Malerisk brostensbelagt gade med farverige bygninger og udendørs caféer ved skumring.

Rejseguide til Haiti

I Haiti holdes den ældgamle voodookultur stadig i hævd, og ingen andre steder i verden spiller den så stor en rolle. Haiti er et beskidt og fattigt land, men som rejsende fascineres man af indbyggernes livssyn og dril-ske humør.

Fakta


  • Republique dHaiti

  • Port-au-Prince

  • 27.750 km2

  • Fransk og kreolsk

  • Katolicisme

  • 6.867.995 (2000)

  • Republik

  • Haiti dækker en tredjedel af den vestlige del af Hispaniola. Der ligger flere bjerge, der er dækket af regnskov i landet, og man finder flere frugtbare flodlejer. Men man finder også store områder med eroderede bjerge og ørken.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Man kan ikke tale om hverken høj- eller lavsæson på Haiti, så der er ikke flere turister på bestemte tider af året end på andre. Vejret kan derimod spille en væsentlig rolle for, hvornår man skal besøge landet. Det er regntid i april og maj og igen i september og oktober. I disse perioder regner det meget kraftigt, og specielt aftenens regnskyl kan være voldsomme.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Gourde, 1 gourde = 100 centimes
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Det vrimler ikke ligefrem med netcaféer på Haiti. I hovedstaden Port-Au-Prince skulle det dog være muligt at opdrive nogle få.

Drikkepenge

Det er normalt at give 10 procent i drikkepenge på restauranter. På barer forventes det, at man giver bartenderen en ekstra skilling. Også portnere og dragere bør man give drikkepenge.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 07.00 i Haiti.

Vægt og mål

I Haiti benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Der er ikke de store restriktioner omkring fotografering på Haiti. Man skal selvfølgelig undlade at fotografere i lufthavne og ved militære anlæg. Vil man fotografere lokalbefolkningen, er det en god ide at spørge først. Så vil man stort set altid få et smilende ja.

Drikkevand

Vandet i Haiti anses for sundhedsskadeligt, og man bør aldrig drikke det. Det vand, man drikker og børster tænder i, skal altid være kogt først eller købt på flaske. Man bør også undgå isterninger.

Elektricitet

I Haiti benytter man følgende strømkilde:
110 volt AC. 50 Hz

Opførsel

Man kommer langt med et smil på Haiti. Selv om lokalbefolkningen i første omgang vil betragte turister med skepsis, skal man ikke miste modet. Haitianerne kan godt lide at drille turister, og man bør tage det med smil og latter. På landet er det en god ide at hilse på de mennesker, man møder.

Åbningstider

Banker har åbent fra 8.30 til 13.00 (mandag-fredag), i de større byer har de også åbent fra 14.00 til 16.00. Butikker har åbent fra 7.00 til 16.00 (mandag til fredag). Nogle butikker lukker tidligere om fredagen. De fleste butikker har også åbent om lørdagen.
Kontorer har åbent fra 7.00 til 16.00 (mandag til fredag).

Mad og drikke

Det haitianske køkken er en blanding af fransk og kreolsk mad.
Det kreolske køkken minder meget om det caribiske køkken, men er mere peberet. En af køkkenets specialiteter er griot, der er dybstegt grisekød og ris med djon djon, der er små mørke svampe.
Den haitianske Barbancourt rom er glimrende.

Forhold for handicappede

Haiti er et af de fattigste lande i verden, og der bliver ikke brugt mange ressourcer på at forbedre forholdene for handicappede. Som kørestolsbruger er det meget svært at komme rundt.

Helligdage

Uafhængighedsdag, 1. januar
Stamfædrenes dag, 2. januar
Panamerikansk dag, 14. april
Flagets og universitetets dag, 18. maj
Jomfru Marias optagelse i Himlen, 15. august
Henri Christophes dødsdag, 8. oktober
Jean-Jacques Dessalines dødsdag, 17. oktober
Allehelgensdag, 1. november
Allesjælesdag, 2. november
Vertiéres dag, 18. november
Opdagelsen af Haiti, 5. december
Juledag, 25. december

Flytbare helligdage
Påske, marts eller april

Overnatning / Hotel

Camping

At campere på Haiti er ikke for sarte sjæle. Der er ingen faciliteter, og man skal ofte gennem barske områder for at finde et velegnet sted til sit telt.

Hoteller

De hoteller, der er vant til at have turister boende, er ofte rimelig dyre, og man skal ikke forvente meget af standarden.

Pension

Der er ingen B&B eller gæstehuse på Haiti.

Vandrehjem

Der findes ingen hostels og vandrerhjem på Haiti.

Lokal transport

Fly

Der er daglige fly mellem Port-au-Prince og Cap Haïtien. Til de øvrige lufthavne skal man chartre et fly.
Book flybilletter her

Bus

Den billigste transportform er bus. Busnettet er godt udbygget og er samtidig en god måde at møde mennesker på. Der er ingen busstoppesteder i Haiti. Man råber bare stop, når man vil af eller rækker armen ud, når man vil på.

Tog

Der kører ikke tog i Haiti.

Taxi

Det er svært at finde en almindelig taxi, og Nick’s taxis er det eneste taxiselskab, der har radioer og kører efter taxameter. (Telefon: 25 77 777).

Billeje

Alle de store biludlejningsselskaber er repræsenteret på Haiti. Det er dog meget dyrt på grund af de mange ulykker, der sker på landets dårlige veje.

Andre transportformer

Publiques er en slags deletaxi. Når man har fortalt chaufføren, hvor man skal hen, beslutter han, om han vil have en med i bilen. Det skal passe med de andre passagerers rute.

Rejsetilbud