Seværdigheder Irland

Seværdigheder Irland

Cork

Cork City fængslet

På trods af et majestætisk ydre var forholdene for 1800-tallets fanger i Corks byfængsel knap så kongelige. Det får man indtrykket af, hvis man besøger Corks berygtede fængsel, der ved hjælp af voksfigurer og lydeffekter har rekonstrueret datidens hverdag for fanger og vogtere.

Saint Finbars Cathedral

Den tretårnede kirke er en af de smukkeste og mest interessante i grevskabet Cork. Den stod færdig i 1870 og er bygget til ære for Saint Fin Barre, grundlægger og skytshelgen for Cork by.

The English Market

På hovedstrøget, Grand Parade, ligger dette overdækkede marked, hvor man kan få et stort udvalg af kød, fjerkræ, oste, grøntsager, brød og friske urter. Hvis man komme tidligt nok, vil man kunne se kokkene fra Corks fineste restauranter købe ind til dagen.

Donegal

Byen Lough Derg

Cirka 20 kilometer øst for Donegal by ligger søen Lough Derg. Den besøges hver sommer af flere tusinde katolske pilgrimme, der kommer for at lave bodsøvelser på øen Station Island, der ligger i Lough Derg. Saint Patrick besøgte øen i 445, og siden har pilgrimmene kaldt stedet for Saint Patricks skærsild.

Klippen The Slieve League

Navnet dækker over Europas største havklippe, der ligger på Donegals vestkyst. Klippen rejser sig 598 meter over havets overflade og er et af de mest spektakulære syn i Irland. Hvis man begiver sig ud på en længere vandring i klippeområdet anbefales det, at man rådfører sig med en guide.

Dublin

Dublin Slottet

Dublin Castle repræsenterer hjertet af Dublin. Faktisk har byen sit navn fra slottets sorte dam, Dubh Linn, der stadig kan ses i slotshaven. Slottet fungerede som centrum for briternes magt i 700 år og har både fungeret som fængsel, fæstning og residens for englænderne.

Kilmainham Gaol Fængslet

Når man besøger dette tidligere fængsel, får man en kuldegysende indsigt i, hvordan det må være at være indespæret i en af disse frastødende afstraffelsesbastioner. Fængslet blev brugt helt frem til 1924 og er i dag et velbesøgt turistmål for dem, der ønsker et indblik i moderne irisk historie.

Phoenix Park

Denne oase er Dublins og Europas største indhegnede bypark. På de cirka 700 hektar finder man blandt andet præsidentens bolig (Áras an Uachtaráin), den amerikanske ambassadørbolig, Dublins zoologisk have og Ashtown Castle.

Galway

Bymuren The Spanish Arch

Porten, der er nabo til Galway City Museum, er egentlig resterne af en udvidelse af bymuren fra 1584. Nogle mener, at bygningsværkets titel, The Spanish Arch, er vildledende, da der ikke findes beviser på, at der var spaniere i Galway, da porten blev bygget.

Galway City Museum

Museet er i bund og grund et folkemuseum, der fortæller om byens historie og om dagligdagen helt tilbage til middelalderen.

Lynch slottet

På hjørnet af Abbeygate Street og Shop Street ligger Lynch’s Castle som et godt eksempel på sammensætningen af nyt og gammelt i Galway. Bygningen er et af Irlands fineste eksempler på de såkaldte town castles, der hovedsagelig blev bygget af rige købmænd i det 15. og 16. århundrede.

Irland

Aran øerne

De tre kalkstens-øer Inishmore, Inishmaan og Inisheer udgør tilsammen Aran-øerne. 45 kilometer vest for Galway ligger disse golde, men historiske klippeøer, der tilsammen har cirka 1500 gælisk talende indbyggere. Der er mulighed for overnatning på alle tre øer.

Bank of Ireland

Denne prægtige bygning blev bygget i 1729 til at huse Irlands parlament. Den blev imidlertid overflødig, da det irske og britiske parlament smeltede sammen og flyttede til London i 1798. Derefter overtog Bank of Ireland overtaget det pompøse bygningsværk, der er tegnet af James Gordon og Edward Lovett Pearce.

Book of Kells på Trinity College

På Trinity College ligger Irlands vel nok mest kendte klenodie, Book of Kells. Bogen består af 680 sider kalveskind fra 800-tallet, der regnes for at indeholde nogle af de smukkeste håndskrifter i verden. Bogen, der er angiveligt er skabt af munke fra klostret i Kells, indeholder smukke illustrationer af planter, dyr og mennesker.

Christ Church Cathedral

Den anglikanske kirke, der er opført på resterne af vikingekongen Sitrics kirke fra 1038, er Dublins ældste kirke. I kælderen kan man se resterne af den gamle vikingekirke, og i midterskibet kan man beundre de 25 meter høje gotiske hvælvinger.

Guinness-bryggeriet

På Crane Street ligger Guinness Hopstore, der er hjemstedet for den berømte sorte Guinness-øl med det karakteristiske cremede skum. I 1759 begyndte Arthur Guinness at brygge den verdenskendte porter, der dagligt sælges flere millioner liter af. På museets bar er der mulighed for smagsprøver.

Moher klipperne

En af Irlands rigtige smukke seværdigheder, Cliffs of Moher, ligger i Sydvestirland ud til Atlanterhavet. På toppen af klipperne, der stiger 100-200 meter op ad havet, ligger det victorianske udsigtstårn, O’Brien’s Tower, der holder åbent fra marts til oktober.

National Museum of Ireland

Museet blev åbnet i 1890 og har samlinger af kunstværker der er helt op til 4000 år gamle. En af de vigtigste er Ireland’s Gold, der er den største europæiske samling af guldsmykker fra bronzealderen.

Shannon-floden

Irlands længste flod Shannon strækker sig fra den irsk-nordirske grænse til Limerick i Sydvestirland, hvor den springer ud i Atlanterhavet. Man kan sejle på 250 af Shannons 330 kilometer, eller blot nyde de mange attraktioner langs floden.

St. Patricks Cathedral

Det siges, at Irlands skytshelgen, Saint Patrick, engang kom til Dublin for at omvende hedninge til kristendommen. Det gjorde han ved at døbe de udvalgte i en brønd i nærheden af St. Patricks Cathedral. Irlands største kirke blev i sin nuværende konstruktion opført i 1191 oven på en mindre keltisk trækirke fra 450 viet til netop Saint Patrick.

Trinity College

Irlands ældste universitet, Trinity College, blev grundlagt i 1592 af dronning Elizabeth I. Universitetet har cirka 12.000 studerende og 1200 medarbejdere, men det er mest kendt for sit gamle bibliotek, der blandt andet indeholder den berømte Book of Kells.

Limerick

King Johns slot

Slottet ligger i hjertet af Limerick på King’s Island, hvor vikingerne og normannerne oprindeligt slog sig ned. King John’s Castle, der er Limericks største turistattraktion, rummer også et besøgscenter, der på glimrende vis fortæller om slottets og Irlands historie.

Limerick City kunstgalleri

Det nyrenoverede galleri indeholder en stationær udstilling af irsk kunst fra det 18. til det 20. århundrede udført af fortidens mest velrenommerede kunstnere. Derudover er der over 40 midlertidige udstillinger om året.

Lough Gur Stenalder center

Lough Gur er den vigtigste stenalder-attraktion i Irland. De arkæologiske udgravninger fra området gemmer på relikvier fra de første bønder i regionen 5000 år tilbage i tiden.

Har du fået lyst til at rejse til Irland?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Charter (fly+hotel)
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Book dine seværdigheder her