Rejseguide til Syrien

Rejseguide til Syrien

Syrien er mere end det du ser i nyhedsudsendelserne på tv. Landet byder på en venlig befolkning, oldtidsruiner, flotte moskéer og en af verdens mest imponerende korsridderborge.

Fakta


  • al-Jomhurya al-arabya as-Surya

  • Damascus (6.000.000)

  • 185.180 km2

  • Arabisk

  • Islam

  • 17.000.000

  • Republik

  • Syrien er afgrænset af Middelhavet og Libanon mod øst, af Tyrkiet i nord, Irak i vest og Jordan og Israel i syd. Frodigst er området nord for Libanon, der udgør Syriens eneste kyststrækning. Området står i skærende kontrast til den stenede ørken ved grænserne til primært Irak, men også Jordan. Mellem de to grænseregioner ligger både en opdyrket stepperegion og bjergkæden Jebel Ansariyya, der har en gennemsnitlig højde på 1000 meter.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

For at få mest ud af et besøg i Syrien er det en særdeles god idé at besøge landet i foråret eller efteråret, hvor temperaturerne er menneskelige. Om sommeren tager termometernålen gerne turen op til 45 grader og endnu højere. Om vinteren må man være forberedt på en del regn, der kan ødelægge en del af fornøjelsen ved Syriens mange udendørs seværdigheder.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Syrisk pund (SYP), lokalt kendt som Lira
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Internet har længe været et fy-ord i Syrien, men tiderne ændrer sig, og den første internetcafé er åbnet i Damascus, og der er flere på vej.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Syrien skal du ringe på følgende numre:
Politi (112)
Trafikpolitiet (115)
Brandvæsen (113 eller 91)
Ambulance (110)

Drikkepenge

Drikkepenge bruges almindeligvis ikke. Dog forventer tjenerne på de bedre restauranter at få lidt ekstra for ulejligheden. Og hvis gæsten ikke selv finder på at honorere indsatsen, er tjenerne ikke blege for at lægge til regningen efter eget valg.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 13.00 i Syrien.

Vægt og mål

I Syrerne benytter man følgende vægt- og måleenheder:
Længde: meter
Vægt: kilo

Fotografering

Det er ikke nødvendigt at tage særlige forholdsregler ved fotografering i Syrien udover almindelig høflighed og respekt. Man skal dog være opmærksom på, at der kan være særlige forholdsregler omkring hellige bygninger.

Drikkevand

Generelt er der ingen problemer med at drikke vandet fra hanen i Syrien. Personer med nervøs mave og børn bør dog holde sig til købevand på flaske. Og det kan alle andre også gøre, hvis de vil være helt sikre på at undgå flere mavetilfælde end højest nødvendigt.

Elektricitet

I Syrien benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50Hz

Opførsel

Syrerne er ikke så krakilske med påklædningen, som man oplever det i andre lande, hvor religion har meget at skulle have sagt. Men det er klart at sømmelig påklædning og opførsel er et must i og i nærheden af moskéer og andre hellige steder. Men ellers er syrerne generelt tolerante og venligt indstillede overfor turister, og de inviterer gerne og ofte fremmede med hjem til en kop te.

Åbningstider

Kontorer har åbent fra 8.00 til 14.30 (lørdag-torsdag)
Banker har åbent fra 8.00 til 14.00 (lørdag-torsdag)
Butikker har åbent fra 8.00 til 13.00 og fra 16.00 til 19.00.

Mad og drikke

Som i det meste af Mellemøsten er også det syriske køkken en stor oplevelse. Det ligner på mange måder det, man finder i andre arabiske lande, men et par specialiteter, der gør syrisk mad unik er eksempelvis Mar-ya. En tynd dej med hakket kød og krydderier, der foldes sammen og skæres ud. Søde tænder kan lade sig friste af halawat al-jibna, der er en isdessert med sirup, flødeost og en wienerbrødsagtig dej.

Helligdage

Nytårsdag, 1. januar
Mindedag for revolutionen, 8. marts
Mindedag for befrielsen fra Frankrig, 17. april
National helligdag, 1. maj
Fejring af Syriens martyrer, 6. maj

Flytbare helligdage
Påske, marts eller april

Overnatning / Hotel

Camping

Det kan lade sig gøre at campere i Syrien. I af Damascus ligger der en enkelt campingplads.

Hoteller

Hoteller er der masser af over hele Syrien. De varierer i standard, men flere af dem har en rig historie med blandt andet Lawrence of Arabia og Agatha Christies signaturer i gæstebogen.

Pension

Statsautoriserede gæstehuse findes ikke i Syrien. Men man kan sagtens være heldig at blive inviteret med hjem til en kop te og en soveplads af de lokale.

Vandrehjem

De mange hostels er det tætteste, man kommer på vandrerhjem i Syrien. De organiserede, standardiserede vandrehjem, der findes i Europa kender man ikke til i Syrien.

Lokal transport

Fly

Syrianair tilbyder indenrigsflyvninger mellem de større byer i Syrien. Det er ikke dyrt at flyve indenrigs i landet. Man skal dog være opmærksom på, at transfertiden sammen med check-in tiden øger rejsetiden med næsten det samme, som det ville have taget at køre bus mellem destinationerne.
Book flybilletter her.

Bus

Karnak er det gamle statslige busselskab, der med sine karakteristiske orange og hvide busser kører på kryds og tværs af landet. Selskabet har dog fået skarp konkurrence af private selskaber, der konsekvent underbyder det gamle monopol. Dertil kommer konkurrencen fra topmoderne luxusbusser, der ikke konkurrerer på pris, men på service og hurtighed.

Tog

Rusland har for nylig leveret moderne tog til Syrien, og de holder sig fint og kører til tiden mellem de større byer. Togene er billige, men lider under at stationerne i modsætning til busholdepladserne ofte ligger langt fra centrum.

Taxi

Microbus og service taxi er de to betegnelser, man skal kende for at begå sig på en syrisk taxiholdeplads. Microbusserne er små varevogne, der typisk kører kortere ture og mellem byer tæt på hinanden. Busserne kører, når de er fulde, og det bliver de hurtigt. Servicetaxierne er på størrelse med en almindelig personbil, men kører også først, når alle pladser er fyldt. De er væsentligt dyrere end minibusserne.

Billeje

Flere af de store vestlige biludlejningsselskaber har åbnet kontorer i Syrien. Priserne ligner til forveksling dem, man bliver præsenteret for i Europa og er til tider endnu højere. Man gør derfor klogt i også at undersøge, hvad de lokale firmaer tilbyder. Både hvad angår køretøj og forsikring. Bemærk i øvrigt at benzinen er dyr i Syrien.

Andre transportformer

Mandlige rejsende kan med fordel blaffe sig vej rundt i Syrien. Det er alment accepteret som en måde at rejse på, og bilister tager gerne passagerer med. Tilgengæld forventer de ofte en økonomisk erkendtlighed som tak for hjælpen. Kvinder, der rejser alene bør nok overveje, om det ikke alligevel var smartere at tage bussen.

Specielle forhold

Syrien vil gerne have besøg af turister, men det betyder ikke at grænserne står på vid gab. Statsborgere fra lande med syrisk repræsentation skal sikre sig visa på forhånd. Ellers bliver de nægtet indrejse. Alle andre får visa ved grænsen eller i lufthavnen mod betaling afhængig af statsborgerskab. På grund af den spændte politiske situation mellem Israel og Syrien og Syriens manglende anerkendelse af Israel som stat kan man ikke rejse ind i Syrien, hvis man på nogen måde bærer præg af at have været i Israel. Israelske passtempler er bandlyste og tilsvarende alt andet, der bærer præg af tidligere besøg i Israel.
I øvrigt kan man med et studiekort komme næsten latterligt billigt ind på mange museer og seværdigheder. Priserne er ofte kun en tiendedel af, hvad den er for alle andre, hvis man er studerende.

Rejsetilbud