skiferie med børn

Skiferie med børn – sådan gør du

Det er aldrig for tidligt at tage børnene med på skiferien. Jo før, jo bedre. Børn kan rent faktisk gå på skiskole fra treårs alderen, og har de lysten til at lære kunsten, så kan det godt lykkes på den første uge.

Turen til skistedet

Ønsker man en skiferie langt fra ens hjem, kan det anbefales, at man kører om eftermiddagen. Så vil man være nået et godt stykke hen på aftenen, og det vil ikke vare længe, før de små falder omkuld. Om morgenen kan man så være fremme ved destinationen og kan eventuelt lægge ud med en halv dag på ski.
Til selve rejsen er det god idé at medbringe en masse læsestof, legetøj, kiks og chokolade, drikkevarer, underholdning – og yndlingsbamsen samt puttekluden.

Tag gerne lidt mere med end du tror, der bliver brug for.

Tag højde for det hele – eller rettere: vær forudseende og tag hånd om problemerne inden de opstår. Hvis du kan se, der er ved at være panik hos de kære små, er det med at gribe ind! Brug et par minutter nu og spar dig selv for ærgrelser og trættende diskussioner senere. Det kan være med til at bevare den gode feriestemning.

Tag lidt af forventningens glæde. Meget af det, der ser rigtig sjovt ud på feriestedet, er måske ikke egnet for mindre børn, og det er heller ikke sikkert, at vejret altid er som i brochuren! Overbevis ham eller hende om, at det godt kan være sjovt at være på skiferie, selv om solen ikke skinner hver dag!
Skulle det gode humør svigte under en lang rejse, eller hvis det er sent, inden I når frem, så vær ekstra overbærende!

Når I er fremme på feriestedet, så brug noget tid på at sørge for, at alle finder sig til rette og får startet ferien uden stress og jag.

Vær beredt!

Mange forældre er lidt bekymrede for, om det nu også er en god idé at tage børnene med på skiferie. Vil det være farligt? Vil det være for hårdt for dem? Hvad nu, hvis det er for koldt? Vil det ikke blive frygtelig dyrt?

Det er alt sammen bekymringer, der kan være reelle nok, men her er nogle råd, der måske kan få mange til alligevel at gennemføre den planlagte skiferie for hele familien. Og takket være bedre og bedre skiudstyr, sker der trods alt færre ulykker.

Vi vil anbefale, at alle børn starter på en professionel skiskole. Taler de ikke ens modersmål, hvad de jo ofte ikke gør, skal man ikke lade sig skræmme, for blandt børn eksisterer der et internationalt sprog. Og skiinstruktørerne kan sagtens kommunikere med børnene ved hjælp af fagter og simple gloser. Men man skal ikke droppe skiskolen for at spare lidt penge. Det er den bedste start for børnene at lære det fra en ekspert, og det er fædrene ikke, selvom de måske tror det!

Når man planlægger en skiferie er det selvfølgelig en god ide at checke efter, om destinationen man har valgt er børnevenlig. De fleste steder i Norge og Sverige er oplagte steder at tage til, men der er også mange gode steder i Mellem- og Sydeuropa. Specielt i Østrig er der rigtig god familiestemning og hygge med tyrolermusik.
Hvis I planlægger en skiferie for hele familien, skal det være et familie- og børnevenligt sted med skiskole og mulighed for både inden- og udendørs aktiviteter for børn. Det er en fordel, hvis det er et sted, hvor børnene kan forstå sproget, men som tidligere nævnt, er det absolut ikke nogen betingelse for at få en god skiferie.

Ferieboligen bør være stor nok til, at alle kan være der, uden der skal ekstraopredninger til. Undgå for stor afstand til faciliteterne/hovedbygningen og lejligheder, der ligger for højt.

Al nødvendigt skiudstyr kan enten medbringes eller lejes. Skiene kan med fordel lejes på stedet. Hvis I “kun” er på skiferie én gang om året, kan det også være en god idé at leje tøjet, men husk på, at det også kan bruges derhjemme om vinteren og derfor har en længere holdbarhed.

Hvad skal børnene have på?

Det er altid en god idé med flere lag tøj. Undertøjet bør være med lange ærmer og ben, helst af uld, men bomuld er også OK.
Strømperne skal være lange og uden motiver på, da disse kan give ømme lægge.
Dernæst en rullekrave eller turtleneck gerne med lynlås.
En lækker striktrøje, hvis det er koldt, og aller yderst en flyverdragt i Beavernylon. Rejser I i påsken, vil vi anbefale en todelt flyverdragt, da det kan blive meget varmt, og det vil så være rart at kunne smide overdelen. Solbriller og solcreme er meget vigtigt at huske. Har man glemt det, så skal det anskaffes dernede på første dagen. Lad jer ikke narre af overskyet vejr – det kan være skadeligt.
Sner det, vil et par skibriller også være nyttige, men ofte føler børn, at de generer. Brillerne må bare ikke være af metal.

Til børn er skiluffer den bedste løsning frem for skihandsker, en elefanthue med udsyn varmer også dejligt om hals og ører og er en god ting til de kolde stolelifter.
Dette skulle være det vigtigste af skibeklædningen – resten er op til jer selv at putte i kufferten.
Vi håber, at I nu har fået lidt inspiration og samlet lyst til at drage afsted på skiferie.

Gode skisportssteder

I Alperne:
· La Plagne, Frankrig
· Valmorel, Frankrig
· Rauris, Østrig
· Avoriaz, Frankrig
· Saalbach/Hinterglemm, Østrig
· Livigno, Italien

I Skandinavien:
· Åre, Sverige
· Isaberg, Sverige
· Hemsedal, Norge
· Trysil, Norge

Skiferie i La Plagne, Frankrig
Hyggeligt fransk skisportssted opdelt i 7 små byer. Den øverste er Belle Plagne i 2050 meter. Her finder du en rigtig god fransk ESP skiskole, som ved hvordan man lærer børn at stå på ski. Selve området er varieret og stort og flot. Ligger ikke langt fra Courchevel, som man rent faktisk kan se fra en af bjergtoppene. Det kan anbefales at besøge Belle Plagne, hvis man ikke er til et pulserende natteliv, men foretrækker små hyggelige restauranter og lokale forretninger.

Skiferie i Avoriaz, Frankrig
Nok mest kendt for den stejle piste Le Mur, men der er skam meget andet godt, især den store tumleplads midt i byen, hvor børnene kan more sig i sneen. Selve området ligger på grænsen til Schweiz og kan byde på afvekslende skiløb i hyggelige omgivelser. En bilfri by, hvor der i stedet benyttes kaner trukket af bryggerheste. For dem, der trænger til lidt levende musik, er her mange spændende barer at vælge imellem.

Skiferie i Valmorel, Frankrig
Et af de mindre skisportssteder i Frankrig, men absolut et af de mere charmerende. Her finder du rigtig alpehygge uden de store kedelige satellitbyer. Skiløbet er specielt godt for børnene, men de voksne og mere erfarne skiløbere kan sagtens finde udfordringer nok. Du kan f.eks. drage på udflugt til toppen af Col du Gollet med udsigt til De tre Dale, alt imens børnene hygger sig i skiskolen. Som prikken over iet er det et utroligt smukt område, og det vil blive et sted, du får lyst til at vende tilbage til…ellers gør dine børn det.

Skiferie i Saalbach/Hinterglemm, Østrig
Et af de mere charmerende skisportssteder finder du i Saalbach/Hinterglemm. Et stort og spændende skiområde med masser af udfordrende pister, men så sandelig også rigeligt til begynderen. Saalbach/Hinterglemm har en meget velkendt skiskole, der tager sig godt af børnene.

Skiferie i Rauris, Østrig
I Salzburgerland finder du dette smukke skisportssted, som kan tilbyde en utrolig hyggelig og meget charmerende stemning. Her befinder både børn og voksne sig godt, der kan lægges forsigtigt ud på de bløde bakker omkring byen, og langsomt derefter kan man vove sig ud i det snehvide terræn.

Skiferie i Livigno, Italien
Drømmer du om at forsøge dig i det italienske skicirkus sammen med familien, er Livigno et sikkert valg. Her er der brede og velpræparerede pister, som gør det nemt for alle at falde til. Her er det hyggen og familien, som er i højsædet, men muligheden for at bruge de sidste kræfter på afterski er der skam også. Lækker mad og drikke kan sikkert også friste en mat og udkørt skiløber. Som sidste plus kan nævnes, at det er et toldfrit område, så der kan handles til billige priser.

Skiferie i Åre, Sverige
Sveriges største skisportssted, ca. 10 timers kørsel fra Helsingborg. Et stort og spændende område med masser af pister til børn og voksne, nybegyndere og øvede.

Skiferie i Isaberg, Sverige
Det lille hyggelige skiområde nord for Helsingborg, hvor man sagtens kan køre til for en enkelt dag på ski. Der er også masser af hyggelige skihytter i området, hvis man ønsker et par overnatninger. Her tager du til for at få smag for skiløbet, eller hvis du lige skal have overstået den værste skitrang.

Skiferie i Hemsedalen, Norge
Norges svar på Alperne finder du i Hemsedalen. Det næststørste skisportssted i Norge med ca. 30 nedfarter og mere end 40 km pister. Her finder du skiløb til enhver smag lige fra børnebakker til pukkelpister.

Skiferie i Trysil, Norge
Endnu et af Norges store skisportssteder, hvor man igen er sikker på, at hele familien kan nyde en skiferie. Storebror kan boltre sig i Snowboardparken, mens lillesøster kan lege i Trollklubben, hvor der er masser af aktiviteter. Heriblandt en skiskole.
Mere end 60 pister fordelt på over 70 km. Derudover et stort langrendsområde med ca. 300 km løjper.

Topfoto (c) istockphoto / Michael Barrett Boesen

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.