Vælg det rigtige skiudstyr

Vælg det rigtige skiudstyr

Valg af skiudstyr kan være forvirrende. Med mange modeller og nye skityper kan man hurtigt miste overblikket.
Det er ofte en uoverskuelig opgave at skulle vælge, hvilke ski man skal købe eller leje. Mange spørgsmål melder sig, og rådgivningen er ikke altid lige god og objektiv. De seneste par år er antallet af forskellige typer og modeller desuden steget drastisk. Dette skyldes specielt, at de såkaldte Carving ski har erobret markedet. Denne artikel vil forklare mere om de nye skityper, så du kan føle dig bedre rustet til det årlige valg af skiudstyr.

Køb eller leje
Uanset om du skal købe eller leje, er det en klar fordel at vente, til du er på destinationen. Også selvom det typisk er lidt dyrere. Hvis du skal købe udstyr, er det ofte muligt prøve forskellige modeller, inden du beslutter dig. Hvis du alligevel ikke vil købe, kan du blot betale leje for de dage, du har prøvet udstyret. Snak med den lokale skiforretning, eller spørg guiderne hvis du rejser med et rejsebureau. Hvis du skal leje udstyr, er det en stor fordel at gøre det på destinationen. Hvis udstyret ikke passer eller går i stykker, kan du altid få det byttet med det samme. Husk at spørge om forsikring er inkluderet i prisen.

Carving skiene
De seneste år har Carving skiene vundet indpas, og i dag er næsten alle nyproducerede ski af denne type. Carving skiene udmærker sig ved at dreje lettere end de gamle skityper. Nye og stærkere materialer har gjort det muligt at producere ski, som er smalle i taljen og brede i enderne. Denne form bevirker at svingene bliver skarpere. Carving skiene er altså blot en videreudvikling af de gamle skityper, og udviklingen sammenlignes ofte med valget af Carbon-ketsjere frem for træ-ketsjere indenfor tennissporten. Skiskoler over hele verden kan desuden bevidne at Carving skiene letter indlæringsprocessen. Carving skiene er altså kommet for at blive, og det kan ikke længere anbefales at købe eller leje de gamle skityper.

Sjov eller fart
Carving skiene kan som hovedregel opdeles i tre grupper: Race, Allround- og Funcarvere. Racecarverne er som navnet antyder velegnet til skiløbere, som gerne vil køre stærkt. Med andre ord kan man sige, at Racecarverne normalt er stivere end de andre Carving ski, og henvender sig dermed bedst til øvede skiløbere. Disse ski kræver altså mere arbejde af skiløberen, før de drejer. Dette bliver dog belønnet, da disse ski står væsentligt bedre fast på hårdt og iset underlag.

Allroundcarvere er normalt den ski, man anbefaler til nybegyndere og let øvede. Denne skitype er mellemting af de to andre. Den drejer let, men alligevel med en moderat svingradius. Skiene fås i flere forskellige kvaliteter, hvor de dyrere også fint kan tilfredsstille øvede skiløbere.

Funcarverne er de sjoveste af Carving typerne. Denne skitype fås i vidt forskellige udgaver, og er skiløbernes nye legetøj. Ekstrem brede ender på skiene og smal talje bevirker at skiene svinger så let som en leg, når blot de presses en anelse på kanten. Denne skitype er lidt sværere at køre stærkt på, og står ikke så godt fast på iset underlag. Funcarverne egner sig ikke så godt til begyndere, men ellers kan alle få stor glæde af denne skitype.

Specielt til entusiaster
Udover de ovennævnte 3 skityper findes der også lidt mere specielle ski, som primært henvender sig til ægte skientusiaster. De såkaldte Allmountain eller Freeride ski egner sig til skiløb i dyb sne udenfor pisterne. Disse ski er ofte lidt bredere og længere, så man ikke synker så dybt ned i sneen. Storslalom og Specialslalom skiene er mest brugt af konkurrenceløbere. Storslalom modeller skal man kun købe, såfremt man kender til denne meget stive skitype i forvejen. Specialslalom modellerne kan man få i lidt lettere udgaver, som egner sig til øvede skiløbere, der er vilde med kortsving.

Længde
Carving skienes indtog har ændret grundlæggende ved skienes længder. I dag skal man som nybegynder vælge ski, som er 30 cm kortere end sig selv. Efterhånden som man bliver bedre, bør man benytte længere ski. Øvede skiløbere bør benytte ski på egen højde.
Når man skal vælge længde på skistavene kan man benytte følgende metode. Vend staven på hovedet og tag fat lige under plastickappen. Når armen er bøjet 90 grader, bør staven lige akkurat ramme gulvet.

Bindinger
Kvaliteten af bindinger i dag er generelt høj, men hold dig til de gængse mærker. Personer med høj vægt bør købe en binding med en såkaldt høj DIN-skala, som ofte er lidt dyrere. For at undgå skader er det yderst vigtigt, at bindingerne er indstillet korrekt. Skibutikken kan hjælpe med at indstille bindingerne efter din vægt og kunnen. Skiene bør hellere udløse en gang for meget end en gang for lidt. Få eventuelt en guide eller instruktør til at teste bindingen, før du tager liften op. Mange nye bindinger på Carving har en ekstra plade monteret under bindingen. Denne forhøjelse af bindingen sikrer at støvlen ikke rammer imod sneen ved skarpe sving.

Støvler
Skistøvler må ikke være så stramme, at man ikke kan bevæge tæerne. Til gengæld må de heller ikke være så store, at hælen svupper op. Vil man investere i et par nye skistøvler, skal man være opmærksom på, at de hurtigt vil udvide sig. Man kan derfor let komme til at købe dem for store. Har man knyster på fødderne kan en del skibutikker forme plasticskallen, så den passer specielt til foden.
 
Tekst:  Sune Alstrup 
 
Find billige rejser til hele verden
Rejsesøgemaskinen Travelmarket.dk søger mere end 1.000 websider for at finde den bedste og billigste rejse til dig.
 
 
Spar penge på din næste rejse - hent vores gratis e-bog med 70 gode råd og tips
Bogen indeholder gode råd og tips om:
  • Billige flybilletter
  • Charter- og afbudsrejser
  • Hoteller, billeje og rejseforsikring
Samt et nyt kapitel med mange nye gode spareråd under rejsen
På samme tid tilmelder du dig til vores nyhedsbrev med gode rejsetips og billige rejser.
Travelmarket benytter cookies til statistik, genkendelse mm. Giv mig mere information OK