Solnedgang bag Eiffeltårnet i Paris med en varm orange himmel og silhuetten af byens skyline.

Seværdigheder Syrien

Aleppo

Citadellet i Aleppo

Citadellet fra 1100-taller ligger stort set i ruiner på grund af jordskælv. Men er på grund af sin størrelse en væsentlig seværdighed i Aleppo. De eneste bygninger, der har overlevet ødelæggelserne er Nur ad-Din moskéen fra det 13. århundrede og den mindre Abraham moské. Tag en tur op på de gamle mure og nyd udsigten.

Skt. Simon basilikaen

Med microbus og tomling kommer man efter halvanden times tid fra Aleppo til Skt. Simon basilikaen på den anden side af landsbyen Daret Azze. Basilikaen blev opført til ære for Skt. Simon, der var verdens formentlig første pælesidder og formentlig også den mest udholdende. I 36 år indtil sin død i år 459 sad han på forskellige søjler, hvor basilikaen står i dag.

Souqen (handelscentrum)

Souqen er for visse deles vedkommende 700 år gammel og har siden da været handelsknudepunkt for både europæere og osmannere, der hver især har sat deres præg på arkitektur og gader. Khan al-Jumruk er en af flere handelsstationer inde i selve souqen og formentlig den mest imponerende. Stationerne fungerede i sin tid som en slags kroer, hvor de handelsrejsende kunne opmagasinere deres varer, få en kop kaffe og et sted at sove i sikkerhed for tyveknægte og andre skurkagtige personager.

Damaskus

De tyrkiske bade

De tyrkiske bade finder man flere steder i Damascus. Badene er en herlig oase i den larmende og snavsede by. Und dig selv en tur under bademesterens kyndige behandling. Selvom det gør ondt, når en bademester på størrelse med et plankeværk for alvor tager fat, går man derfra med en vidunderlig fornemmelse af at være som født på ny. Desværre kan kvinder ikke alle steder få samme omgang som mændene. Men med lidt on-location-research skulle det være muligt at finde et bad, der har åbent også for kvinder.

Saladdins gravsted

Slå også et smut forbi Saladdins gravsted i den lille have nord for Umayyad Moskéen. Saladdin er en af muslimernes store helte fra begyndelsen af det andet årtusinde, hvor han blandt andet fik kylet korsfarere på porten i Jerusalem, så byen igen kunne komme under muslimsk kontrol.

Souqen i den gamle bydel

Souqen i Damascus gamle bydel rummer et virvar af overdækkede gader og mulighed for den nysgerrige turist for at gøre en god handel i en af de mange håndværksforretninger. Butikkerne er primært henvendt til lokalbefolkningen, og kunderne får derfor lov at handle i fred uden forstyrrende elementer som påtrængende sælgere.

Umayyad Moskéen

Seværdigheden over dem alle i Damascus er en af Mellemøstens prægtigste moskéer, Umayyad Moskéen. Den blev bygget i år 705 på ruinerne af en kristen katedral, der tidligere var bygget ovenpå et romersk tempel. I dag fremstår moskéen stort set, som da den blev bygget, selvom blandt andet en brand har raseret den oprindelige bygning. Moskéens største aktiv for turister er de fantastisk smukke guldmosaikker, der pryder væggene i gården. Men også indvendig er kæmpemoskéen et mesterværk, der gør den så absolut seværdig. Turister er velkomne, også til at fotografere, hvis bare de er korrekt påklædt og ikke kommer myldrende midt i fredagsbønnen.

Syrien

Krak des Chevaliers

Selvom den sidste ridder pakkede sin rustning og sin hest og forsvandt i 1271 ser Krak des Chevaliers ud som om, det ikke er mere end et par minutter siden, det skete. Slottet har mange fantastiske detaljer, men hvis man alligevel skal fremhæve en, må det blive buegangen, der med sin gotiske facade er ubeskrivelig. I moskéen overfor er prædikestolen den eneste rest af korsfarernes kapel. Derudover bør man huske at se den store sal, badene og ikke mindst udsigtstårnet.

Tadmur

Palmyra

Den eneste, men absolut ikke desto mindre fantastiske, seværdighed i Palmyra er ruinerne selv. Ser man de enkelte dele af byen hver for sig, er Baal-helligdommen (eller Bel-templet) fra romersk tid den mest interessante. Som den bedst bevarede del af byen får man her det mest livagtige indtryk af datiden. Udover templet er søjlegaden et andet af højdepunkterne i udgravningen sammen med teatret, der var begravet af sand helt frem til 1950erne. I dag er det ret kraftigt restaureret. Om det er for meget er et spørgsmål om smag.

Book dine seværdigheder her