Malerisk brostensbelagt gade med farverige bygninger og udendørs caféer ved skumring.

Rejseguide til Gambia

Landet Gambia indeholder masser af seværdigheder og attraktioner, men den største perle i Gambia er befolkningen. Uanset om du sejler på River Gambia eller slikker sol på stranden, vil du møde åbne gambiere, der varmt byder dig velkommen til deres land.

Fakta


  • The Gambia

  • Banjul (50.000)

  • 11.300 km2.

  • Det officielle sprog er engelsk. Der blive dog talt en del lokalt sprog så som: Mandinka, Fula, Wolof, Jola og Serahule

  • 90 procent af befolkningen er muslimer

  • 1.300.000

  • Republik

  • Gambia grænser op til Senegal hele vejen rundt, bortset fra den 50 kilometer lange kyststrækning ud mod Atlanterhavet. Landet består primært af lave plateauer afbrudt af bakker og Gambia River. I områder omkring floden finder man regnskov og bambus træer, ligesom der er områder med savanne med forskellige træsorter.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Det mest optimale tidspunkt at rejse i Gambia er fra november til marts. Der er vejret relativt køligt og tørt. Regnsæsonen er fra juni til oktober, landet kan sagtens besøges i denne periode, men der kan være veje, der er skyllet væk af regnen.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium på: http://www.um.dk
Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Gambiske Dalasi (D)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der findes enkelte netcaféer i de store byer. De kan være svære at finde, og det er en god ide at spørge på det lokalt turistkontor.

Drikkepenge

Nogle hoteller skriver 10 procent på regningen for service, ellers er det normalt, at man selv lægger 10 procent i drikkepenge, både på hoteller og til taxichauffører.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 10.00 i Gambia.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 11.00 i Gambia.

Vægt og mål

I Gambia benytter man følgende mål- og vægtenheder:
Længde: metersystemet

Fotografering

Man bør undlade at fotografere inden i kirker og moskéer. Yderligere bør man spørge først, inden man fotograferer andre mennesker.

Drikkevand

Alt vand til at drikke, børste tænder i og lave isterninger af bør koges inden brug.

Elektricitet

I Gambia benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50Hz.

Opførsel

Der er ingen bestemte regler omkring opførsel, befolkningen i Gambia er normalt venlige og meget gæstfrie. Med hensyn til påklædning bør man ikke gå i korte kjoler og shorts.

Åbningstider

Butikker har åbent fra 9.00 til 12.00 og fra 14.00 til 17.00 (mandag-torsdag), samt fra 9.00 til 13-00 (fredag og lørdag).
Kontorer har åbent fra 8.00 til 16.00 (mandag-torsdag) og fra 8.00 til 12.30 (fredag).
Banker har åbent fra 8.00 til 13.00 (mandag-torsdag) og fra 8.00 til 11.00 (fredag).

Mad og drikke

Det er muligt at få vestligt mad på de fleste turist hoteller og restauranter. Men man kan også kaste sig ud i det farvestrålende gambiske køkken, der normalt laver fremragende mad. I Gambia bliver der ofte serveret mange forskellige grøntsager, ris og bønner med forskelligt slags kød. Kødet er ofte krydret med spændende krydderier og giver en helt speciel smagsoplevelse. Derudover er lokale frugter som mango, bananer, grapefrugt og appelsiner en delikatesse og kan købes på markedspladserne. Med hensyn til drikkevarer kan man få god vin og rimelig øl. Lokalt frugtjuice er helt i top.

Forhold for handicappede

Gambia er ikke et handicapvenligt land, næsten ingen steder er indrettet til at modtage handicappede, så vil man rejse i Gambia, bør rejsen tilrettelægges grundigt med kontakt til alle steder, man ønsker at besøge.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Uafhængighedsdag, 18. februar
Arbejdernes internationale dag, 1. maj
Jomfru Marias dag, 15. august
Juledag, 25. december.

Overnatning / Hotel

Camping

Camping er ikke udbredt i Gambia, hvis det sker, er det på arrangerede ture.

Hoteller

Der findes efterhånden en del gode og komfortable hoteller i Gambia. De ligger primært i Banjul og langs kysten. Hotellerne bliver hurtigt fyldt op i turistsæsonen (november-maj), det er derfor en god ide at booke hjemmefra.

Pension

Der meget få B&B og gæstehuse i Gambia – se vandrehjem.

Vandrehjem

Der findes ikke vandrehjem i byerne. De findes enkelte steder langs floden Gambia, hvor man kan overnatte. Vandrehjemmene kan ofte opleves som små hoteller eller gæstehuse.

Lokal transport

Fly

Der flyves ikke indenrigs i Gambia, enkelte national parker tilbyder at se parken ovenfra med fly.

Bus

Der kører offentlige busser til de fleste byer i landet, busserne er ofte overfyldte.

Tog

Der er ingen jernbane i Gambia

Taxi

Der findes mange taxier i byerne og langs kysten. Det er nemt at hyre dem på gaden.

Billeje

Der findes biludlejningsfirmaer i de større byer og langs kysten.

Båd eller færge

Der er gode muligheder for at rejse på River Gambia. Der er en færge fra Barra Point til Banjul hver anden time, en gang om ugen sejler der en færge fra Banjul til Basse. Ellers er der diverse private selskaber, der tilbyder ture på floden.

Har du fået lyst til at rejse til Gambia?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Charter (fly+hotel)
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud