 1-2 bolivianos i drikkepenge.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 06.00 i Bolivia.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 07.00 i Bolivia.

Vægt og mål

I Bolivia benytter man metersystemet som måleenhed.

Fotografering

Der er generelt ikke nogen regler for fotografering, man skal dog altid spørge personer først, da især nogle af indianerkvinderne ikke bryder sig om at blive fotograferet. Kommer man ud i de helt små samfund, er der hele stammer, der ikke bryder sig om at blive fotograferet, derfor bør man altid spørge først.

Drikkevand

Alt vand til at drikke, børste tænder i eller for eksempel til isterninger skal koges inden brug.

Elektricitet

I Bolivia benytter man følgende strømkilde:
La Paz: 110/120 volt AC/50 Hz
Resten af landet: 220 volt AC/50 Hz

Opførsel

Der er ingen specielle regler omkring opførsel i Bolivia.

Åbningstider

Banker har åbent fra 8.30 til 11.30 og fra 14.30 til 18.30 (mandag-fredag)
Butikker har åbent fra 9.00 til 19.00 (mandag-fredag), i weekenden varierer åbningstiderne fra butik til butik.
Kontorer har åbent fra 8.00 til 12.00 og fra 14.00 til 18.00 (mandag-fredag)

Mad og drikke

I Bolivia er der stor forskel på klimaet i de forskellige områder, og derfor byder landet på et stort udvalg af forskellige køkkener. I området omkring Lake Titicaca skal man smage ørreden fra søen, den er i absolut verdensklasse. Ellers er de dominerende kødretter med oksekød, kylling eller fisk. Tilbehør er som regel kartofler, som de dyrker i stor stil i Bolivia. Kartoflerne kan fås i et utal af forskellige variationer. Med hensyn til drikkevarer producerer de både øl og vin i Bolivia, men en af de mest kendte drikke er mate de coca, the lavet på kokablade

Forhold for handicappede

Der er ikke gode forhold for handicappede i Bolivia. Det kan være svært at komme rundt, og transportmulighederne er ofte udslidte og overfyldt med mennesker. Det kan lade sig gøre at rejse som handicappet i Bolivia, men det kræver, at man kan komme rundt uden den helt store benyttelse af offentlig transport.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Arbejdernes kampdag 1. maj
Uafhængighedsdag, 6. august
Alle helgens dag, 1. november
Juledag, 25. december

Overnatning / Hotel

Camping

Campingpladser finder man ikke overalt i Bolivia, men enkelte steder er der ret gode muligheder for at campere. Specielt på trekkingruter eller i nogle bjergområder er der fremragende campingpladser. Det er dog klogest altid at forhøre sig i området, ligesom man skal være opmærksom på, at der i de højere liggende områder kan blive minusgrader om natten.

Hoteller

Man kan finde hoteller i stort set alle områder/byer. Der er mulighed for at finde alt fra dyre, førsteklasses hoteller til billigere, mindre luksuriøse hoteller. Man skal være opmærksom på, at en del hoteller lægger 25 procent oveni prisen for service.

Pension

I og omkring La Paz, Cochabamba og Santa Cruz findes der en del gæstehuse. De tilbyder som regel rimelig god standard til en rimelig pris.

Vandrehjem

Der findes vandrehjem/hostels over hele Bolivia. De varierer meget i pris og i standard. Det kan ofte betale sig at snuse lidt rundt og forhandle om priserne. Det er generelt ikke noget problem at få et rum, men i La Paz kan der især i weekenderne og ferier hurtigt blive fyldt op, så det er en god ide at være tidligt ude eller forudbestille et værelse, hvor det kan lade sig gøre.

Lokal transport

Fly

Den nemmeste transport mulighed i Bolivia er fly blandt andet på grund af landets geografi. Der flyves til alle større byer, de primære lufthavne ligger i La Paz og Santa Cruz.
Book flybilletter her

Bus

Der kører busser til og fra stort set alle byer i Bolivia. De kører ofte om natten, så det er svært at opleve landskabet samtidigt. Busserne er billige, og mange lokale benytter denne rejseform. Man skal være forberedt på, at busserne ofte er i ret dårlig stand med meget lidt plads, samtidig er der meget få veje, som er asfalteret. En længere tur kan være anstrengende, men på den anden side er det en fremragende måde at møde de lokale på.

Tog

Der er to netværk at tog i landet, et i øst og et i vest. Ingen af dem fungerer optimalt. Det vestlige netværk har ry for at være totalt uorganiseret, mens det østlige netværk har ry for at være komplet kaotisk. Fra en by til en anden kører der oftest et ugentligt tog. Man skal være forberedt på forsinkelser og masser af stop undervejs. Tog kan til gengæld være et godt sted at møde de lokale.

Taxi

Der kører taxier i alle større byer i Bolivia, det kan være almindelige taxier eller minibusser. De kører ikke med taxameter, og det er derfor en god ide at aftale prisen før turen. Det er som regel nemt at hyre en taxi på gaden, og det er ret normalt, at man deler en taxi med andre.

Billeje

Biludlejning er koncentreret omkring de større byer så som La Paz og Sucre. Her er det som regel nemt at leje en bil. Det er noget dyrere end at køre med bus, men man kan køre om dagen, og det giver mere frihed.

Rejsetilbud