Luksuriøst resort med svømmebassin omgivet af palmetræer og liggestole under parasoller.

Rejseguide til Fiji

Blåt vand og hvide sandstrande lokker i Fiji. Et 322 øer stort tropeparadis, placeret i det sydlige Stillehav og beboet af et virvar af folkeslag, inviterer turister til at komme og nyde solen, vandet og naturen.

Fakta


  • Viti

  • Suva

  • 18.270 km2

  • Engelsk

  • Kristendom. Der findes yderligere en del hinduer og en mindre gruppe muslimer.

  • 832.494 (2000)

  • Republik

  • Fiji fordeler sig på 322 øer i det sydlige Stillehav øst for Australien. Mange af de små atoller og koraløer er ikke beboede. De største øer domineres af udslukte vulkaner, der rejser sig brat fra havets overflade. Øerne er frodige og grønne, vædet af de mange bække, åer og vandfald, der sprudler gennem det bjerg- og klippefyldte terrænet.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Det tropiske klima gør, at der er hede temperaturer hele året rundt. Regntiden strækker sig fra december til april.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Fiji-dollar, 1 dollar = 100 cents
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

I Lautoka, Nadi og Suva er der netcaféer, men ellers er landet ikke særlig godt opkoblet. Nogle af de største hoteller tilbyder også netadgang.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp på Fiji skal man ringe på følgende nummer:
Politi, ambulance og brandvæsen (000).

Drikkepenge

Der forventes ikke drikkepenge andre steder end i de allermest turistede resorts, hvor vestlige manerer er ved at indhente befolkningen. Langt de fleste steder bliver det anset for uhøfligt og nedladende at give drikkepenge.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 22.00 på Fiji.

Vægt og mål

På Fiji benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Temperatur: celsius
Afstande: kilometer
Rumindhold: liter

Fotografering

I alle de mindre bysamfund er det høfligste at spørge en af beboerne, om de vil ledsage på fototuren, så undgås det, at man fornærmer nogen. Overordnet set er det vigtigt altid at spørge om lov, inden man begynder at fotografere lokalbefolkningen.

Drikkevand

Vandet er massivt kloret på Fiji, hvilket ikke i sig selv er farligt, men sarte maver kan være følsomme overfor den ublide behandling. Derfor anbefales det at holde sig til vand på flaske i hvert fald i den første tid. I de små øsamfund skal man være forsigtig med at drikke vandet. Det skal helst koges, hvis man vil være sikker på, at det ikke skal slå maven ud af kurs.

Elektricitet

På Fiji benytter man følgende strømkilde:
240 V AC, 50 Hz

Opførsel

I de små landsbyer ude i øsamfundene forventes det, at turister ikke bare kommer brasende. Turistkontoret på Fiji anbefaler, at man venter i udkanten af landsbyen, til man bliver kontaktet af en af stedets beboere, der kan spørge om i hvilket ærinde, man besøger byen. Så bliver man vist ind til landsbyens overhoved, der vurderer, om man er værdig til et ophold i byen. Hvis man bliver accepteret, anviser han en vært, som man kan bo hos. Gæstfriheden bør belønnes med en gave til værten og en betaling for kost og logi. Besøgende bør klæde sig ordentlig på og tale med dæmpede stemmer. Det er vigtigt ikke at rose andres ejendele for meget, fordi de lokale vil føle sig presset til at give det til den, der beundrer det så meget.

Åbningstider

Bankerne har åbent fra 9.30 til 15.00 (mandag-torsdag) og fra 9.30 til 16.00 (fredag).
Butikker har åbent fra 8.00 til 17.00 (mandag-fredag og fra 8.00 til 13.00 (lørdag). Nogle butikker holder lukket onsdag eftermiddag

Mad og drikke

De gode fiskeforhold har sat sit præg på det lokale køkken, men dette er også bemærkelsesværdigt rigt på eksotiske frugt og grøntsager. Der spises brødfrugter, tapioka og duruka, der er en aspargeslignende grøntsag. Det meste tilberedes med masser af krydderier, kokosmælk og den lokale øl Cartton drikkes til. Nationaldrikken kava frembringes af roden fra en peberart, og den nydes for at markere specielle lejligheder.

Forhold for handicappede

Fiji-øerne er for størstedelens vedkommende meget spartanske samfund, og det er ikke nemt at være afhængig af en rullestol eller lignende, når man kommer hertil. Nogle af de veletablerede resorts har faciliteter, men det er ikke normen. Hovedreglen er altid at kontakte de steder, man tager hen, for at sikre sig at det er til at overkomme.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
National ungdomsdag, 7. marts
Profetens fødselsdag, 17. juli
Grundlovsdag, 28. juli
Diwali, 31. oktober
Juledag, 25. december

Flytbare helligdage
Langfredag, marts eller april
2. påskedag, marts eller april
Ratu Sir Lala Sukuma Dag, sent maj
Hendes majestæt Dronningens fødselsdag, anden lørdag i juni

En del af helligdagene på Fiji-øerne bliver fastlagt af regeringen fra år til år. Derfor er det klogt at konsultere en lokal kalender for at være sikker på, at datoerne er korrekte.

Overnatning / Hotel

Camping

Det er ulovligt at campere uden tilladelse, men der er en del steder, hvor det er muligt at ligge i telt eller smide en sovepose på jorden. Det kan blandt andet lade sig gøre i Ovalau, ved Sigatoka, på Kadavu og Taveuni.

Hoteller

Hotellerne inddeles i tre kategorier markeret med stjerner. Der er en del luksushoteller i forbindelse med strandene, men der er også masser af muligheder for at bo helt billig på små hoteller rundt omkring på øerne.

Pension

De lokale gæstehuse kaldes Budgetels og er billige, rene og behagelige.

Vandrehjem

Der er et enkelt vandrerhjem i Suva, men der er mange billige sovesalsarrangementer rundt omkring på øerne.

Lokal transport

Fly

Air Fiji, Air Pacific og Sunflower Air flyver mellem de største af øerne. Det er muligt at få en Discover Fiji-billet hos Air Fiji, hvor man kan rejse ubegrænset mellem øerne i 30 dage.
Book flybilletter her

Bus

De største af øerne har busforbindelser mellem byerne i oplandet. Det kan være en blandet fornøjelse at kører med busserne, der ofte er i dårlig stand, larmende og uden vinduer. Der findes luksusbusser med aircondition, der kører mellem de største byer på hovedøerne, men her er der en meget lille chance for at møde de lokale.

Tog

På Viti Levu er et gammelt tog, der før blev brugt til at fragte sukkerrør, nu blevet lavet om til passagertog. Det kører fra Coral Coast til Natadola Beach.

Taxi

Taxierne er meget billige, og det er til at betale sig fra selv lange ture. Der kører taxier i byerne, og et specielt system gør, at det kun er tilladt chaufførerne at kræve fuld pris på vejen ud. Hvis man finder en taxi, der er på vej hjem igen, skal man kun betale en brøkdel af tariffen. Til gengæld kan man risikere, at den er stuvet fuld af mennesker for at kompensere for den lave takst.

Billeje

Det er muligt at leje biler mange steder på øerne, og de fleste større hoteller har en biludlejningsservice, men køretøjerne kan være af varierende standard. Det anbefales at tage en prøvetur, før man siger ja til for meget.

Båd eller færge

Transport med båd mellem øerne er ret essentiel i dette område, men det kan også være en noget rodet affære. Der er færger mellem de fleste af de større øer, blandt andet mellem Suva og Labasa og til Ovalau og Koro Island. En del transport foregår med fragtbåde til de ydre destinationer i øriget. Desuden er der mulighed for at leje både i flere størrelser, så man selv er herre over, hvilke dele af øparadiset man vil til.

Specielle forhold

Et statskup i Fiji i sommeren 2000 har ledt til en del uroligheder, specielt i hovedstaden Suva. Turister rådes til at udvise stor forsigtighed og blive i de større turistområder. Det anbefales fra det danske Udenrigsministerium, at man kontakter de lokale myndigheder for at høre nyt om situationen. Ture i junglen kan ikke tilrådes, da oprørere menes at gemme sig derude. Der er udgangsforbud mellem 22.00 og 05.00 i Suva og de større byer.

Rejsetilbud