truede dyr

Undgå handel med truede dyr og planter!

Når hundredtusindvis af danskere drager udenlands på ferie kommer mange desværre, ofte uden at vide det, til at bidrage til den verdensomspændende handel med truede dyr og planter.

Det sker f.eks. når turister køber feriesouvenirs med hjem lavet af koraller, slanger, skildpadder eller andre truede arter. Det er ikke blot ulovligt at fremstille disse ting, men også at tage dem med hjem. Selv, hvis det er noget du bare har fundet i naturen.

Langt de fleste handler sikkert i god tro fordi de ikke kender reglerne og konsekvenserne for de truede dyr og planter. Derfor har Miljøministeriet udgivet en oplysningsfolder, “Køb ikke dyrenes liv”, som kan downloades fra Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside.

CITES
Den vigtigste regel på området er CITES, også kaldet Washington-konventionen, en international konvention, der har til formål at beskytte vilde dyre- og plantearter ved at regulere handlen med dem. Cirka 30.000 dyre- og plantearter er beskyttet af CITES.

CITES omfatter levende og døde dyr og planter – og produkter der indeholder dele af dem. Det kan være beklædningsgenstande, naturmedicin, tasker eller souvenirs.

Hvad skal man være opmærksom på?
Noget af det man ikke må tage med hjem er souvenirer som er lavet helt eller delvis af disse arter:

Kattedyr (f.eks. tiger, jaguar, leopard…)
Havskildpadder
Landskildpadder
Aber
Elefanter
Hvaler
Visse sommerfugle
Kvælerslanger
Kobraslanger
Varaner
Bjørne
Koraller
Orkidéer*
Kaktusser*
Papegøjer
Hvalros
Rovfugle og ugler
Ulv
Visse gekkoer
Visse kamæleoner
Se hele listen på Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside.

*Der eksisterer særlige undtagelser for afskårne blomster fra dyrkede individer.

Overtræder man reglerne risikerer man ikke bare at souvenirerne bliver konfiskeret i tolden. I visse tilfælde vanker der også bødestraf. Så det er en fordel for både naturen og dig selv at du overholder reglerne.

Fem gode råd før ferierejsens shopping:
• Hvis du er i tvivl, om det er lovligt at tage souveniren med hjem, så lad være
• Stol ikke på, hvad souvenirsælgeren siger til dig. Måske er det lovligt at købe varen i det pågældende land, mens det er ulovligt at tage den med hjem til Danmark
• Tag ikke dyr og planter i naturen uden tilladelse
• Køb ikke levende dyr med hjem
• Spørg først CITES, Skov- og Naturstyrelsen, hvis du på din rejse planlægger at købe noget fra dyre- og planteriget. Kontakt: cites@sns.dk

God ferie og nyd naturen!

Af Astrid Skjoldborg Glans

Kilde: Skov- og Naturstyrelsen, 2009
Foto: (c) istockphoto / NoDerog

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.