Seværdigheder Finland

Seværdigheder Finland

De Sydlige Søområder

Aulanko Nationalpark

Ved byen Hämeenlinna ligger den store Aulanko Nationalpark, der rummer alt, hvad den vandrende turist kan ønske sig af store skove, idylliske søer og romantiske borgruiner. Området rummer endvidere den spektakulære “Bjørnegrotten”, hvis stenbjørne blev opført i 1800-tallet af en eksentrisk rigmand.

Finland

Aavasaksa fjeldet

Besøger man Finland omkring midsommer, skal man ikke snyde sig selv for et besøg på Aavasaksa-fjeldet. Det 242 meter høje fjeld ligger ved byen Ylitornio tæt på grænsen til Sverige og har i århundreder dannet ramme om et ritual, hvor folk på sankthansaften strømmer mod toppen for at se midnatssolen danse..

Helsinki

Helsinkis domkirke

Helsinkis domkirke er fra 1852 og fungerer i dag som byens vartegn. Domkirken er fyldt med søjler og kupler, og fra sin plads for enden af en bred trappe, skuer den majestætisk ud over byen.Kirken ligger på Senatstorvet, som har flere bygninger, der ligesom kirken er tegnet af arkitekten C.A. Engel. Dette har givet pladsen et meget helstøbt og ganske enestående udseende.

Museet for moderne kunst

Helsinkis museum for moderne kunst ligger i et nyopført hus, Kiasma, der har påkaldt sig stor opmærksomhed siden sin indvielse. Og bygningen er da også en attraktion i sig selv. Indenfor vises finsk og international kunst af høj klasse.

Tempelkirken

Tempelkirken i Helsinki er helt enestående og tiltrækker sig da også berettiget stor opmærksomhed fra byens turister. Kirken er sprængt ind i en vældig klippe, og de rå vægge giver sammen med en stor kobberkuppel kirkerummet et helt specielt udseende.

Hämeenlinna

Byen Hämeenlinna

Byen Hämeenlinnas lange historie afspejler sig gennem byens store slot, arkæologiske udgravninger og mange museer og kirker. Byens historie går helt tilbage til vikingetiden, men da man har formået at følge med tiden, er en tur gennem Hämeenlinna at betragte som en tur gennem tiden.

Kristinestad

Byen Kristinestadt

Byen Kristinestadt, der ligger et godt stykke vej syd for Vaasa, er et stykke finsk historie. Den overmåde charmerende kystby rummer således en lang række meget gamle huse og spændende museer.

Lahti

Byen Lahti

Byen Lathi er kendt for sit gode skisportsterræn. Byen har flere gange været vært for VM i skiløb og arrangerer da også hvert år et stort internationalt skistævne. Byen kan desuden prale af sine imponerende skihopbakker.

Lapland

Byen Rovaniemi

Byen Rovaniemi fungerer som Laplands hovedstad. Byen, der ligger på kanten af polarcirklen, blev under anden verdenskrig ødelagt, men blev siden genopbygget af den berømte finske arkitekt Alvar Aalto.Rovaniemi rummer flere seværdigheder, blandt andet Polarcirkelhytten og Julemandens værksted, finnerne mener jo, at Julemanden bor i Finland.

Højlandet

Laplands højland dækker området nord for Polarcirklen og rummer høje fjelde, brusende elve (med masser af fisk) og en stor naturpark. Området egner sig om vinteren glimrende til skisport, mens de øde vidder om efteråret, når myggene er forsvundet, virker som en magnet på vandreentusiaster.

Naturområdet Kuusamo

Den østlige del af Sydlapland udgøres af naturområdet Kuusamo. Området dækker godt 6.000 km2, men ligger stort set øde hen. Kuusamo-området dækkes hver vinter af sne, hvorfor området har en række velbesøgte vintersportssteder med virkelig gode faciliteter. Om sommeren egner Kuusamo sig fortrinligt til vandreture og rafting på områdets mange brusende elve.

Oulu

Tietomaa Videnscenter

Oulu kan som center for teknologi bryste sig af det imponerende videnscenter Tietomaa, hvor besøgende kan få indblik i forskellige videnskabers forunderlige og nogle gange uoverskuelige verden.

Øen Hailuoto

Øen Hailuoto et stykke ud for Oulu i Den Botniske Bugt er en fascinerende ø, hvis man vil have et godt indblik i Finlands ældgamle fiskeritradition. Øen har endvidere glimrende strande med gode mulighed for en frisk dukkert.

Øen Turkansaari

Øen Turkansaari i den store Oulujoki-flod rummer et fascinerende frilandsmuseum med et væld af gamle finske træhuse og gårde.

Saimaa området

Byen Savonlinna

Byen Savonlinna er vokset op på en lang række af Saaima-systemets øer og holme.Byen rummer en fantastisk borg, der hører blandt Nordens bedst bevarede, og så er Savonlinna kendt for Savonlinna Opera Festival, der hver sommer lokker både turister og lokale til byen.

Punkaharju-åsen

Ved Punkaharju, der stort set ligger på grænsen til Rusland, begynder Punkaharju-åsen. Åsen er et fantastisk naturområde, der er formet tilbage i istiden. Åsen fungerer i dag som nationalpark og vil danne den perfekte ramme om en god vandretur.

Saaima-kanalen

Den 43 kilometer lange Saaima-kanal forbinder det store søområde med Den Finske Bugt.Kanalen besejles af handelsskibe og almindelige lystbåde, og mange turister benytter sig af muligheden for en sejltur på kanalen, der var lukket under store dele af den kolde krig. Saaima-kanalen går gennem russisk territorium, hvorfor man skal søge om tilladelse til at besejle kanalen, ligesom pas også er en nødvendighed.

Seinäjoki

Alvar Aaltos smukke teater

Inde i landet et stykke vej øst for Vaasa ligger byen Seinäjoki, hvis stolthed er en fantastisk teaterbygning tegnet af den verdensberømte finske arkitekt Alvar Aalto. Teatret er et besøg værd både for skuespillet og bygningens skyld.

Tampere

Hämeensilta broen

Fra Tamperes Hämeensilta-bro, der fører over byens vandfald, er der en imponerende udsigt til byens gamle industrikvarterer. Mange af de gamle fabriksbygninger er i dag bygget om til boliger og kulturhuse, men fra broen kan man danne sig et godt indtryk af, hvordan den gamle industriby tog sig ud for år tilbage.

Kaleva kirken

Tamperes såkaldte Kaleva-kirke er et imponerende moderne kirkebyggeri. Kirken blev opført i slutningen af 1960’erne og kombinerer moderne finsk arkitektur (kirken kan med lidt god vilje minde om en gigantisk Aalto-vase) og klassisk katedralkunst. Fra toppen af katedralen breder der sig en ufattelig udsigt.

Mumidalen

Tampere er hjemsted for den legendariske Mumidal, der er det gennemgående univers i den verdensberømte finske forfatter Tove Janssons børnebøger om Mumitroldene. Dalen rummer Tove Janssons egen fortolkning af Mumitårnet, og er et herligt sted for alle børn og barnlige sjæle.

Vasa

De gamle Vaasa ruiner

Oprindeligt lå Vaasa et par kilometer længere inde i landet, end den gør i dag, men da en voldsom brand i midten af 1800-tallet lagde byen øde, rejste man byen igen tæt på havet. Det er en fascinerende oplevelse at besøge den gamle brandtomt, hvor kun en lille kirke står uskadt. Området er fyldt med ruiner.

Åbo (Turku)

Slottet i Turku

Slottet i Turku blev grundlagt i 1200-tallet og er blevet bygget om rigtig mange gange igennem tiderne. Slottet blev hårdt medtaget under anden verdenskrig, men fremstår i dag restaureret og smukt. Slottet danner ofte rammen om koncerter.

Turkus 1300-tals domkirke

Domkirken i Turku kan dateres tilbage til år 1300, men er blevet udvidet flere gange. Kirken krones af et 92 meter højt tårn. Kirken rummer et museum, hvis pryd er en 600 år gammel nadverkalk, og i det hele taget udånder den gamle bygning historie gennem alle sine mange sprækker.

Turkus levende bymuseum

Da man under opførelsen af et nyt museum i Turku stødte på en række usædvanligt velbevarede rester af middelalderhuse og -gader, besluttede man at gøre hele området til udendørs bymuseum. Museet fik navnet Aboa vetus – Ars nova, og foruden den moderne kunst byggeriet egentlig skulle give plads til, og som nu kan ses i en bygning på området, kan man også ind i mellem følge rigtige udgravningsarbejder på stedet.

Ålandsøerne

Ålands skønne natur

På Åland er der kun én virkelig seværdighed: naturen. Og lige meget hvor pænt man taler om øernes små charmerende landsbyer, slotte, ruiner og kirker, er det altså naturen, der er øernes helt store aktiv. Her er klipper, blomsterenge, strande, marker og så selvfølgelig vandet, der omkranser De 6000 Øers Land, som det lille samfund også kaldes.

Har du fået lyst til at rejse til Finland?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Charter (fly+hotel)
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Book dine seværdigheder her