Rejseguide til Malaysia

Rejseguide til Malaysia

Malaysia er bedst kendt for sine lange, palmekransede sandstrande og farvestrålende koralrev. Men landet, hvor indbyggerne er en cocktail af kinesere, hinduer, muslimer og buddhister, har meget andet at byde på. En særegen kultur, der har formået at give plads til alle.

Fakta


  • Malaysia

  • Kuala Lumpur

  • 330.434 km2

  • Det officielle sprog er bahasa malaysia.

  • Islam er den mest udbredte religion. Yderligere er der buddhisme, daoisme og hinduisme.

  • 21.793.293 (2000)

  • Konstitutionelt monarki

  • Malaysia består af halvøen Malaysia og Østmalaysia. Landet er delt op i 13 regioner, hvor de to største er Sarawak og Sabah, der ligger på øen Borneo. Halvdelen af Malaysia er dækket af regnskov, men på grund af den intense skovfældning i jagten på gummitræer, er landets regnskov truet.

Rejseforberedelse

Bedste rejsetid

Der er tropisk klima i Malaysia, og det er sommer hele året. Det er dog bedst at undgå regntiden fra november til januar, hvis man vil nyde landets naturparker, der ofte lukker i regnsæsonen. Vil man se skildpadder på øens østkyst, er det bedste tidspunkt fra maj til september.

Rejselitteratur

Køb dine guidebøger her (Reklame)

Pas og visum

Planlægger du en rejse til udlandet, er det vigtig, at dit pas er gyldigt. Du skal være opmærksom på, at det ikke altid er nok, at passet er gyldigt i det tidsrum, du rejser. En del lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i månederne efter udrejse af landet.
Inden du rejser, er det også vigtigt, at du undersøger, om der kræves visum til de lande, du ønsker at besøge. Du kan få informationer om dette ved de enkelte landes ambassader eller ved det danske udenrigsministerium.

Ofte er det muligt at få visum ved indrejse i landet, men vil du undgå ventetid og eventuelle problemer, er det en god ide at søge om visum, inden du rejser hjemmefra.

Helbred og vaccinationer

Inden din afrejse bør du altid tjekke om du har de nødvendige og anbefalede vaccinationer for at rejse i landet.
Du kan finde relevant information om både vaccinationer og sundhed generelt i forbindelse med udlandsrejse på Danske Lægers Vaccinations Services webside sikkerrejse.dk. Her kan du også booke tid til vaccination i hele landet.

Toldregler

Når man rejser i udlandet kan det være fristende at købe lidt ekstra spiritus eller parfume med hjem til at forsøde dagligdagen, men må man egentlig det? Toldreglerne ændres fra tid til anden, ligesom der er forskel på, om man har opholdt sig indenfor EU eller udenfor EU. Derfor bør man inden afrejse tjekke toldreglerne, så man ved, hvor meget det er tilladt, man køber med hjem.

Pakkeliste

Står du og skal ud og rejse, er det vigtigt, du overvejer, hvad du vil pakke i kufferten eller rygsækken. Hvad der skal med på turen, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være væk. Det er altid en god ide at undersøge ting som vejrforhold og eventuelle regler om påklædning i de lande, du gerne vil besøge.
Læs vores artikel, hvor vi giver dig en ultimativ pakkeliste til dine fremtidige ferier og rejser.

Husk inden afrejse

Inden du tager på ferie, er der nogle praktiske ting, som er værd at huske.

Bekræft eventuelle flybilletter

Husk at lukke alle vinduer og lås døren inden afrejse

Træk stikket ud til fjernsyn, computer, kaffemaskine og andre el-installationer.

Få naboer eller venner til at holde øje med hjemmet, fjerne aviser og post samt vande dine blomster

Hvis du er væk i længere tid, så flyt eventuelt din adresse, bed i alle tilfælde familie eller venner om at tjekke din post, betale husleje og regninger.

Lokale forhold

Valuta

Maylaisiske ringgit (MYR). 1 MYR = 100 sen
Du kan altid se den seneste kurs på valuta her.

Netcaféer

Det er nemt at finde netcaféer i Malaysia, og forbindelserne er ofte rigtigt hurtige. Netcaféerne er flest i de større byer og på de populære turiststeder.

Nødhjælp

For at tilkalde hjælp i Malaysia skal du ringe på følgende numre:
Ambulance, politi eller brandvæsen (999).
Turistpolitiet i Kuala Lumpur (03241522/5253)

Drikkepenge

Det er ikke normalt at give drikkepenge i Malaysia, og hverken tjenere, taxachauffører eller piccoloer forventer det. På nogle hoteller bliver der lagt 5-10 procent oven i regningen som servicegebyr.

Tidszone

Når klokken er 12.00 i Danmark (sommertid), er den 18.00 i Malaysia.
Når klokken er 12.00 i Danmark (vintertid), er den 19.00 i Malaysia.

Vægt og mål

I Malaysia benytter man følgende måleenheder:
Vægt: kilo
Temperatur: celsius
Afstande: meter
Rumindhold: liter

Fotografering

Som hovedregel må man fotografere alt det, man vil. Vil man fotografere landets befolkning, skal man spørge i forvejen. For nogle religioner betyder det nemlig ulykke at blive foreviget. Man skal også afholde sig fra at fotografere militære anlæg og i lufthavne.

Drikkevand

Man kan drikke vandet fra hanerne mange steder i Malaysia, men det er langt fra alle. Derfor anbefales det for en sikkerheds skyld at købe vand fra flaske. Der, hvor der serveres postevand, er det som hovedregel sikkert at drikke. Også selvom det smager mere af klor end i Danmark.

Elektricitet

I Malaysia benytter man følgende strømkilde:
220 Volt, 50 Hz.

Opførsel

Det er forbudt at bade topløs i Malaysia. Malajerne er et meget selvkontrolleret og ærekært folk. Derfor opfattes det som tegn på svaghed at vise følelser, og kropslig kontakt med tilskuere er pinligt. Venstre hånd er uren, og man bør derfor kun bruge den højre, når man hilser eller modtager ting.

Åbningstider

Banker har åbent fra 10.00 til 15.00 (mandag-fredag) og fra 9.30 til 11.30 (lørdag.
Butikker har åbent fra 9.00 til 17.00/22.00 (mandag-fredag). De fleste butikker har middagspause et par timer midt på dagen. Åbningstiderne lørdag varierer meget.
Offentlige kontorer har åbent fra 9.00 til 17.00 (mandag-fredag).

Mad og drikke

Det malaysiske køkken er en skøn blanding af britisk, thailandsk, indisk, kinesisk og malaysisk mad. Hovedingredienserne er ris og nudler, der serveres med fisk, kylling og kød. Tilberedningen varierer meget fra region til region, men er altid spændende krydret og meget smagfuld.
Der serveres mange lækre slags frugtjuice i Malaysia. Vil man drikke øl, er Carlsberg brygget i Malaysia, det foretrukne mærke.

Forhold for handicappede

Der er ikke særlig gode forhold for handicappede i Malaysia.

Helligdage

Nytårsdag (Bortset fra delstaterne Kedah, Perlis, Johor, Kelantan og Terengganu), 1. januar
De føderale områders dag (Lubulan og Kuala Lumpur), 1. februar
Arbejdernes dag, 1. maj
National helligdag, 31. august
Juledag, 25. december

Flytbare helligdage
Kongens fødselsdag, 1. lørdag i juni

Overnatning / Hotel

Camping

Der er mulighed for at campere i nationalparkerne i landet, for egentlige campingpladser findes der ikke.

Hoteller

Der er hoteller til enhver pengepung i Malaysia. Det er billigt at bo på hotel i Malaysia, og alle har råd til at overnatte på luksushotel i landet.

Vandrehjem

Det tætteste man kommer på egentlige vandrehjem, finder man i nationalparkerne, hvor man kan overnatte i sovesale. Yderligere er der en del hostels over hele landet, hvor det er meget billigt at bo. Man skal indskrive sig på hostels mellem 17.00 -20.00.

Andre overnatningsformer

Statsstøttede hoteller. Det er ofte enkle og billige hoteller. De er pæne og rene med alle fornødne faciliteter og oftest også en god restaurant. Man skal være opmærksom på, at de er populære, hvorfor det er en god ide at reservere et værelse.

Hytter. Langs flere af strandene i landet kan man leje hytter, så man kan falde i søvn til havets brusen. Hytternes standard varierer meget.

Lokal transport

Fly

Malaysia Airlines har en del regelmæssige og billige afgange. Skal man ud i de mere øde egne dækker Pelangi Air, hvor Malaysian Airlines trods sit store rutenet ikke kommer.
Book flybilletter her.

Bus

Der er busser med og uden aircondition. De førstnævnte er at foretrække på lange ture, mens man sagtens kan klare en kort tur uden aircondition. Der er ikke den store prisforskel på de to bustyper.

Tog

Skal man rejse over meget lange afstande i Malaysia, kan toget anbefales. De er behagelige og af god standard. Der er to store ruter. Den ene går langs Malaysias vestkyst. Den anden drejer fra vestkysten ved Gemas og drejer øst over mod Khota Baru på landets østkyst.

Taxi

Det er bekvemt og relativt billigt at køre i taxi. Man skal dog altid huske at aftale en pris, inden man kører, da vognene sjældent har taxameter. Priserne veksler meget, alt efter hvilken del af landet man befinder sig i.

Billeje

Man kommer nemmest rundt i Malaysia med bil. Det største udlejningsselskab er Avis. Der er som regel frit kilometertal med i prisen. Man bør dog være opmærksom på, at alle skilte er skrevet på bahasa malay, og at man kører i venstre side af vejen.

Båd eller færge

Der er en lynfærge fra havnebyen Penang til Sumatra i Indonesien.

Andre transportformer

En trishaw er en farvestrålende cykeltaxi. Den er velegnet til korte ture, men husk altid at aftale prisen først. Den kan som regel presses ned.

Specielle forhold

Man kører i venstre side af vejen i Malaysia.
Vær altid meget høflig og respekter lokalbefolkningen.

Har du fået lyst til at rejse til Malaysia?

Her finder du eksempler på rejser, som vores brugere har fundet tidligere.
Charter (fly+hotel)
Flybilletter t/r
Priserne er oplyst som pris pr. person
Rejsetilbud