Rejseguide til Grækenland

Rejseguide til Grækenland

Grækenland er landet, der kan tilbyde næsten alt. Her er skønne ferieområder med lange hvide sandstrande og turkisblåt hav, men her er også et utal af historiske seværdigheder, der alle er et besøg værd. Klimaet er i top, og landet åbner gerne sine arme for rejsende, der ønsker at udforske landet.

Fakta


  • Ellás

  • Athen (800.000)

  • 131.957 km2

  • Græsk

  • Øst-ortodokse

  • 10.542.000 (1999)

  • Republik

  • Grækenland er et tørt og bjergrigt land. Fastlandet grænser op til Albanien, Makedonien og Bulgarien i nord, mens en østlig spids rammer Tyrkiet. Ellers består landet af små og større øer, hvoraf mange ligger i Ægæerhavet mod øst. Den vestlige del af Grækenland går ud til Det Ioniske Hav, mens den sydlige del, hvor blandt andet den store ferieø Kreta ligger, er begunstiget med Middelhavet. Der er varmt i Grækenland fra april til oktober, og det kan blive meget tørt om sommeren.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Grækenland er dejlig hele året rundt. Fra forår til efterår kan man forvente sol og høje temperaturer, så der lokker strandene. Om vinteren kan man gå på opdagelse i de mange gamle græske monumenter og mærke historiens vingesus.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Valutaen er Euro.
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Der er en hel del netcaféer i Grækenland lige nu og stadig flere dukker op. De fleste ligger i Athen, men også store ferieøer som Korfu, Kreta og Rhodos har netadgang. Det er ikke dyrt at bruge computerne, og på mange af netstederne er der café og bar tilknyttet.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Grækenland skal du ringe på følgende numre:
Ambulance (166)
Politi (100)
Brandvæsen (199)

Drikkepenge

Selvom der som regel lægges 15 procent oven i regninger på restauranter, er det god tone at lægge yderligere 5 procent. Kører man med taxi, er det også normalt at give lidt drikkepenge. Andre servicearbejdere forventer cirka 12-15 procent i drikkepenge.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 13.00 i Grækenland.

Vægt og mål

I Grækenland benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter
Rumindhold: liter

Fotografering

Man må fotografere, som man har lyst til i Grækenland. Man bør dog spørge om lov, før man fotograferer enkeltpersoner og være forsigtig, når man fotografere inde i religiøse bygninger.

Drikkevand

Generelt kan man godt drikke vand fra hanen i Grækenland. Men det smager ikke særlig godt, og vil man være helt sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe vand på flaske.

Elektricitet

I Grækenland benytter man følgende strømkilde:
220 volt AC/50Hz

Opførsel

På feriestederne kan man gå klædt, så afslappet man vil. Men vil man besøge kirker, bør man være anstændigt klædt. Den græsk-ortodokse kirke har stor indflydelse specielt i de mere afsidesliggende områder. Læg mærke til at et kast bagud med hovedet, er en negativ gestus. Rygning er forbudt i offentlige transportmidler og bygninger.

Åbningstider

Banker har åbent fra 8.00 til 14.00 (mandag-torsdag) og fra 8.00 til 13.30 (fredag).
Butikkernes åbningstider varierer meget, men som regel er der om sommeren åbent fra 8.00 til 14.30 (mandag, onsdag og lørdag) og fra 8.00 til 14.00 og fra 17.30 til 20.30 (tirsdag, torsdag og fredag). Om vinteren holder butikkerne åbent fra 9.00 til 17.00/19.00 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).

Mad og drikke

Græsk mad hører til i eliteklassen. Det er enkelt, men utroligt velsmagende. Prøv en græsk salat med solmodne tomater, oliven og feta eller en af nationalretterne, souvlaki, som er et pitabrød med kødstykker, ofte lam eller svin og forskellige grøntsager. Grækerne skyller ofte efter med en ouzo, der smager af lakrids. Prøv også retsina til maden.

Forhold for handicappede

Der er ikke gode forhold for handicappede i Grækenland. Bortset fra på nogle få moderne feriesteder og på enkelte luksusfærger er der ikke lavet specielle indretninger for folk i kørestol. Mange steder er det svært at komme rundt med en kørestol, fordi der er masser af stejle, smalle og stenede veje i Grækenland.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Guddomsdag, 6. januar
Den græske Uafhængighedsdag, 25. marts
Arbejdernes dag, 1. maj
Marias optagelse i himlen, 15. august
Ochidag, 28. oktober
Juledag, 25. december
2. juledag, 26. december

Flytbare helligdage
Langfredag, Påskedag og 2. Påskedag, marts eller april
Faste, marts

Overnatning / Hotel

Camping

Det vrimler med campingpladser i Grækenland. Selv på den mindste ø kan man slå sit telt op.

Hoteller

Der er mange hoteller i Grækenland. Standarden er ikke altid lige god, men der er nok at vælge imellem, og de findes i alle kategorier.

Pension

Der findes B&B i Grækenland, men det myldrer ikke med dem. Til gengæld er der mange private pensioner.

Vandrehjem

Der er vandrerhjem mange steder i Grækenland. Som regel kræves der internationalt vandrerkort.

Andre overnatningsformer

Der er mange private, der lejer værelser ud i Grækenland. Det er billigt at bo på pension, og standarden er som regel udmærket.

Lokal transport

Fly

Der er indenrigsflyvninger mellem Athen og en lang rækker byer og græske ferieøer. Også Salonikki på fastlandet har en lufthavn med gode forbindelser.
Book flybilletter her

Bus

Der er busforbindelser fra Athen til alle store og mellemstore byer på fastlandet og Peloppones. Der er også lokale busser i byerne.

Tog

Der er to centrale togstationer i Athen. Herfra kan man komme med tog til en lang række byer på resten af fastlandet og Peloppones. Mange af togene er langsomme, men billige.

Taxi

Der kører taxier overalt i Grækenland. De fleste kører efter taxameter, og priserne er yderst rimelige. Der tages ekstra betaling for ture til og fra lufthavne.

Billeje

De store udlejningsbureauer har base mange steder i landet, og fra lufthavnene kan man også leje biler. Der er et udmærket vejnet i Grækenland.

Båd eller færge

Der sejler adskillige færger om dagen fra Athens havneby Piræus og til alle øerne. Også mellem de forskellige øer er der gode forbindelser. Bilfærgerne er mest langsomme, men billigst. Man kan også tage flyvebådene Flying Dolphins, der er dyrere, men også hurtigere.

Specielle forhold

Grækenland er et godt sted, hvis man kan lide at dykke og snorkle. Flere steder kan man se flotte koraller og være heldig pludselig at svømme sammen med en havskildpadde.

Har du fået lyst til at rejse til Grækenland?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Charter (fly+hotel)
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud