Rejseguide til Sverige

Rejseguide til Sverige

En tur til vores nordiske naboland er en rejse gennem flot natur fra nord til syd. Afbrudt af hyggelige småbyer og storbyer med alsidig kultur.

Fakta


  • Sverige

  • Stockholm

  • 450.000 km2

  • Svensk

  • Evangelsk-lutheransk

  • 8.900.000

  • Konstitutionelt monarki

  • Sverige er afgrænset af Norge i vest og af Finland i nordøst med en lang kystlinje ud til Østersøen til syd og øst. Omtrent halvdelen af landet er dækket af skov, og de fleste af de over tusinde søer er placeret i den sydlige og centrale del af Sverige. Den største sø er Vänern, som dækker over 5400 km2. Lapland i den nordlige del af landet er meget bjergrig og strækker sig ud over den arktiske cirkel.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Sverige er et land, der med fornøjelse kan besøges året rundt. Den kolde vinter skaber perfekt ski- og vinterferie vejr. Om sommeren er der smukt overalt, og de mange søer og kyststrækninger lokker med sol- og fritidsferie. Stockholm er altid spændende og rummer et helårs kulturliv.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Svensk krona (Skr)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Sverige skal du ringe på følgende nummer:
Politi, ambulance og brandvæsen: (112).

Drikkepenge

I Sverige er der ikke tradition for drikkepenge. De fleste steder er der lagt et service gebyr oven i prisen, for eksempel på restauranter eller caféer. Dog forventer garderobe-personalet som regel et par kroner for tjenesten.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Sverige.

Vægt og mål

I Sverige benytter man følgende måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo
Væske: liter

Fotografering

Der er ingen specielle regler omkring fotografering, men vil man fotografere andre personer, bør man spørge først.

Drikkevand

Vandet kan drikkes fra hanerne. På landet og i bjergene er det også normalt at drikke vandet i kilderne, som er smeltevand oppe fra bjergene.

Elektricitet

I Sverige benytter man følgende strømkilde:
220V 50Hz

Opførsel

Almindelig høflighed forventes af besøgende.

Åbningstider

Banker har åbent fra 9.30 til 15.00 (mandag-fredag). Dog holder banker i større byer åbent til 18.00.
Butikker har åbent fra 9.00 til 17.00 (mandag-fredag) og fra 10.00 til 16.00 (lørdag). Nogle steder har de dog åbent lørdag og søndag..

Mad og drikke

En lille svensk specialitet er kartoffelmos (mos) med for eksempel en pølse (korv) eller rejesalat til. Det sælges på gaden og fortæres ofte som et mellemmåltid eller som frokost af svenskerne. Ellers byder landet på adskillige egnsretter som for eksempel Jansons fristelser og den berømte smorgås. Yderligere er der den store, nationale spise, krebs, som fortæres til festlige krebsegilder i august måned.
Vin og øl må kun sælges i System Bolaget, som er underlagt statens kontrol og derfor noget dyr.

Forhold for handicappede

Sverige er et af de bedste lande i verden at rejse i som handicappet. Der er virkelig gode hjælpemuligheder undervejs, og mange campingpladser har gode faciliteter for handicappede, som en naturlig del af deres service.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Maj dag, 1. maj
National dag, 6. juni
Juledag, 25. december
Anden juledag, 26. december

Flytbare helligdage
Midsommerdag, lørdagen efter 19. juni
Allehelgensdag, lørdagen efter 30. oktober

Overnatning / Hotel

Camping

Familiecamping og familie ferie er virkeligt populært i Sverige, og der er derfor et stort og varieret udbud af campingområder og -pladser. Organiseret såvel som mere fritliggende i naturen. De fleste er placeret i billedskønne landskaber ofte omkring en sø eller ved havet og har billige eller gratis badefaciliteter tæt ved stedet.

Hoteller

De svenske hoteller har en meget høj standard, de fleste har restaurant eller cafeteria og en tv-stue. Der findes ingen formel kategorisering af de enkelte hoteller, men de bedste hoteller er mærket med et SHR-tegn, som indikerer, at hotellet er medlem af foreningen Sveriges Hotell & Restaurang Företagare

Vandrehjem

Sverige er fyldt med gode vandrerhjem, herberge eller små bjerghoteller. Og faciliteterne her er som regel godt vedligeholdt, og der ydes en god service.

Andre overnatningsformer

Der er over 310 af disse overnatningssteder for unge (de kaldes Youth Hostels), og de består af alt lige fra gamle ombyggede herskabslejligheder til renoverede sejlskibe. De lukker om dagen, men er åbne for nye gæster fra 8.00 til 9.30 og fra 17.00 til 22.00. De organiseres alle sammen centralt af Svenska Türistföreningen (SFT).

Lokal transport

Fly

SAS og Linjeflyg (LF) servicerer over 30 lokale lufthavne. Flyrejserne er relativt billige, og der er reducerede priser på en del afgange hos begge selskaber.
Book flybilletter her.

Bus

Der er gode busforbindelser mellem alle byer i Sverige, og de er forbavsende effektive. Også her er der rabat ordninger, særligt fredag/lørdag, og informationer kan fås fra de lokale turistbureauer.

Taxi

Der findes taxier i stort set alle byer i Sverige. De kan hyres på gaden, eller man kan ringe efter en. De fleste chauffører kører efter taxameter.

Billeje

Der er biludlejningsfirmaer i de fleste byer i Sverige. Det er en god måde at komme rundt på, hvis man selv vil bestemme farten.

Har du fået lyst til at rejse til Sverige?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Charter (fly+hotel)
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud