Malerisk brostensbelagt gade med farverige bygninger og udendørs caféer ved skumring.

Rejseguide til Zimbabwe

Zimbabwe er et safariparadis for enhver, der går med en lille storvildtsjæger i maven. Landet er et af de få i Afrika, der har sådan en overflod af dyr, at det er tilladt at skyde både elefanter, løver og bøfler i de store nationalparker, der er nogle af landets højdepunkter.

Fakta


  • Republic of Zimbabwe

  • Harare

  • 390.580 km2

  • Hovedsproget i Zimbabwe er engelsk, men befolkningen taler i langt højere grad shona eller sindebele.

  • Kristendom og Zimbabwes oprindelige gudebillede.

  • 11.163.160 (1999)

  • Parlamentarisk demokrati

  • Zimbabwe har høje bjerge i øst og sumpområder i vest, mens sydens savanne byder på et helt andet landskab. Zambezifloden med Victoria Falls danner den naturlige grænse mod Zambia, mens Zimbabwe adskilles fra Sydafrika af den grågrønne grumsede Limpopoflod. Nogle af Afrikas skønneste nationalparkerne giver ideelle muligheder for at observere det store udbud af rovdyr og deres bytte, der findes her.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

For de safariinteresserede er det bedst at besøge Zimbabwe i de tørre vintermåneder maj-oktober, hvor dyrene samles ved vandhullerne. I de våde sommermåneder er der til gengæld mere grønt og frodigt og noget varmere.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium på: http://www.um.dk
Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Zimbabwe Dollars (Z)
1 Dollar = 100 cents
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er mulighed for at gå på netcafé i de fleste større byer.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Zimbabwe skal du ringe på følgende numre:
Nødsituationer generelt (999)
Politi (995)
Ambulancetjeneste (994)
Brandvæsen (993)

Drikkepenge

Det er normalt at give mellem 10 og 15 procent i drikkepenge, men nogle steder er de begyndt at lægge 10 procent til selv. I så fald er det skrevet på kvitteringen.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 12.00 i Zimbabwe.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 13.00 i Zimbabwe.

Vægt og mål

I Zimbabwe benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Vægt: kilogram
Temperature: °Celsius
Afstande: kilometer
Rumindhold: liter

Fotografering

Undgå at tage billeder af militære installationer, offentlige bygninger, udenlandske ambassader eller lufthavne.

Drikkevand

Vandet fra hanerne er ikke drikkeligt, før det er blevet kogt.

Elektricitet

I Zimbabwe benytter man følgende strømkilde:
220 V AC, 50 Hz

Opførsel

Det er ulovligt at indføre pornografi i Zimbabwe. Desuden forlanger en del af de pæne restauranter, at mænd har jakke og slips på.

Åbningstider

Banker har åbent fra 8.00 til 15.00 (mandag, tirsdag, torsdag og fredag), fra 8.00 til 13.00 (onsdag) og fra 8.00 til 11.30 (lørdag).
Butikker har åbent fra 8.00 til 17.00 (mandag-fredag) samt fra 8.00 til 13.00 (lørdag).

Mad og drikke

Majs er en meget værdsat afgrøde i Zimbabwe, og en af nationalretterne er sadza, en stiv majsgrød, der spises sammen med sovs eller kød. Dertil drikkes majsøllen whawha.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Uafhængighedsdagen, 18. april
1. maj
Afrikadag, 25. maj
Heltedag, 11. august
Forsvarsstyrkernes dag, 12. august
1. juledag, 25. december
2. juledag, 26. December

Flytbare helligdage
Påske, marts eller april

Overnatning / Hotel

Camping

Der er mulighed for at campere i alle de større nationalparker og langs floden.

Hoteller

Man finder hoteller i de fleste byer i landet. De helt store luksushoteller findes dog primært i de større byer. Hotellerne er inddelt i fem kategorier.

Pension

Ved turiststederne og i nationalparkerne er der gæstehuse. Yderligere er der mulighed for at finde B&B i en del byer.

Vandrehjem

Der er billige vandrerhjem en del steder i Zimbabwe.

Lokal transport

Fly

Air Zimbabwe varetager indenrigsflyvninger mellem Harare og blandt andet Bulawayo og Victoria Falls, Kariba, Hwange, Gweru, Maswingo og Buffalo Range. Der er 467 landingsbaner i Zimbabwe. Desuden er det muligt at chartre fly til at komme rundt til nationalparkerne.
Book flybilletter her.

Bus

Der er busforbindelse mellem alle de større byer. Information om afgange, ruter og tider kan fås på turistkontoret i Harare.

Tog

Der er togforbindelse mellem Plumtree, Bulawayo, Victoria Falls, Harare, Mutare og Triangle. Det er tit billigere end at tage busserne.

Taxi

De fleste taxier i Zimbabwe har ikke noget taxameter, så det vil være fornuftigt at aftale en pris på forhånd, før man sætter sig ind i vognen. Der er taxiselskaber i alle de større byer.

Billeje

Der er biludlejningsservice på de større hoteller og i lufthavne samt på kontorer i de større byer. Det er som regel ret dyrt, især de nødvendige firhjulstrækkere, der ofte kræves for at komme rundt i terrænet.

Specielle forhold

Camouflagetøj er ulovligt i Zimbabwe.
For udlændinge er det ikke muligt at betale hotelophold i Zimbabwe Dollars. Betaling skal foregå enten med kreditkort eller med fremmed valuta, som regel US $.

Rejsetilbud