Rejseguide til Panama

Panama er landet, der binder Syd- og Mellemamerika sammen. Det er et langt og tyndt land med lange kyststrækninger, hvilket betyder, at Panama tilbyder nogen af de bedste muligheder i verden for at snorkle og fiske på dybt hav. Et smukt land der også er en kulturel perle.

Fakta

Top
Lokalt navn
Hovedstad
Panama City (766.405)
Areal
75.517 km2
Primære sprog
Spansk
Største religion
Romersk katolsk
Indbyggere
2.719.000 (1997)
Styreform
Republik
Geografi
Panama binder Syd- og Centralamerika sammen, landet grænser op til Colombia og Costa Rica, og har det Caribiske hav på den ene side og Stillehavet på den anden. Landskabet er meget bjergrigt krydret med store områder med lavland og floder. Stillehavet og det Caribiske hav bliver bundet sammen af Panamakanalen.

Rejseforberedelse

Top

Rejselitteratur

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet. Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium. Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet. Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge. Vi har lavet en pakkeliste med ting, der er vigtige at medbringe. Et-to par bukser/nederdele Trøjer/skjorter Undertøj Strømper Godt fodtøj Badetøj, shorts og t-shirts (hvis der er varmt) Lille taske eller rygsæk til penge, solbriller og så videre Gyldigt Pas Eventuelt visum Forsikringspapirer Flybilletter Kreditkort Lidt lokal valuta Eventuelt Vaccinationsattest Toiletsager Solcreme Lille håndklæde Aspirin eller Paracetamol mod smerter og feber Diarrépiller Insektspray Plaster Kondomer Nål og tråd

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske. Bekræft eventuelle flybilletter Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer. Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Top

Valuta

Balboa (B) Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er et par internetcaféer i Panama City, men i resten af landet er der ikke dukket nogen op endnu. (2000).

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Panama skal man ringe på følgende numre: Politi (62 69 63) Brandvæsen (103)

Drikkepenge

Det er normalt at give 10-15 procent i drikkepenge på hoteller og restauranter.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 05.00 i Panama. Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 06.00 i Panama.

Vægt og mål

I Panama benytter man metersystemet.

Fotografering

Der er ingen specifikke regler omkring fotografering, man bør dog være forsigtig ved religiøse steder.

Drikkevand

I Panama City og Colón er det i orden at drikke vandet fra hanen. Men i resten af landet bør man koge vandet før brug.

Elektricitet

I Panama benytter man følgende strømkilde: 120 volts AC, 60Hz

Opførsel

Der er ingen specifikke regler omkring opførsel.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 8.00 til 18.00 (mandag-lørdag). Kontorer har åbent fra 8.00 til 12.00 og fra 14.00 til 17.00 (mandag-fredag). Banker har åbent fra 8.00 til 13.30 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 12.00 (lørdag).

Mad og drikke

Fransk, spansk og amerikansk mad findes i alle restauranter i Panama City og Colón, ligesom der er en del orientalske restauranter. De nationale retter i landet er som regel stærke og krydrede. Der bliver ofte serveret fisk og kylling samt en masse grøntsager. I forhold til drikkevarer kan man få alt, hvad hjertet begærer af vin, øl og spiritus.

Forhold for handicappede

Der er ikke gode forhold for handicappede i Panama. Meget få bygninger har faciliteter, der gør det muligt for en kørestol at komme ind, ligesom de fleste transportmidler ikke har mulighed for at medbringe kørestolsbrugere.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar Dia de los Tres Reyes Magos, 6. januar Martyrernes dag, 9. januar Dia de los Maestros, 11. marts Arbejdernes internationale dag, 1. maj Fars dag, 16. juni Årsdag for grundlæggelsen af Panama City, 15. august Børnenes dag, 1. november Alle sjæles dag, 2. november Årsdagen for adskillelsen fra Colombia, 3. november Flagdag, 4. november Årsdag for uafhængighed i Los Santos, 10. november Årsdag for uafhængighed fra Spanien, 28. november Mors dag, 8. december Juleaftensdag, 25. december Nytårsaften, 31. December.

Overnatning / Hotel

Top

Camping

Der er ingen officielle campingpladser i Panama, men nogen steder er det tilladt af campere på stranden.

Hoteller

Efterhånden er der et stort udvalg af hoteller i landet. Der bliver bygget flere hoteller både i byerne og i landområderne. Man kan finde alt fra dyre internationale hotelkæder til billige, private hoteller.

Pension

Der findes en del kroer rundt om i landet, der fungerer ligesom B&B eller gæstehuse. De fleste er i god stand og ligger i den billige ende af prislisten.

Vandrehjem

Der er ikke vandrehjem, som vi kender dem. Men i stedet er der en del pensioner, der faktisk fungerer som vandrehjem. Der er både små værelser med bad og toilet,og større soverum med fælles bad og toilet. De fleste pensioner ligger i mellemklassen eller i den billige ende af prislisten.

Lokal transport

Top

Fly

Der er gode muligheder for at flyve indenrigs i landet. Der er flere lufthavne, og rutesystemet er godt udviklet. Priserne kan variere, men er ofte rimelige. Book flybilletter her.

Bus

Der kører busser mellem næsten alle byer i landet. Busserne er billige, men også meget langsomme, ligesom de ofte er overfyldte.

Tog

Der er en jernbane i Panama, men togene kører som regel med gods og meget sjældent med passagerer.

Taxi

Der kører taxier i alle større byer i landet. De kan hyres på gaden, men kører alle uden taxameter, så det er en god ide at aftale prisen, inden turen begynder.

Billeje

Der kan lejes biler i de større byer i landet. Man skal dog være opmærksom på, at de ikke alle steder er muligt at leje uden chauffør.

Båd eller færge

Der sejler en del både i nogle dele af landet, specielt mellem San Blas og Bocas del Toro øerne sejler der både og færger. Det kan også lade sig gøre at sejle med båd op af Panama kanalen.
Rejsetilbud
Find billige rejser til hele verden
Prissammenligningssiden Travelmarket.dk søger mere end 1.000 websider for at finde den bedste og billigste rejse til dig.