Rejseguide til Kroatien

Rejseguide til Kroatien

Rejseguide til Kroatien Trods den tragiske borgerkrig i det tidligere Jugoslavien i slutningen af det 20. århundrede fremstår Kroatien om umuligt endnu smukkere, end det gjorde for ti år siden. Strandene, bjergene og naturen i øvrigt er lige så betagende som altid, men mange af de historiske byer og seværdigheder har gennemgået en omfattende genopbygning og renovering, og det har i flere tilfælde gjort dem endnu flottere, end de var. Det er således et Kroatien i fuld flor og fremdrift, der møder besøgende.

Område og byguider

Område: 
By: 
 

Fakta

Lokalt navn
Republika Hrvatska
Hovedstad
Zagreb (1.000.000)
Areal
56.538 km2
Primære sprog
Kroatisk
Største religion
Romersk-katolsk
Indbyggere
4.800.000

Styreform
Republik
Geografi
Kysten langs Adriaterhavet er meget bjergrigt særligt den sydlige del af kysten. Inde i landet er der mere fladt, men med mindre bjerge i visse områder.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid
Klimaet i Kroatien varierer dels fra sommer til vinter, dels fra nord til syd. I syd er det generelt Middelhavstemperaturer og -klima i øvrigt, der dominerer, mens den nordlige del af landet mere ligner Centraleuropa, hvad vejret angår. Vintrene kan være temmelig kolde. Men typisk ligger temperaturerne omkring frysepunktet og lidt over.
Rejselitteratur
Køb dine guidebøger her
Pas og visum
Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer
Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.
Toldregler
Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.
Pakkeliste
Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Vi har lavet en pakkeliste med ting, der er vigtige at medbringe.

Et-to par bukser/nederdele
Trøjer/skjorter
Undertøj
Strømper
Godt fodtøj
Badetøj, shorts og t-shirts (hvis der er varmt)
Lille taske eller rygsæk til penge, solbriller og så videre

Gyldigt Pas
Eventuelt visum
Forsikringspapirer
Flybilletter
Kreditkort
Lidt lokal valuta
Eventuelt Vaccinationsattest

Toiletsager
Solcreme
Lille håndklæde
Aspirin eller Paracetamol mod smerter og feber
Diarrépiller
Insektspray
Plaster
Kondomer
Nål og tråd
Husk inden afrejse
Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Lad ikke telefonsvareren fortælle at du er taget væk på ferie.

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta
Kuna (HRK)
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.
Netcaféer
I hovedstaden Zagreb og i de fleste store byer er der internetcaféer og nye skyder op jævnligt.
Nødhjælp
For at tilkalde hjælp i Kroatien skal du ringe på følgende numre:
Politi (92)
Brandvæsen (93)
Ambulance (94)
Autohjælp (987)

Drikkepenge
På hoteller og i restauranter forventer man at få ti procent i drikkepenge. Det er også normalt at give taxichauffører cirka ti procent.
Tidszone
Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 12.00 i Kroatien
Vægt og mål
I Kroatien benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Længde: meter
Væske: liter
Fotografering
Man bør altid passe på med at fotografere folk i færd med at praktisere deres religion. Og militære installationer skal man selvfølgelig holde sig fra, men derudover er der ingen grund til specielle forholdsregler.
Drikkevand
Vandet kan i princippet drikkes, men det er ikke altid smagen er så god.
Elektricitet
I Kroatien benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC, 50Hz.
Opførsel
Der er ikke grund til specielle forholdsregler i Kroatien.
Åbningstider
Butikker har åbent fra 8.00 til 19.00 (mandag-fredag) samt fra 8.00 til 14.00 (lørdag).
Kontorer har åbent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag).
Banker har åbent fra 8.00 til 16.00 (mandag-fredag).
Mad og drikke
Det kroatiske køkken er påvirket af mange af de omgivende landes madtraditioner. Blandt specialiteterne hører Sarma, der er farserede kålblade, Kulen, en stærk pølse og forskellige slags fiske- og svinekødsretter. Dertil kommer, at alle regioner har deres specielle egnsretter. Til den gode kroatiske mad drikker kroaterne landets egen vin.
Helligdage
Nytårsdag, 1. januar
Helligtrekongersdag, 6. januar
Maj dag, 1. maj
Uafhængighedsdag, 30. maj
Antifascistisk kampdag, 22. juni
National Thanksgiving Day, 5. august
Allehelgensdag, 1. november
Juledag, 25. december
Boxing day, 26. december

Flytbare helligdage
Påske, marts eller april

Overnatning / Hotel

Turistministeriet klassificerer alle hoteller og holder dem derved i kort snor, hvad angår priser og kvalitet. De rigtig store hoteller finder man på Adriaterhavskysten og i Zagreb, derudover findes der alle slags overnatningsmuligheder som privat indkvartering, camping, vandrerhjem med mere.
Bestil hotel i Kroatien her
Camping
Der er mere end 200 campingpladser i Kroatien fordelt over hele landet og altså ikke kun ved de store turistmål. Alle pladser opfylder en række minimumskrav, og nogle udlejer endda campingvogne.
Hoteller
Der findes hoteller i forskellige prisklasser i stort set alle byer i Kroatien. Hotelpriserne kan til tider være urimeligt høje. Men bestiller man hjemmefra gennem et rejsebureau, eller "shopper" man lidt rundt er det bestemt ikke umuligt at finde et hotel, hvor kvalitet og pris svarer til pengepungens ambitioner.
Pension
Privat indkvartering er den billigste mulighed for overnatning i Kroatien. Booking sker gennem de lokale turistkontorer, der samtidig klassificerer værelserne, så det er nemmere at danne sig et overblik.
Vandrehjem
Der er seks vandrerhjem af de internationalt godkendte slags. De ligger i fem byer langs Adriaterhavskysten og i hovedstaden Zagreb.
Andre overnatningsformer
Kroatien har lidt over 30 moteller fordelt ud over hele landet. Også de er klassificeret og tildelt en, to eller tre stjerner. Standarden er ofte god og priserne rimelige.

Lokal transport

Busserne er langt det bedste offentlige transportmiddel til at komme rundt i Kroatien. De er som regel nye, og de er altid hurtige. Priserne er ganske vist lidt højere end for en tilsvarende strækning med tog, men fleksibilitet og hastighed gør dem meget konkurrencedygtige. Der findes indenrigsfly, men de er ikke noget reelt alternativ, med mindre man bruger dem som tilslutning til en udenrigsforbindelse.
Fly
Der er jævnlige forbindelser mellem Zagreb og de fire største provinsbyer. Men landet størrelse gør ikke flytransport særligt attraktiv.
Book flybilletter her.
Bus
Kroatien har et glimrende bussystem, der forgrener sig ud over hele landet. Busserne er som regel i god stand og priserne relativt lave. Så busserne er meget konkurrencedygtige i forhold til både fly og tog.
Tog
Togene er en del billigere en busserne, men tager tilgengæld en del længere tid. Men det gør måske ikke så meget for Kroatien er et smukt land, ikke mindst oplevet gennem et tog vindue.
Taxi
I de store byer er taxier ikke noget problem at få fat i. De kører som regel efter taxameter.
Billeje
Alle de store udlejningsselskaber har afdelinger i Kroatien. I nogle byer kan man også finde lokale udlejningsfirmaer.
Båd eller færge
Der går en del færger op og ned langs Adriaterhavskysten. Og det er nok den allerbedste måde at opleve kysten på, så det kan varmt anbefales. Nogle rederier har favorable tilbud, hvis man køber flere strækninger. Spørg på havnen eller turistkontoret.

Sådan kommer du afsted..

Her er masser af rejsetilbud og billige flybilletter. Tjek rejsetilbud her Tjek flypriser her

Specielle forhold

Efter uafhængighedskrigen fra Jugoslavien var visse dele af Kroatien, ikke mindst flere af de store turistmål, i en sørgelig forfatning. De jugoslaviske styrker havde i flere tilfælde affyret granater direkte mod de århundrede gamle seværdigheder i blandt andet Dubrovnik. Men det meste, hvis ikke det hele, er genopbygget. Og det er gjort så godt, at nogle ligefrem ser det som en forbedring.

Område og byguider

Område
 • Dalmantinerkysten
 • Istrien
 • Kvarnerkysten
By
 • Dubrovnik
 • Zagreb
 
Travelmarket Danmark
Rejsesøgemaskinen Travelmarket.dk søger mere end 1.000 websider for at finde den bedste og billigste rejse til dig.
 
 
Spar penge på din næste rejse - hent vores gratis e-bog med 70 gode råd og tips
Bogen indeholder gode råd og tips om:
  • Billige flybilletter
  • Charter- og afbudsrejser
  • Hoteller, billeje og rejseforsikring
Samt et nyt kapitel med mange nye gode spareråd under rejsen