Seværdigheder Brasilien

Seværdigheder Brasilien

Amazonas

Flodbådstur

Det ufremkommelige terræn i junglen gør, at den mest effektive transportform er via floderne. De faldefærdige pramme, der besejler det indviklede net af floder, er den eneste måde at komme frem på for lokalbefolkningen, men for turister er det at ligge henslængt i en hængekøje, mens prammen lystigt tøffer gennem junglen blevet en attraktion i sig selv. Fra båden kan man iagttage livet på bredderne, mens man er tæt på lokalbefolkningen. Bådrejser har som regel mad og drikke inkluderet i prisen. De dyreste ture er med turistbåde, mens det er langt billigere at gå ombord på en fragtbåd og slå sin hængekøje op. Hvis du gå en tur på havnen i Manaus, skal du nok kunne finde en båd, der vil tage dig med mod Colombia eller Peru.

Jungletur

Som turist er det vanskeligt at bevæge sig rundt i delstatens hovedstad Manaus uden at blive antastet af folk, der vil sælge en tur ind i junglen. Der er masse af flotte og farvestrålende brochurer med billeder af planter og dyr, men de holder sjældent alt, hvad de lover. Du bør i stedet sikre dig i detaljer, hvad turen indebærer. Insister også på at møde guiden inden du betaler. En endagstur er ikke nok, hvis du vil se junglen. Du bruger alt for lang tid på transport og kommer ikke langt nok væk, til at det bliver interessant. Fire dage er et anbefalet minimum for en tur. Det er ikke billigt at besøge junglen i Amazonas. Der gives ingen garanti for, at du får dyr at se, men på en længere tur er det næsten sikkert. En billigere måde at se junglen på er ved at hyre en guide fra Associacao dos Canoeiros (Foreningen af kanoguider). Disse ture er primitive i forhold til turselskabernes, men mange foretrækker dem, fordi de er mere autentiske.

Belo Horizonte

Byen Sabará

Bare 25 kilometer sydøst for Belo Horizonte ligger byen Sabará, der under guldfeberen var en af verdens rigeste byer. Selvom byen i dag ikke engang er en skygge af sit fortidige billede, så spejler den svundne storhed sig stadig i huse, kirker, statuer og springvand. Sabará er et billede på den vanvittige guldfebers flygtighed og er en interessant endagstur fra Belo Horizonte. Byen har også et vældigt interessant guldmuseum (museu do ouro) med effekter fra guldtiderne.

Marked for kunst og kunsthåndværk (Feira de Arte e Artesano)

Hver søndag formiddag finder det vidunderlige marked sted på Avenida Afonso Pena. Her kan man købe kunsthåndværk af høj kvalitet og smage den lokale mad og drikke. Selvom man ikke har i sinde at købe noget, bør man alligevel slå et smut forbi, da stemningen er virkelig behagelig, og der er nok at se på.

Parken i Belo Horizonte

Parken er et enormt grønt og fredeligt område midt i byen. Her kommer Belo Horizontes indbyggere og holder en pause fra den vibrerende by. Palacio da Artes, der er scene for forskellige kulturelle arrangementer, er parkens absolutte højdepunkt.

Brasília

Metropolitana katedralen

Caredral Metropolitana er ikke som kirker er flest, men så absolut et besøg værd. Katedralen ligger på Eixo Monumental og er prydet med aluminiumsengle. Kirkens grundramme er 16 buede søjler, og indenfor er der nogle fantastiske glasmalerier.

Naturområdet Estância de Agua de Itiquira

Estância de Agua de Itiquira er et naturskønt område cirka 110 kilometer fra Brasília. Fra et 170 meter højt udsigtspunkt skuer du ud over en dal med skov, naturens egne krystalklare svømmebassiner og et par barer og restauranter. Stedet er perfekt, hvis man bare får for meget af den metaliske og sterile hovedstad.

TV-tårnet

For at få et overblik over byens unikke planlægning er tv-tårnet åbent hele ugen for dem, der tør tage turen de 75 meter op i luften. Herfra kan man fornemme, at byen er blevet anlagt og ikke har udviklet sig naturligt. Kigger man godt efter, ser man, hvordan Brasília har form som bue og pil.

Brasilien

Byen Caxambu og vandparken

Byen Caxambu og vandparkenCaxambu i den sydlige del af Minas Gerais er et vidunderland for de, der sværger til rekreative områder. Også folk, der normalt ikke går forfærdelig meget op i den slags, vil med sikkerhed synes om stedet. Byen er i sig selv ganske behagelig, men hovedårsagen til, at folk valgfarter til stedet er parken med de naturlige spa-pools, Parque das Aguas. Den nærliggende by Sao Lourenco har også en park med spabade, mens den lille flække Sao Tomé das Letras er for dem, der dyrker mystik og overtro.

Byen Ouro Preto

Byen i sig selv er en af Brasiliens store turistattraktioner. De krogede gader omgivet af smukke kirker og huse fra kolonitiden skruer tiden et par hundrede år baglæns. Mange af bygningerne er besmykkede af kunstneren Aleijandinho, der er Brasiliens største nogensinde. En krøbling uden hænder der med hammer og mejsel bundet fast på sine armstykker skabte nogle af de smukkeste linier og kurver i barokkens kunst. Alle bygningerne er faktisk seværdige, men vær sikker på ikke at gå glip af kirkerne Igreja de Santa Efigênia dos Prêtos og Igreja de Sao Francisco de Assis. Også under karneval strømmer folk til Ouro Preto, der bliver meget livlig.

Byen Sao Joao del Rei

Sao Joao del Rei er en af de oprindelige ‘guldbyer’ i Minas Gerais. Byen har fortræffelige kunstværker og utroligt smukke kirker blandt andet Igreja de Sao Francisco de Assis, der af mange anses som Brasiliens smukkeste kirke. Fra Sao Joao er det muligt at tage en tur til byen Tiradentes med Maria Fumaca-toget, der kører gennem et malerisk landskab eller besøge den tidligere guldmine Mina de Ouro-Tancredo de Neves. Der er næsten altid en eller anden festival i gang i Sao Joao del Rei. Og byen er altid livlig. Karneval fejres også indædt i byen.

Emílio Goeldi museet

Museet ligger i byen Belem i delstaten Pará. Det er et af de bedste i Brasilien, og det giver et utroligt godt indblik i livet i Amazonjunglen. Museet har gode udstillinger med dyr og planter, men også med de indianerstammer, der lever i junglen. Museet har udover den traditionelle udstilling også et ferskvandsakvarium og Sydamerikas bedste zoologiske have med blandt andet aber, jaguarer og gigantiske flododdere.

Iguacu vandfaldene

De gigantiske vandfald på grænsen mellem Argentina og Brasilien ligger lidt væk fra den normale gringorute op ad kysten, men er ikke desto mindre en fantastisk oplevelse. Vandfaldene er placeret i den frodige, tropiske regnskov, og vandet vælter ned i alle vinkler og skaber hele tiden små klare regnbuer. Faldene kan både udforskes fra den brasilianske og fra den argentinske side, og nationalparken, der omgiver dem, er hjem for et utal af spraglede sommerfugle. Porten til vandfaldene er byen Foz do Iguacu, hvorfra det også er muligt at tage en dagtur til Paraguay. Det er bedst at besøge Iguacu mellem august og november. Mellem maj og juli er der så meget vand, at det kan være svært at komme tæt på faldene.

Karneval i Brasilien

Har man en gang oplevet karneval i Brasilien, vil man resten af sit liv være påvirket af den vanvittige kraftudladning dette ragnarok udlader. Alt eksploderer i dans og musik, og en hel nation går i stå og sætter sig selv ind i en anden dimension for et stykke tid. Karnevalet i Rio er det mest kendte og uden tvivl det flotteste og mest prangende. I Bahia er karneval en affære, der inddrager alle, også dem der bare er kommet for at kigge på. Olinda nær Recife har også et fantastisk flot karneval, og flere af øerne ud for kysten bliver også til karnevalsoaser i Atlanterhavet. De historiske byer i Minas Gerais fejrer også karneval, men ikke helt så vildt som i byerne ved kysten.

Nationalparken Aparados da Serra

Denne nationalpark ligger i det sydligste Brasilien og er tilgængelig fra byen Porto Alegere i delstaten Rio Grande do Sul. Parkens hovedattraktion er Canyon do Itaimbézinho, en dyb kløft med bratte klippevægge, og to vandfald der bruser ned i denne kæmpesprække i moder jord. Også Canyon da Fortaleza kan tage pusten fra enhver. Denne næsten en kilometer dybe kløft strækker sig over 30 kilometer gennem parkens storslåede landskab. Løfter man blikket fra det svimlende dyb, har man herfra en uforglemmelig udsigt til havet.

Nationalparken Chapada Diamantina

Parken ligger i delstaten Bahia vest for byen Salvador. Både for de garvede vandrere, og for dem der mere er til endagsture i minibus, har parken meget at tilbyde sine gæster. Det frodige bjerglandskab gemmer naturlige swimmingpools, mystiske grotter og et rigt dyreliv. Området blev oprindeligt brugt til minedrift, og minearbejderne har anlagt en masse små snørklede stier, der gør det nemt at udforske et imponerende og aldeles storslået landskab.

Nordøstbrasiliens sandstrande

Godt nok er Copacabana og Ipanema verdens ubetinget mest berømte strande. Men staterne Ceara, Rio Grande do Norte og Maranhao gemmer på milelange ubefolkede sandstrande, der kan få selv den mest indspiste bybo til for en stund at glemme civilisationen. Strandene er malerisk pyntede med små fiskerlandsbyer, sirligt konstruerede fiskerbåde og sandduner i forskellige farvenuancer. Jericoacoara og Canoa Quebrada er gode startsteder, hvis du vil udforske de endeløse strækninger af urørt sand. Og på Praia da Pipa nær Natal, kan du være 99 procent sikker på at få en svømmetur med en flok legesyge delfiner.

Sukkertoppen

Sukkertoppen (Pao de acucar) er et must see i Brasilien. Det buede bjerg er afbildet på millioner af postkort, og udsigten fra toppen er intet mindre end pragtfuld. En kabelbane løfter besøgende op på toppen af bjerget, hvorfra Rio uden tvivl er verdens smukkeste by. Sukkertoppen kan besøges hele dagen, men at se dag blive til nat derfra er en uforglemmelig oplevelse. Undgå at komme mellem klokken 10 og 11 om formiddagen og klokken 14 og 15 om eftermiddagen. Her ankommer de fleste turistbusser, og der er som regel overfyldt.

Vandenes møde (Encontro das aguas)

Et sælsomt syn i Amazonjunglen er det sted, hvor den brungule Rio Solimoes møder den mørkebrune Rio Negro. De to floder er bifloder til Amazonfloden, og selvom vandene løber klos op ad hinanden, blander de to farver sig på mystisk vis ikke. De fleste både, der sejler småture fra Manaus, passerer dette sted, og tager du ned til havnen, er det nemt at komme derud.

Ver-o-peso markedet

Overalt i Brasilien er det en helt speciel oplevelse at gå på marked og se, hvordan de højtråbende og voldsomt gestikulerende brasilianere handler og spilder. Markedet Ver-o-peso er dog det mest spændende. Det ligger på havnefronten i byen Belém på Brasiliens nordligste kyst, og der sælges alt fra mere eller mindre frisk fisk fanget i den grumsede Amazonflod til religiøse amuletter og redskaber for folk fra den mystiske macumba-sekt. Der bobler og summer af liv blandt de farvestrålende markedsstande, og det kribler i fingeren til udløseren på kameraet. Man skal dog være forsigtig, da der lusker skumle typer rundt ved havnen både dag og nat. Undgå som hovedregel at tage kamera med, så er det nemmere at nyde den utrolige stemning.

Øen Ilha Grande

Sydamerikas Hawaii er et af kælenavnene for den lille ø nær Rio de Janeiro. 102 tropiske sandstrande og dyb atlantisk regnskov er, hvad man finder på øen. En af strandene er Praia Lopes Mendes, som, mange hævder, er Brasiliens allersmukkeste. Man kan tage bådture rundt om øen eller kæmpe sig frem til øde paradisiske strande via de utallige småstier, der kryber ud og ind ad skoven. Tag en bus fra Rio til Angra dos Reis. Herfra går der færger til Sydamerikas måske smukkeste ø.

Øgruppen Fernando de Noronha

Ud for Brasiliens godt 8000 kilometer lange atlanterhavskyst ligger øgruppen Fernando de Noronha. De 21 øer er omgivet af krystalklart vand, der har en gennemsnitstemperatur på 24 grader, hvilket gør området til et oplagt sted at dykke og snorkle. Der arrangeres ture til øen fra byerne Recife og Natal i det nordøstlige Brasilien.

Manaus

Markedet i Manaus

Det enorme marked med dets kraftige jernkonstruktioner er et fantastisk spændende og levende sted at slentre rundt, mens man iagttager menneskene og det brogede vareudbud. Her findes alskens mærkværdige frugter og grønsager, udstyr til jungleekspeditioner og mærkelige urter og krydderier. Her er der virkelig mulighed for at finde en original souvenir.

Mindu nationalpark

Den lille nationalpark er et stykke regnskov inden for Manaus’ bygrænse. Parken er hjem for blomster og dyr og kan udforskes via et sindrigt stisystem. Især orkidéhaven er virkelig smuk. Af og til er der også underholdning på parkens nydelige amfiteater.

Operahuset

Manaus’ store operahus er selve symbolet på den rigdom Amazonas oplevede, da gummifeberen rasede. Det blev bygget sidst i 1800-tallet og både materialerne og de kunstnere, der optrådte, blev importeret fra Europa. Teatret bærer sår af tiden, men den prangende stil er stadig vældig imponerende. Teatret lægger endnu hus til både operaer og balletter.

Pantanal

Fiskeri

Pantanal har også en stor tiltrækningskraft på sportsfiskere. Hvis du kommer for at fiske efter piratfisk, dourado, bagre og andre fisk, så er det i april og maj, det foregår. Fra november til januar er det forbudt. Fisketilladelser fås i Cuiabá hos organisationen IBAMA, og så er det ellers bare om at komme ud på floderne og hive de fantastiske kæmpefisk i land. Hvis du ikke slæber dit eget udstyr med, så kan du leje og købe i Cuiabá. Men her er det urimeligt dyrt og ofte af tvivlsom kvalitet.

Pantanal området

Pantanal har en attraktion og en eneste grund til, at turisterne strømmer til. Det fantastiske dyreliv. Turselskaber og uafhængige guider arrangerer ture ud i vildnisset. Priserne for en tur er vidt forskellige, men alle ture inkluderer mad, guide og transport. Nogle steder overnatter udflugtsgrupperne på gårde, andre gange på hoteller og atter andre i det fri. En ting er stensikkert for alle turene, du vil se masser af vilde dyr. Der er to hovedbyer i Pantanal. Cuiabá og Corumbá. Det er her de fleste ekspeditioner bliver stablet på benene. To dage i marken er et minimum, hvis du vil opleve dyrelivet, men de fleste kan sagtens få flere uger til at gå under åben himmel.

Transpantaneira vejen

Transpantaneira er navnet på den eneste vej, der borer sig gennem Pantanal. Den er af grus. Hvis man ikke har lyst til at eller råd til at kaste sig ud i det vilde liv i bushen, behøver man blot at køre ud af Transpantaneira. Det er simpelt hen umuligt ikke at se fugle, capivarer, hundredvis af krokodiller og en masse andre mere eller mindre genkendelige dyr. Vejen udgår fra Cuiabá i delstaten Mato Grosso og går syd ind i Pantanal. Der er rigeligt af biludlejere i Cuiabá, og de er absolut til at handle med.

Rio de Janeiro

Bjerget Corcovado

På det pukkelryggede bjerg Corcovado står den 30 meter høje kristusfigur og skuer ud over Rio. Statuen er blevet et af Rios varemærker og er ærefrygtindgydende med sin placering på det 710 meter høje bjerg. Toppen kan nås i bil, men den største oplevelse er at tage det lille skramlende tog, der kører gennem Nationalparken Tijuca. De fantastiske udsigter er bedst, hvis man sidder i vognens højre side. Toget afgår hver halve time fra Rua Cosme Velho.

Museet Folclorico Edson Carneiro

Selvom dette museum ikke er stort og prangende, er det alligevel blandt byens allerbedste. Her finder man en fantastisk samling af brasiliansk kunsthåndværk gennem tiden. Kunsthåndværket er en af landets stolteste kunstneriske traditioner, og museet er stensikkert et besøg værd. Her er også en lille butik, hvor man kan købe virkeligt godt kunsthåndværk.

Slumkvarteret (Favela)

Favela er det brasilianske ord for de slumkvarterer, der ligger strøet ud over bjergskråningerne i Rio (og i alle andre større brasilianske byer). En enorm del af den brasilianske befolkning bor i disse favelas, og en tur indenfor i en så komplet anderledes verden er en kæmpe oplevelse. Men for alt i verden ikke på egen hånd. Der er forskellige guider, der arrangerer besøg i Rios favelas. Marcelo Armstrong taler engelsk og er den absolut mest erfarne på området. Telefon: 322-2727 eller 989-0074.

Salvador

Bydelen Pelourinho

Bydelen huser Salvadors ældste og bedst bevarede bygninger fra kolonitiden. Pladsen Largo do Pelourinho var slavemarked i gamle dage, og der skal ikke megen fantasi til for at flyve flere hundrede år tilbage, når man spadserer langs de smukke bygninger. Det er også i Pelourinho, at mange kulturelle arrangementer finder sted.

Kirken Sao Francisco

Denne Kirke er udover at være storslået i sin udførelse også interessant, fordi slaverne blev tvunget til at bygge den. Det var forbudt for slaverne at dyrke deres egen Candomblé religion, og i trods og harme udstyrede de figurerne, der skulle pryde kirken, med bizarre udtryk og kropsformer. Englenes ansigter er forvredne, og nogle er gravide eller har store kønsorganer.

Museet for afro-brasiliansk kultur og historie

Museet giver et virkelig godt indblik i, hvor stærke rødder Salvadors indbyggere har i afrikansk kultur. Et besøg er et glimrende supplement til den fantastiske og anderledes stemning, der gennemstrømmer byen.

Sao Paulo

Butanta slangefarm

Slangefarmen i universitetsparken er igennem de seneste år blevet meget populær hos de turister, der kommer til Sao Paulo. Butanta Instituttet har over 1000 slanger i alle farver og faconer. På instituttet udvinder man deres gift, der bruges til antigifte og andre lægemidler. Udover at kigge på krybdyrene kan man nyde den smukke park, som slangefarmen ligger i eller besøge et af de to krybdyrsmuseer, der er på stedet.

Bydelen Liberdade

Bydelen Liberdade er hjemsted for Sao Paulos asiatiske emigranter. Sao Paulo er faktisk den by uden for Japan, der har det største antal indbyggere med japansk baggrund. Undergrundsbanen stopper lige midt i Liberdade, og det kan nemt lade sig gøre at få en dag eller to til at gå her. Det er som at komme ind i en anden verden og pludselig stå midt en helt igennem orientalsk bydel. Her er også gode og billige japanske, kinesiske og koreanske restauranter. Om søndagen er der marked med fødevarer og kunsthåndværk på Praca Liberdade.

Museet for moderne kunst

Museu de Arte Contemporanea i Sao Paulo har ikke blot en samling, der giver et godt indtryk af nyere brasiliansk kunst. Museet byder også på en betydelig samling af internationale kunstnere. Udstillingen har hjemme i Bienalen der har nogle helt enorme udstillingssale. Hvert andet år er Bienalen hjemsted for en af verdens største tilbagevendende kunstudstillinger. Gå ikke glip af den, hvis du skulle være så heldig, at det netop er på det tidspunkt, du besøger Sao Paulo.

Har du fået lyst til at rejse til Brasilien?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Charter (fly+hotel)
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Book dine seværdigheder her