Off-piste

Pukkelpiste og off-piste – skiferie for den erfarne skiløber

Er du en øvet skiløber og har lyst til at prøve noget nyt, så er off-piste eller pukkelpiste måske noget du skal prøve.

Læs også: Flyv billigt på skiferie

Pukkelpiste – pisten med de store pukler

Vi har sikkert prøvet det alle sammen – den oplevelse, at skulle kæmpe sig vej ned igennem en pukkelpiste. Det er noget at det mest avancerede skiløb, men samtidigt også meget fascinerende.

Til at starte med, er det ofte nemmest at køre omkring puklerne, det vil sige i dalene mellem puklerne. Men når pisten går hen og bliver stejl, er puklerne ofte meget store og det kan så være svært kun at løbe fra dal til dal. Det vil man helt sikkert mærke i knæene og i enkelte tilfælde kæben (hvis man er så uheldig).

På en pukkelpiste kan det være en hjælp, hvis man sørger for at køre med så samlede ski som muligt, da skiene bliver alt for svære at styre, hvis der er langt imellem dem. Pludselig vil man ligge med en ski på toppen af en pukkel, mens den anden er drejet om nede i en pukkeldal. Det kan kun gå galt.

Det klogeste vil være at øve sig på en alt for stejl pukkelpiste. Når man så føler, at det er tid til udfordring, kan man begive sig hen mod de lidt stejlere pukkelpister.

Skistavene er et gode at have med sig. De er gode til at stikke i puklerne som man ønsker at dreje omkring.
Pukkelpister er svære og kun øvelse gør mester.

Skulle du få lyst til at forsøge dig med pukkelpister, er her et forslag til gode destinationer, der med garanti kan give dig udfordringer:

Avoriaz, Frankrig
I dette store skimekka finder du den kendte og frygtindgydende pukkelpiste Le Mur.

Verbier, Schweiz
Skiløbet omkring Verbier byder på store udfordringer i form af offpiste, stejle skovpister og ikke mindst pukkelpister.

Val D´isere, Frankrig
I Val D’Isere kan du løbe på den kendte La Face fra Bellevarde.

Hvis du virkelig brænder efter at lære teknikken bag pukkelpisteløb, vil vi anbefale, at du finder en instruktør på skisportsstedet. Hvis man er nogle stykker der slår sig sammen, skulle det være en overkommelig pris.

Off-piste – den ultimative skiudfordring

Du har sikkert allerede haft fornemmelsen af ,at det er total fedt, at løbe i nyfalden sne. Forestil dig, at du løber ned gennem en tyk dyne af sne, der ligger foran dig så langt øjet rækker.

Som ordet siger det, løber man uden for de preparerede pister, dér hvor snemaskiner endnu ikke har spoleret den dybe pulversne.

Normalt er alle de preparerede pister indtegnet på pistekortet. Det er her du løber, hvis du vil følge alle de andre skientusiaster.

Flere pistekort har afmærkede off-piste-ruter markeret, dette er ofte med stiblede linier. Her kan man begive sig afsted på eget ansvar, men det er på eget ansvar!

Man skal kende terrænet temmeligt godt. For under den flotte dyne af sne, lurer der mange farer. Store sten og dybe sprækker, kan være med til at spolere din ferie, og laviner kan startes af en uerfaren eller sågar en erfaren skiløber, som befinder sig på det forkerte sted.

Men man skal dog ikke afholde sig fra at prøve off-piste af skræk for laviner og sprækker, men alliere sig med en erfaren bjergguide. En lokal bjergguide ved helt sikkert, hvor du finder de smukkeste nedfarter, med total uspoleret ny sne.

Teknikken er svær at lære, da man ikke er vant til at løbe i sne til knæene, men da øvelse gør mester, er der ikke andet at gøre, end at prøve igen og igen. Du vil også kunne hyre en professionel skitræner, og herigennem lære den svære teknik.

Lange ski er ikke sagen i dyb sne! Har du svage knæ, bør du være varsom. Den dybe sne gør det svært at dreje skiene, man er derfor ofte udsat for vrid i knæene. Knæbind kan være en støtte, men kun en støtte.

Der findes rundt omkring i Europa mange gode steder med offpiste. Vi kan anbefale følgende destinationer, hvor der med garanti er gode offpisteforhold:

Chamonix, Frankrig
Her finder du de ideelle offpiste forhold . Smukke nedfarter som dog ikke anbefales til nybegyndere.

Val D´isere, Frankrig
I Val D’Isere har alle mulighed for at prøve sig med offpiste. Det er et de steder hvor man finder varierende sværhedsgrader, der er lette men også mere lodrette nedfarter.

La Grave er for offpiste-entusiaster
Een lift – eet bjerg! Her kommer ingen pistemaskiner – hver eneste tur er een lang upræpareret nedfart!
La Grave er for den øvede eller meget øvede skiløber. Det er ikke i La Grave, du lærer at løbe offpiste. Det er her, du bliver bedre til det!

Val Thorens, Frankrig
Her finder du blandt andet områderne “Roc des 3 Marches” og “Lal du Lou” hvor mulighederne for offpiste er meget gode.

St. Anton, Østrig
Her er mulighederne bestemt også store. Et af Østrigs bedste skiportssteder.

Heli-skiing – den mest ekstreme skisport

Den mest ekstreme skiform man kan begive sig ud i, er heli-skiing. Her har du mulighed for at løbe på ski der, hvor der slet ingen lifter findes. Desværre er det ikke så udbredt i Europa, eftersom heli-skiing er forbudt de fleste steder.

I Canada kan man sagtens udfordre sig med heli-skiing, men det er dyrt. Du kan komme afsted for ca. 20.000 kr. for 10 dages heli-skiing i Canada. Der findes nogle enkelte skisportssteder i Europa, som vi kender til, hvor man har fået en speciel tilladelse til at flyve skiløbere op i terrænet med helikoptere.

Hvad er heli-skiing?
Som ordet nok antyder, involverer det en helikopter. Du er altid ledsaget af en lokalkendt bjergguide; denne er som regel ikke en dansk skiguide. Du bliver fløjet ud i helikopter til nogle af de højeste punkter, hvorfra der kun er en vej: nedad i dyb sne op til knæene.

Ofte er man en gruppe på 4 personer, og prisen vil afhænge af, hvor mange I er. Det kan godt blive til 2 løft på en dag, måske 3, men så er du garanteret træt i dine ben. Efter første nedfart bliver der lige tid til en bid brød og lidt at drikke, inden det næste løft med helikopteren tager dig op til en ny bjergtop.

Det kræver, at du er i god form og nok også har en god portion mod. Men så skulle det også være muligt at få en masse gode oplevelser med hjem.

Prøv at forestille dig, at du står på toppen at et bjerg omgivet af andre bjergtinder, hvor den eneste vej ned er i det dejligste dyb sne. Ingen andre har sat sine spor der før dig.

Der kan være forskellige sværhedsgrader, så det er værd at checke med den lokalkendte bjergguide, præcis hvad det er, du ønsker. Bjergguiden kender til de flotte og mere overkommelige nedfarter, men kan sikkert også anvise dig en nedfart, der får tårerne frem i øjenkrogene på selv den mest seje skiløber.

Destinationer hvor heli-skiing skulle være muligt:

Sestriere, Italien
Mere afslappet offpiste i forhold til franske La Grave. Ingen rejsebureauer har færdig arrangerede ture hertil, men check med de rejsebureauer, vi har præsenteret under Sestriere, og tag kontakt dertil. I Sestriere kan du sagtens selv købe dig et par løft.

Valgrisenche, Italien
I “Gran Paradiso”, Italiens store nationalpark, ligger Valgrischen. Valgrischen er den italienske offpistespecialist hvor DanSki kan tilbyde dig en uges heli-skiing i en storslået natur.

La Grave, Frankrig
Det ultimative skisportssted med een lift og masser af offpiste.

Check hjemmesiden Skierslodge, som kan tilbyde dig professionelle guidet ture til blandt andet La Grave. De har alle muligheder for extremeski. Meget interessant for den dygtige skiløber, som ønsker lidt mere eventyr.

Læs også: Gode råd til skiferien – læs her om skiskoler, skiudstyr m.m.
Læs også: Sorte, røde, blå og grønne pister – få overblikket her

Foto (c) istockphoto / DMP1

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.