Solnedgang bag Eiffeltårnet i Paris med en varm orange himmel og silhuetten af byens skyline.

Seværdigheder Slovakiet

Bratislava

Den blå kirke i Bratislava

Gemt væk i en lille gade syd for det gigantiske supermarked Tesco i Bratislava ligger den skønne Art Nouveau-kirke, Modry kostilík. En arkitekt fra Budapest stod for opførelsen af kirken, der blev bygget fra 1910 til 1913. Såvel indeni som udenpå er kirken unik i sine eventyrlige dekorationer, ornamenter og farver, der ikke findes magen til i hele Slovakiet.

Det Slovakiske Nationalmuseum

Det Slovakiske Nationalmuseum ejer og passer den største samling i Slovakiet. Den rummer blandt andet naturhistoriske samlinger om mineralogi, botanik, zoologi, insekter, sundhed og havets fauna.

Franciskanerkirken

Når man spadserer ned af gaden Ursulinska, kommer man pludselig til den gotiske Franciskanerkirke fra det 13. århundrede. Byens ældste kirke blev indviet under overværelse af den ungarske Kong Ondrej III, der skænkede Bratislava en række selvstyre privilegier i 1291. Inde i kirken står det imponerende Skt. Johannes-kapel fra 1380, der af kendere betegnes som “en gotisk perle”.

Mirbach-paladset

Den rige bryggeriejer M. Spech fik rokoko-paladset fra 1770 opkaldt efter den tidligere ejer, Dr. Emil Mirbach. På toppen af gavlen hænger et stort forgyldt våbenskjold, og inden i paladset finder man blandt andet 300 år gamle kopiér af gamle Rubens-malerier.

De høje Tatrabjerge

Svævebanen i Lomnica

I en af Høje Tatras bjergbyer, Lomnica, kan man prøve en svævebane fra 1941, der fører en op til Lomnicky Stit i 2632 meters højde, Høje Tatras næsthøjeste punkt. Turen koster 600 Skk og er i drift året rundt, undtagen i november.

Tatra National Park Museum

Museet, der ligger i Tatranská Lomnica, er en af de største seværdigheder i Tatra-bjergene. Man kan blandt andet se en omfattende udstilling om bjergområdets plante- og dyreliv samt få indblik i områdets geologiske forhold.

Kosice

Det Østslovakiske Museum

Nær hovedtorvet ligger Det Østslovakiske Museum, der indeholder en del interessante samlinger. Mest spændende er dog Guldskatten fra Kosice, der blev opdaget ved et tilfælde i 1935 og består af knap 3000 gulddukater. Guldskatten stammer fra det 15.- til det 17. århundrede og omfatter mønter fra adskillige lande.

Nationalteatret

Det nuværende teater i Kosice, der er tegnet af Adolf Lang, blev bygget på rekordtid mellem 1897 og 1899. Teatrets ornamentering blev udført af Ede Mayer fra Budapest, og loftet blev malet af den østrigske dekoratør Peregrin Gastgeb. Mellem 1987 og 1994 blev bygningen omfattende restaureret på baggrund af tegninger af de to arkitekter Ratislav Janak og Miroslav Mudrovcik.

Tårnet Miklusova Väznica

Fra 1550 og 250 år frem fungerede Niklas-tårnet som fængsel. I kælderen kan man se de gamle torturkamre samt bødlens gemakker, der giver kuldegysninger ned ad ryggen. Ovenpå kan man besøge by-museet, der indeholder en række historiske udstillinger om Kocise.

Slovakiet

Bratislavas borg

Bevæger man sig af de stejle borgtrapper, Zámocké schody, op til den middelalderlige Corvinus-port, bliver man belønnet med et fantastisk udsyn over Donau-floden og boligkomplekset Petrzaka, der huser en tredjedel af Bratislavas befolkning. Den fire-tårnede borg er oprindeligt fra 900-tallet, men er blevet bygget om i flere omgange.

Dalen Vratna dolina

Ankommer man til Malá Fatra fra dens nordlige side, vil man støde på den kendte og romantiske Vratna dolina dal, der ligger ved den lille landsby Terchová. Dalen er et godt udgangspunkt for vandreture, der bringer én forbi fåreflokke, malede træhuse og idylliske landsbyer.

Det Slovakiske Nationalgalleri

Over 50.000 kunstværker er til offentligt skue på Det Slovakiske Nationalgalleri i Bratislava. Man kan blandt andet se flotte gotiske træsnit, moderne kunst og værker af udenlandske kunstnere såsom Messerschmidt, Donner og Maulnertsch.

Elisabeth-domkirken i Kosice

I Slovakiets næststørste by, Kosice, ligger det flotteste gotiske bygningsværk i hele landet. St. Elisabeth-domkirken der blev bygget fra 1380, er den største kirke i Slovakiet. Den huser blandt andet et enestående træalter fra 1474 og Urbanova-klokketårnet, der dominerer det rombe-formede hovedtorv foran kirken.

Frihedshulen Demänovská

Demänovská jaskynna Slobody blev opdaget i 1921 og er Slovakiets mest besøgte hule med knap 200.000 besøgende om året. Frihedshulen ligger i Demänovská dalen på den nordlige side af Lave Tatra. Hulen indeholder flotte drypstensformationer, dybe afgrunde og underjordiske vandløb.

Ishulen Dobsinska I'adova Jaskyna,

Allerede i 1870 åbnedes den smukke ishule der ligger i områdets sydlige del. Hulen ligger kun 15 minutters kørsel fra områdets to landsbyer, Dedinky og Mlynky, og er et fantastisk syn med sine flotte isformationer og massive isfundament.

Michaels-Porten

For enden af hovedstrøget ligger Bratislavas eneste bevarede byport, Michalská brána, fra sidste halvdel af det 14. århundrede. Inde i byportens ottekantede tårn er der et museum for byens befæstning.

Pubben Stará Sladovna i Bratislava

I Bratislava ligger Stará Sladovna der, på trods af at byen egentlig ikke har så mange pubber, er en af Europas største beværtninger. Hvis man ønsker at opleve et meget Slovakisk-præget sted, bør man besøge denne pub, der både tilbyder lokal mad, øl og musik.

Slavin-monumentet

Højt over Bratislava på bakken nord for centrum står Slavin-monumentet til minde om de faldne sovjetiske soldater, der kæmpede under frihedskampen mod nazismen. Oven på den 37 meter høje støtte står en sovjetisk soldat og knuser et hagekors.

SNP-museet

Byen, Banská Bystrica, bliver normalt kaldt for Opstandens By, da det var her slovakkerne organiserede opstanden mod nazisterne i 1944. I byen ligger det champignon-formede SNP-museum, der udstiller slovakiske militærudstyr fra krigstiden.

Spissky Hrad ruinen

En bunke kalk-hvide ruiner spredt ud over en trist grøn bakke udgør resterne af Spissky Hrad, der engang var Mellemeuropas største borgkompleks. Ruinen er uden sammenligning Slovakiets mest billedskønne ruin, og så kan den tilmed ses på flere kilometers afstand.

Trækirken i Kezmarok

Ved siden af Kezmaroks spraglede lutheranske kirke fra det nittende århundrede, står dens forgænger, en imponerende trækirke, der har plads til over 1500 gæster. Den evangeliske kirke blev bygget i 1687 og er præget af de skandinaviske sømænd, der var med til at bygge den.

Har du fået lyst til at rejse til Slovakiet?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Book dine seværdigheder her