Seværdigheder Haiti

Seværdigheder Haiti

Cap Haiten og nordkysten

Byen Fort Liberté

Fort Liberté er en lille søvnig by ved Mancenille-bugten. Når man ankommer til byen, der kun har et telefon-nummer til alle indbyggerne, er det svært at forestille sig, at det engang var en strategisk vigtig by. For at komme ind i byen skal man gennem en stor gul bue, og følger man vejen mod havet kommer man til Fort Dauphin. Fortet, der blev opført af franskmændene i 1731, er efter en nylig restaurering i fin stand og et be-søg værd.

Gonaïves

Byen Gonaïves

Hvis man vil overvære en af de to voodoofestivaler, Soukri eller Souvenance, er Gonaïves et godt sted at være. Voodoofestivalerne afholdes på vejen mellem Gonaïves og Cap Haïtien. Det var i denne lille, støvede by Præsident Jaques Dessalines i 1804 erklærede Haitis uafhængighed, og hans kone er begravet på byens kirkegård.

Haiti

Citadellet på Haiti

Det tog Henri Christophe 15 år at bygge dette fort, der skulle kunne modstå et muligt nyt angreb fra franskmændene. Det forbløffende byggeri er opført på toppen af det 900 meter høje bjerg Pic la Ferriére og stod færdigt i 1820. Over 20.000 mand, hvoraf mange døde, havde været beskæftiget ved opførslen.

Fortet La Navidad

La Navidad var det første europæiske fort, der blev opført i Den nye Verden. En del af byggematerialet var vragdele fra Colombus’ skib, Santa Maria, der sank ud for Haitis nordlige kyst den 24. december 1492. I dag er der ikke meget at se af fortet, der blev jævnet med jorden af Arawak indianere, men i byen Limbé kan man se nogle spændene relikvier fra både europæere og arawak-indianere.

Kreaturmarkedet Croix des Bouquets

Croix des Bouquets, der ligger øst for Port-au-Prince, er vært for et af de største kreaturmarkeder i Haiti. Hver fredag bliver geder, svin, køer og heste bragt til markedet, og luften fyldes med lyden af brølende kvæg og bønder, der købslår. Byen har endvidere en stærk voodootradition og flere hemmelige selskaber har til huse i byen.

Kunstmuseet – Musée d’Art Haïtien

Musée d’Art Haïtien, der ligger i hovedstaden, har en meget fin fast samling af haitiansk kunst. Samlingen indeholder blandt andet storslåede værker af Hector Hyppolite, Philomé Obin og Robert S. Brice. Der er også skiftende udstillinger af dias og fotografier.

Nationalparken Parc la Visite

I nationalparken Parc la Visite finder man en af de meste spektakulære trekkingruter på Haiti. Den seks timer lange tur gennem Massif de la Selle er ikke for begyndere og byder på store anstrengelser. Man når op i over 2000 meters højde, og det anbefales at tage godt med mad, vand og varmt tøj med.

Paladset Sans Souci

Paladset, der blev opført på Henri Christophes foranledning, stod færdigt i 1813. Det skulle overgå Versailles ved Paris i pragt og skønhed, og i sin storhedstid var slottet en seriøs konkurrent. Slottet blev endeligt ødelagt af det jordskælv, der ramte Cap Haïtien i 1842. I dag kan man se de smukke ruiner, der giver et tydeligt billede af slottets storhed.

Trou Caïman sumpen

Det bedste sted at se vandfugle på Haiti er ved Trou Caïman. Trou Caïman betyder oprindeligt “alligator-hul”, men der bor ikke længere nogle alligatorer i den store sump. I stedet finder man over 50 fuglearter, heriblandt farvestrålende flamingoer.

Jacmel

Voodoo Templer

I Jacmel er der en stærk voodootradition, og her finder man mange voodootempler. Nogle er sværere at få adgang til end andre og det anbefales at medbringe en guide. Når man besøger et voodootempel, skal præster og præstinder behandles med respekt.

Jacmel og sydkysten

Bassins Bleu området

Hvis man tilbagelægger en tolv kilometer tur gennem bjergene nordvest for Jacmel, kommer man til Bassins Bleu, der er forbundne krystalblå bassiner. Det er mineraler i vandet, der giver vandet den fantastiske farve.

Macaya National Park

Bjergene i Nationalparken er dækket af regnskov, og kan man lide at trekke, går der nogle smukke ruter gennem det barske landskab. Den mest krævende rute tager fire dage og går til toppen af Pic Macaya, der er 2347 meter højt.

Jérémie

Byen Jérémie

Jérémie er den mest isolerede by på Haiti. For at komme frem til byen skal man gennem et meget vanskeligt tilgængeligt område. Selv om byen langt fra er et kønt syn, er den alligevel et besøg værd på grund af dens spændende historie og særegne stemning.

Port-au-Prince

Den katolske katedral Notre Dame

Notre Dame Catholic Cathedral ligger i hovedstaden Port-au-Prince. Det er byens største katedral, og den stod færdig i 1915. Den er bygget i lyserøde og gule sten og har to store tårne på bygningens vestlige side.

Jernmoskéen i Port-au-Prince

Marché de Fer er bygget i 1889 af gammelt jern. Arkitektonisk er den østlig og ligner en arabisk moske, komplet med minareter. Den blev fremstillet i Paris og løseligt opført på byens marked Les Halles. I november 1891 blev moskéen indviet af præsident Florvil Hyppolite.

Katedralen Sainte Trinité Episcopalian

Arkitektonisk er kirken ret uinteressant, men indvendig er væggene dekoreret med fantastiske bibelske malerier. Der er malet af landets største “troskyldige” kunstnere. Heriblandt Philomé Obin, Vilson Bigaud og Castera Bazile.

Kirkegården i Port-au-Prince

Kirkegården i Port-au-Prince er umådeligt stor og fyldt med pastelfarvede grave. Nogle af de højtliggende gravkamre er større og mere pyntede end de fleste af husene byens slumkvarterer. Vær opmærksom på, at man sagtens kan finde åbne grave, hvor ligrøvere har været på togt.

Kunstmuseet – Musée d’Art Haïtien

Musée d’Art Haïtien, der ligger i hovedstaden, har en meget fin fast samling af haitiansk kunst. Samlingen indeholder blandt andet storslåede værker af Hector Hyppolite, Philomé Obin og Robert S. Brice. Der er også skiftende udstillinger af dias og fotografier.

Maison Défly bygningen

I Port-au-Prince ligger Maison Défly, der er et storslået eksempel på kransekagearkitektur fra 1900-tallet. Der ligger et lille museum i huset med kreolske møbler.

Museet Panthéon National

Musée du Panthéon National, der ligger i Port-au-Prince, er et moderne og nærmest underjordisk museum. Navnene på de mænd, der sloges for uafhængighed er indgraveret i museets vægge, og der er en fast udstilling, der beskriver Haitis historie og kampen for uafhængighed.

Book dine seværdigheder her