Rejseguide til Bhutan

Rejseguide til Bhutan

Landet Bhutan er et fascinerende og stadig ukendt land i Asien. Landet værner i høj grad om befolkningens kulturelle og religiøse traditioner, der har baggrund i buddhismen. Landet byder yderligere på idylliske landskaber og imponerende arkitektur.

Fakta


  • De lokale kalder landet for Druk-Yul eller “Tordendragens Land.”

  • Thimpu (20.000)

  • 46.620 km2

  • Dzongkha

  • Drukpa Kagyu buddhisme

  • 600.000 (1998)

  • Monarki

  • Groft sagt findes der tre områder i Bhutan. De nordlige bjergområder i Himalaya. De flade sletter i midten og de varme jungleområder i syd. Landet grænser i nord op til Tibet og er ellers omkranset af Indien. Landets højeste bjerg er Kulha Gangri nær den tibetanske grænse på 7554 meter.
    Bhutan er et lille stykke paradis på jorden. Der er over 675 fuglearter, 72 procent af landet er dækket af skov (en lov påbyder, at mindst 60 procent skal forblive skov til alle tider!), og der findes over 5000 typer af planter, hvoraf over 300 har medicinsk virkning. Over 25 procent af landets areal er også naturparker eller område, der ikke må bebos af mennesker for at passe på naturen.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Marts til maj og september til november er de bedste årstider, da vejret er klart og behageligt. Monsunperioden fra juni til august skal undgås. Vinteren er kold og mange steder ufremkommelig.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Ngultrum (Nu)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Drikkepenge

Det er ved lov forbudt at modtage drikkepenge, men for god betjening modtages det dog, selvom personen bliver flov og ydmyg. Guides, chauffør og trekkingguider forventer drikkepenge.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 17.00 i Bhutan.

Vægt og mål

I Bhutan benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter

Fotografering

Spørg før du tager billeder af folk. Det er ikke alle, der ønsker at blive foreviget. Vær ydmyg over for dem, du ønsker at fotografere. Selvom de er fattige og oplagte motiver, er de stadigvæk mennesker med værdighed. Det er ikke tilladt at fotografere inde i templer og andre helligdomme.

Drikkevand

Det bedste er at undgå drikkevandet. Primæt fordi det indeholder forskellige bakterier. I de fleste byer kan vand på flasker købes.

Elektricitet

I Bhutan benytter man følgende strømkilde:
220-240V, 50 Hz. Strømforsyningerne er ikke helt pålidelige, så det er en god ide at medbringe en lommelygte

Opførsel

Inde i en Dzong (tempel/palads) er det ikke tillads at ryge, afbryde bønner, have hat på eller forstyrre. Det er heller ikke tilladt at filme indenfor. Visse klostre er lukket for turister. Landet er et tabt paradis, lad det blive ved det. Smid derfor ikke affald nogle steder og pas på naturen. Det gælder også, når du trekker. Spørg først folk, om du må fotografere dem. I Bhutan handler man ikke om prisen, lad derfor vær’, det er fornærmende. Vær ydmyg over for deres unikke land, kultur og traditioner.

Åbningstider

Banker har åbent fra 9.00 til 13.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 11.00 (lørdag).
Offentlige kontorer har åbent fra 8.00 til 12.00 (mandag-fredag).
Butikker har åbent fra 9.00 til 18.00 (mandag-fredag). De fleste har også åbent i nogle timer lørdag.

Mad og drikke

Ris med stærkt krydrede grøntsager og kød i en karryblanding er den almindelige spise. Chili med ost er nationalretten. Tibetanske retter som momo (dejboller med fyld) og nuddelsuppe er også populært. Om vinteren spises yakkød, og frugter findes kun, når de er modne. Sød te med mælk er den mest udbredte drik. God på alle årstider. Rigtig kaffe findes ikke, kun Nescafé. Alkohol kan købes i landet.

Forhold for handicappede

Der er på ingen måde gjort noget for at hjælpe fysisk handicappede, så en rejse i Bhutan er vanskelig.

Helligdage

Bhutanesisk nytår, 19. februar
Helligdagen for Zhabdrung Ngawangs død, 27. april
Den 3. konges fødselsdag, 2. maj
Den 3. konges død, 21. juli
Velsignet regndag, 23. september
Dasain, 21. oktober
Buddhas nedstigning fra Tushita, 2. november
Den nuværende konges fødselsdag, 11.-13. november
Mødet for de 9 Onder, 16. december
National dagen, 17. december

Helligdage i Bhutan falder ikke samme dag hvert år på grund af, at deres månekalender er nogle dage kortere end vores.

Overnatning / Hotel

Camping

På trek er det ofte, at der overnattes i telte ellers aldrig.

Hoteller

Hotellerne er ikke kategoriseret. I de større byer findes en vis form for bhutanesisk luksus, ellers er det simple hoteller, selvom de fleste er rene og pæne.

Lokal transport

Fly

Der findes ingen indenrigsflyvning.

Bus

Bustransport er måden at komme rundt på, hvis du ikke har egen transport. Du møder de lokale, men det er ikke komfortabelt.

Tog

Eksisterer ikke.

Taxi

Der findes enkelte taxier i landet. De kører uden taxameter, så prisen skal forhandles, inden turen begynder.

Billeje

Der kan lejes biler i de større byer, bilerne er dog altid med chauffør.

Andre transportformer

De er lige blevet muligt at leje moutainbikes i visse af de større byer. Det er en fantastisk måde at komme rundt på i et roligt tempo

Specielle forhold

Der eksisterer ikke plastikkort automater, så du skal have rejsechecks med og kontanter. Kreditkort modtages ikke.
Der er omkring 6000 turister i landet om året. Det er dog ikke tilladt at rejse ind i landet på egen hånde. For at landet ikke skal ødelægges af individuelle rejsende, der alligevel ikke lægger særlig mange penge og samtidig påvirker de lokales traditioner, skal man rejse ind i grupper via et turistbureau. Minimum 4. Er man mindre, skal man betale mere. Man rejser hele tiden med en guide, som man selv skal betale. Efter 10 dage bliver det dog billigere. Prisen dækker overnatning (hvor du ønsker og hvor der er plads), mad, transport, guide, kulturelle programmer, bærere og pakdyr, hvis du trekker.
Da der både findes rabies, malaria og andre tropesygdomme skal du vaccineres. Spørg egen læge

Rejsetilbud