Malerisk brostensbelagt gade med farverige bygninger og udendørs caféer ved skumring.

Rejseguide til Malawi

Malawis underskønne natur er fyldt med tilbud til dem, der vil opleve en del af det uspolerede Afrika. Der er mulighed for klatring og vandreture i bjergene, badning ved de mange strande, og dykkere kan opleve myriader af spændende fisk. Yderligere er der masser af almindelige safarimuligheder i det vildtrige lands nationalparker.

Fakta


  • Republic of Malawi

  • Lilongwe (400.000)

  • 118.480 km2

  • De officielle hovedsprog er engelsk og chichewa.

  • Over halvdelen af Malawia befolkning er protestanter, en femtedel er muslimer og en femtedel er katolikker, mens resten har et animistisk livssyn.

  • 10.000.416 (1999)

  • Flerpartidemokrati

  • Godt en femtedel af Malawi er dækket af Afrikas tredjestørste sø, Lake Malawi, som er den sø i verden, der bebos af flest forskellige dyrearter. Men Malawi er også rig på skove, bjerge og fladt græsland, hvor der er et bredt dyre- og planteliv, som blandt andet dækker over 400 forskellige slags orkidéer.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Der er regntid fra oktober til april, så hvis man ikke vil have våde fødder, skal man satse på at tage af sted i vintermånederne (altså fra sen april til oktober). For de safariinteresserede er det bedst at lægge sin rejse lige inden regntiden, hvor dyrene samles omkring vandhuller, men der er det også meget varmt.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Kwacha, (MK), 1 kwacha = 100 tambala
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er ikke nogen officielle netcaféer i Malawi, men blandt andet mange hoteller i de større byer har faciliteter, de stiller til rådighed for turister. Desuden er der netadgang på universitetet og på British Council Library i Lilongwe.

Drikkepenge

Der er lagt 10 procent oveni regningen for service på alle større hoteller og restauranter. Men ude i nationalparkerne er de ansatte ikke betalt særlig godt, så hvis der er god service derude, ville det være på sin plads at give lidt ekstra.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 12.00 i Malawi.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 13.00 i Malawi.

Vægt og mål

I Malawi benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Temperatur: grader
Afstande: kilometer
Rumindhold: liter

Fotografering

Det er høfligst at spørge, før man fotograferer andre mennesker.

Drikkevand

Det er ikke tilrådeligt at drikke vandet fra hanen i Malawi uden at have kogt det først.

Elektricitet

I Malawi benytter man følgende strømkilde:
220 V AC, 50 Hz

Opførsel

Konservativ påklædning er mest velset i Malawi.

Åbningstider

Bankerne har åbent fra 8.00 til 14.00 (mandag-fredag).
Butikkerne har åbent fra 8.00 til 17.00 (mandag-lørdag).

Mad og drikke

Lake Nyasa giver gode fiskemuligheder, hvilket smitter af på menukortet i området, der har specialiteter som chambo, der er lavet af fisken tilapia.
Malawi producerer også sin egen gin, så det er muligt at få en gin & tonic før maden i de fleste områder.

Forhold for handicappede

Som et af de mindst udviklede lande i verden, kan Malawi ikke prale af at være særligt handicapvenligt.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
John Chilembwes dag, 16. januar
Martyrernes dag, 3. marts
Majdag, 1. maj
Frihedsdagen, 14. juni
Uafhængighedsdagen (og republikdag), 6. juli
1. juledag, 25. december
2. juledag, 26. december

I Malawi er det sådan indrettet, at hvis en helligdag falder på en lørdag, gøres fredag også til en helligdag, så ingen føler sig snydt for ferie.

Flytbare helligdage
Langfredag, som regel i april
1. påskedag, som regel i april
Mors dag den anden mandag i oktober
National træplantningsdag den anden mandag i december

Overnatning / Hotel

Camping

Der er veludstyrede campingpladser i nationalparkerne og langs Lake Malawi. Der er begrænsning på en del af pladserne, så det er en god idé at bestille i forvejen.

Hoteller

Der er fine hoteller i alle de større byer og langs med Lake Malawi.

Pension

Der er gæstehuse i alle de større nationalparker, men mange af dem er i de senere år blevet renoveret så meget, at de både i komfort og pris mere ligner rigtige hoteller.

Vandrehjem

Der er en del vandrerhjem og lignende i Malawi, som tilbyder overnatning til meget billige priser

Lokal transport

Fly

Air Malawi, der er det nationale luftfartsselskab, flyver mellem Lilongwe og Blantyre et par gange om dagen og derfra til Mzuzu, Karonga, Club Makokola, Chelinda og Likoma. Hvis man har penge til det, kan man chartre et fly til at komme rundt i oplandet og lande på en af de 45 landingsbaner i landet.
Book flybilletter her.

Bus

Det privatejede Stagecoach forbinder Malawis områder med forskellige slags busser af varierende behagelighedsgrad. Hvis man er interesseret i en specielt smuk udflugt, er turen i bus fra Mzuzu til Karonga meget seværdig.

Tog

Der er ingen togforbindelse til hovedstaden, men der er jernbaneforbindelse mellem Blantyre til Balaka og mellem Limbe og Nsanje. Togene i Malawi kan være temmelig langsomme og overfyldte.

Taxi

Der er ikke mange taxier i Malawi, og de kan ikke hyres fra gaden, men skal bestilles i forvejen.

Billeje

Det er muligt at leje biler i de større byer, men det er vigtigt at booke i god tid, da efterspørgslen er rimelig stor. Det er også muligt at få en chauffør. Avis har kontorer, så det er muligt at booke hjemmefra, men ellers har blandt andet Halls Car Hire afdelinger i Lilongwe, Blantyre og Club Makakola.

Specielle forhold

Det har indtil for nyligt været ulovligt for mænd at have hår til længere end skuldrene, og det er stadig ikke velset, så det kan være, en tur til frisøren er værd at overveje, før man vælger at feriere i Malawi.

Rejsetilbud