Rejseguide til Sydafrika

Rejseguide til Sydafrika

Sydafrika er et land med stor variation både i mennesker og landskab. Det er et helt fantastisk land, og man skal være parat til at møde alt fra den smukkeste natur til den dybeste elendighed i de fattige townships.

Fakta


  • Republic of South Africa

  • Pretoria er den administrative hovedstad (1.080.187).
    Cape Town er den parlamentariske hovedstad (2.350.157)
    Bloemfontein er den juridiske hovedstad (300.150)

  • 1.219.080 km2

  • Afrikaan, engelsk, ndebele, pedi, sotho, swati, tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu er alle officielle sprog i Sydafrika.

  • Der findes stort set alle religioner i Sydafrika, men de fleste tilhører kristendommen eller katolicismen.

  • 42.130.500 (1999)

  • Republik

  • Sydafrika er et bjergrigt land med et skiftende og til tider ufattelig smukt landskab, hvor skovområder og barske klippelandskaber supplerer hinanden. Landet grænser op til Namibia i nordvest, Botswana og Zimbabwe i nord og Mozambique i nordøst. Klimaet er meget forskelligt, afhængigt af hvor i landet man befinder sig. Men man skal huske, at når det er sommer i Europa, er det vinter i Sydafrika.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Sommeren fra november til februar kan være meget varm i Sydafrika især i de lavtliggende egne. Bjergegnene er mere behagelige, men regnfulde. Nordøstkysten kan blive generende fugtig. Foråret er et godt tidspunkt for et besøg. Her står landskabet i fuldt flor, og klimaet er behageligt. Vintrene er milde i hele landet på nær i de højest beliggende områder og i ørkener.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Sydafrikanske rand (ZAR)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er en del netcaféer i Sydafrika. De fleste ligger i Cape Town, Durban, Pretoria og Johannesburg. De fleste af netcaféerne har omkring 10 computere til rådighed, og mange steder er der bar og café i tilknytning til stedet.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Sydafrika skal du ringe på følgende numre:
Politi (10-111)
Ambulance (999)
Brandvæsen (624-2800)
Hospitalet i Johannesburg (488-4911)

Drikkepenge

Taxichauffører får normalt 10 procent i drikkepenge. På hoteller og i restauranter giver man ikke drikkepenge, medmindre der er blevet ydet ekstrem god service. Man giver dog lidt på restauranter, hvis der ikke er lagt service oveni regningen.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Sydafrika.

Vægt og mål

I Sydafrika benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Det er i orden at fotografere alle steder i Sydafrika. Besøger man religiøse steder, bør man dog undersøge, om der gælder særlige regler. Man bør også spørge først, inden man fotograferer enkeltpersoner, og i Johannesburg skal man under ingen omstændigheder gå og vifte med sit kamera.

Drikkevand

Drik ikke vand fra hanen, børst heller ikke tænder i det og undgå isterninger. Man kan købe vand på flaske hvor som helst.

Elektricitet

I Sydafrika benytter man følgende strømkilde:
220 volt AC/50Hz. I Pretoria bruges dog 250 volt/50Hz.

Opførsel

Man kan godt gå afslappet klædt i Sydafrika. Rygning er forbudt i biografer og teatre. Besøger man nogen privat, er høflighedsformerne venlige, men afslappede.

Åbningstider

Banker har åbent fra 9.00 til 15.30 (mandag-fredag) samt fra 9.00 til 11.30 (lørdag).
Butikker har åbent fra 8.30 til 17.00 (mandag-fredag) og fra 8.30 til 13.00 (lørdag). Flere butikker har også åbent om søndagen fra 9.00 til 13.00.
Kontorer har åbent fra 8.00 til 13.00 og fra 14.00 til 17.00 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Langs kysterne i Sydafrika bliver man trakteret med lækre og billige fiskeretter, især er østers en specialitet. Typisk sydafrikansk mad er sosaties, som er en slags kebab og bobotie, som er finthakket kød krydret med karry. Prøv også bredies, som er kød, tomater og grøntsager. Der drikkes meget øl i Sydafrika, prøv for eksempel umqombothi.

Forhold for handicappede

Ved feriesteder og i store byer i Sydafrika er der i vid udstrækning taget hensyn til handicappede. Men man skal ikke besøge nationalparker og bjergområder som handicappet, med mindre man er flere og har hjælpere med. Johannesburg, der i forvejen er en farlig by, er heller ikke tilrådelig for handicappede.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Menneskerettighedernes Dag, 21. marts
Frihedsdagen, 27. april
Arbejderdagen, 1. maj
Ungdomsdagen, 16. juni
Kvindernes Nationaldag, 9. august
Arvens Dag, 24. september
Forsoningsdagen, 16. december
Juledag, 25. december
Velviljens Dag, 26. december

Flytbare helligdage
Familiens dag, i starten af april
Langfredag, i slutningen af marts eller starten af april.

Overnatning / Hotel

Camping

Der er et bredt udbud af campingpladser i Sydafrika, og næsten alle steder er faciliteterne vældig gode.

Hoteller

Hoteller kan man finde overalt, og der tilbydes både ydmyge etstjernede og dyre femstjernede luksushoteller.

Pension

Der findes næsten ikke en by i Sydafrika, der ikke tilbyder B&B eller gæstehuse. Det er en god idé at reservere i forvejen.

Vandrehjem

Vandrehjem finder man mange steder i Sydafrika især i tilknytning til de større byer. Forholdene er som regel gode.

Andre overnatningsformer

I nationalparkerne finder man beskyttede boligområder, hvor man kan leje hytter med privat bad og køkken. Standarden er som regel høj.

Lokal transport

Fly

Der er indenrigsfly mellem henholdsvis Cape Town, Johannesburg, Pretoria, Port Elizabeth, East London, Kimberley og Bloemfontein.
Book flybilletter her.

Bus

Der kører lokale busser i alle store byer i Sydafrika. Skal man køre langt, kan man overveje at tage en greyhound- eller transluxbus, eller man kan dele en minibus med andre.

Tog

Der er både hurtige luksustog og lokale tog i Sydafrika. The Blue Train er et hurtigtog, der kører mellem store byer. Nogle tog kører specielle safariture til nationalparkerne, for eksempel Rovos Rail.

Taxi

Vil man have en taxi, kan man ikke bare praje en på gaden, men må ringe fra en holdeplads. Man kan også tage en combi-taxi, som er en slags minibus, der kører over lange distancer. Combi-taxier er billige, men ikke altid ufarlige.

Billeje

Man kan leje biler i alle større byer i Sydafrika. Man kører venstrekørsel i Sydafrika.

Båd eller færge

Selskaberne Starlight Cruises og African Sunset Adventure tilbyder sejlture mellem de største havne i landet.

Andre transportformer

Combi-taxis og minibusser kører fra alle større byer. Man tager dem ofte, hvis man skal en længere distance. De er billige og hurtige.

Specielle forhold

Det kan være farligt at opholde sig i Johannesburg og andre steder i Sydafrika. Lad være med at gå med nogen form for synlige værdigenstande, såsom kamera, og hold dig helt væk fra forstæderne. Sørg for altid at gå i grupper, når i går ud efter mørkets frembrud. Bliver du truet, så aflever dine værdigenstande med det samme.

Har du fået lyst til at rejse til Sydafrika?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Charter (fly+hotel)
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud