Udsigt over floden i Budapest

Rejs billigt på storbyferie | 26 vigtige spareråd til dig

Kenneth Karl Nielsen
Tror du, at der er dyrt at tage på storbyferie? Eller bliver du overrasket over, hvor mange penge du bruger? Begge dele kan heldigvis undgås. Se her hvordan, og få hjælp til at lægge et budget.

I denne guide gennemgår jeg de forskellige udgifter på en storbyferie, og hvordan du kan spare penge på hver enkelt. Afslutningsvis skriver jeg i hvert afsnit, hvordan du skal håndtere det i dit rejsebudget. Jeg kan varmt anbefale dig at bruge en rejsebudgetapp på din mobiltelefon. Det gør jeg selv.

  1. Flybilletter
  2. Hotel eller anden overnatning
  3. Transfer fra lufthavn til hotel og retur
  4. Mad og drikkevarer
  5. Entré og andre udgifter til seværdigheder
  6. Transport rundt i byen
  7. Lav et rejsebudget, og hold det

Flybilletter til din storbyferie

Kvinde i et direkte fly fra København Lufthavn

Det er blevet billigt at flyve rundt i Europa, så flybilletter bliver næppe din største udgift på flyrejsen. Specielt ikke, hvis du følger disse råd:

a. Vær kreativ med rejsedage

Mange flyruter til populære storbyer har afrejse på hverdage. Lav flere forskellige søgninger i flysøgemaskinen på Travelmarket. Jeg anbefaler dig at bruge priskalenderen “Vis priser på alternative datoer”, hvor du ofte kan se de billigste rejsedage. Du kan også bruge lavprisflyselskabernes priskalendere for at få et overblik.

b. Rejs kun med en lille håndbagage

Flyselskaberne tjener de fleste af deres penge på tillægsydelser. Du kan undgå disse ved kun at rejse med en lille håndbagage.
Se, hvordan du bærer dig ad i min guide: Sådan rejser du med KUN en LILLE håndbagage på flyet.

C. Rejs uden for højsæsonen, og book i god tid

Flypriser på rutefly bliver oftest dyrere og dyrere, jo tættere du komme på afrejse − især, hvis du vil rejse hen over weekenden. Mit råd er, at du bestiller dine flybilletter minimum 4-5 uger før afrejse. Tag nogle dage fri, når andre ikke gør det. Så er flybilletterne billigere.

d. Vælg de billigste rejsemål

Der er mange spændende storbyer i Europa. Hvis det er dyrt at flyve til din favoritby, så vælg nr. 2 eller nr. 3 på ønskelisten. Du kan også vælge en mindre kendt storby, som det er virkeligt billigt at flyve til. I disse lavprisoversigter kan du hurtigt se, hvilke storbyer der er billigst med afrejse fra din favoritlufthavn.

Læs vores store guide: Billige flyrejser: 16 gode råd og et bonustip.

Hjælp til dit rejsebudget: Flybilletter

Flybilletterne er nok det første, som du køber til din rejse. Skriv beløbet ned inden afrejse.

Hvilken overnatningstype skal du vælge til din storbyferie?

Hotelværelse

Hotellet eller overnatningen kan nemt blive den største udgiftspost på din rejse. Siden Corona er hotelpriserne steget væsentligt i mange storbyer. Her kommer dog nogle gode råd til, hvordan du kan spare penge på din overnatning. Måske skal du slet ikke vælge et hotel.

a. Ratings er ofte et bedre kvalitetsstempel end stjerner

Min erfaring er, at det ofte er bedre at bo på et billigere 2 eller 3-stjernet hotel med meget gode bedømmelser end på et 4-stjernet hotel med lidt dårligere bedømmelser.

b. Bestil i god tid / eller på ankomstdagen

Min personlige erfaring er, at hoteller I højere grad end tidligere sætter prisen op, jo tættere man kommer på ankomstdagen. Specielt i højsæsonen – eller på populære rejsemål. Overvej derfor at bestille hotellet i god tid. Har du is i maven, så bestil, når du kommer frem via en app som Hotel Tonight.

c. Bo uden for centrum

Hoteller er oftest dyrest i centrum i byerne. Hvis du søger lidt uden for centrum, der vil ofte være penge at spare. Centrum er faktisk ikke altid det bedste sted at bo. Og i mange storbyer findes der spændende bydele uden for centrum.

d. Tjek hotelprisen flere steder – også direkte ved hotellet

Det er en god idé at tjekke prisen på hotellet flere forskellige steder – start i søgemaskinen her på Travelmarket. Men kontakt også hotellet direkte for at høre om en pris.

Hostel i Gamla Stan i Stockholm

e. Overvej også hostels og Airbnb

Det er slet ikke sikkert, at du skal bo på et hotel. Airbnb er ofte et godt alternativ, og mange steder kan du få en hel lejlighed for dig selv. Jeg kan også anbefale dig at booke et dobbeltværelse eller familieværelse på et hostel. På hostelworld.com kan du se ratings på hostels i din storby. Og du vil ofte blive positivt overrasket. Mange hostels er nemlig charmerende og af rigtig god kvalitet – slet ikke som de vandrehjem, som man kendte for 20 år siden.

f. Lad være med at spise fra minibaren

Minibaren på hotellet er fyldt med produkter, der er meget dyrere, end hvis du køber dem andre steder. Lad være med at spise eller drikke fra minibaren. Brug i stedet for køleskabet til at nedkøle dine egne indkøb 😊

Læs også vores store guide: Billig overnatning – sådan sparer du penge på hotellet, hvor du kan se flere rejsetips til at spare penge på dit hotel.

Hjælp til dit rejsebudget: Overnatning

Udgiften til overnatning er også fast inden din afrejse. Skriv derfor beløbet ned inden afrejse.

Transfer fra lufthavn til hotel – og retur

Offentlig transport i Berlin

Transporten fra lufthavn til hotel kan blive en irriterende ekstra udgift, hvis du ikke passer på. Her kommer nogle gode råd.

a. Tjek prisen på transfer inden køb af flybillet

Det kan være dyrt at rejse fra lufthavnen til overnatningsstedet, da nogle lufthavne ligger langt fra centrum. Undersøg dette inden afrejse, så du undgår at ødelægger dit budget på transferudgifter.

b. Sig nej tak til hotellets tilbud om transfer

Flere hoteller vil tilbyde dig transfer fra hotel til lufthavn. Det vil dog ofte være dyrere end andre alternativer.

c. Tag offentlig transport, hvis det er muligt

På hjemmesiden ”Rome2Rio” kan du indtaste lufthavnen navn og adressen på dit hotel, og se hvilke muligheder, at der er for transport fx bus eller tog. Jeg kan varmt anbefale, at du undersøger, om der findes en app for byens offentlige transport. Det vil nemlig være nemmere at købe billetter i appen end, hvis du hele tiden skal lede efter en billetautomat.

Hjælp til dit rejsebudget: Transfer

Hvis du allerede hjemmefra har fundet en pris på transfer fra og til lufthavnen, så skriv beløbet ned inden afrejse.

Mad og drikkevarer på ferien

Ramen restaurant i Berlin

Udgifter til restauranter kan fylde meget på ferien, men der er heldigvis nogle nemme sparetips, som du kan følge.

a. Mad i lufthavnen og undervejs

Mad og drikkevarer i lufthavnen og på flyet kan være en unødig stor udgift. Tag derfor gerne en vandflaske med hjemmefra, og fyld den i lufthavnen, når du er kommet igennem kontrollen. Tag også gerne en madpakke og snacks med til din flyrejse. Det samme gælder, når du skal rejse hjem igen.

b. Vælg et hotel med morgenmad inkluderet i prisen

Når du kigger efter hotel, så kig efter en med morgenmad inkluderet i prisen. Lav et par sandwiches af morgenmaden, som du kan spise som frokost.

c. Spis lokal mad, gademad eller på markeder

At spise den lokale mad eller gademad er ofte billigere end at spise på større restauranter. Et godt eksempel er de såkaldte Milk-bars, som findes i mange polske byer, hvor der serveres god og billig lokal mad.

d. Gå efter dagens tilbud og spis dagens store måltid som frokost

Mange restauranter har et dagens tilbud, som er billigere end de andre retter på menukortet. Hvis du lader frokosten være dagens store måltid, er der gode frokosttilbud på mange spisesteder.

e. Køb mad i supermarkeder (og nyd det som en picnic)

En god måde at spare penge på − og stadig få en oplevelse ud af det − er at købe lækkerier i et supermarked fx brød, pålæg, kiks, frugt, snacks og drikkevarer. Derefter spiser du det i den lokale park. På den måde sparer du penge og får på samme tid en hyggelig skovtur.

f. Lav din egen mad

På nogle hoteller kan du booke et værelse med et lille køkken. Vælger du Airbnb, kan du få en lejlighed med fuldt køkken, og hostels har fælleskøkken. Alle 3 steder har du mulighed for at lave din egen mad og på samme tid få en dejlig oplevelse med friske lokale råvarer.

Hjælp til dit rejsebudget: Mad og drikkevarer

Skriv beløbet for mad og drikkevarer ned i din rejseapp med det samme. Eller gem kvitteringerne, og skriv beløbene ned, når du kommer hjem.

Entré og andre udgifter til seværdigheder

Med lidt kreativitet og planlægning kan du både spare penge på seværdigheder og på samme tid få lidt unikke rejseoplevelser.

a. Gratis er det billigste 😊

Inden du tager afsted, bør du undersøge, om seværdighederne i din storby har gratisdage. Det findes fx ofte på museer i mange storbyer. Undersøg også, om der er gratis guidede ture i byen. Fokuser eventuelt på gratis attraktioner eller oplevelser frem for betalte.

b. Gå på opdagelse – lav eventuelt en guidet tur med kunstig intelligens

En god måde at opleve en storby på er at vandre rundt uden nogen speciel plan. Ofte venter der fine og ukendte oplevelser rundt om det næste gadehjørne. ChatGPT eller Google Bard er værktøjer, der via kunstig intelligens kan anbefale og fortælle om seværdigheder. Lav en plan hjemmefra.

c. Køb i god tid, og spar penge

Ved at købe din entré i god tid inden afrejse kan du ofte spare penge. På denne måde kan du ofte også undgå at skulle vente lang tid i utroligt lange køer.

d. Køb et turistpas – men pas på!

Mange steder er det muligt at købe et turistpas, som giver dig gratis entré eller rabat på mange forskellige seværdigheder. Nogle gange er det kombineret med gratis lokal transport. Overvej dog hjemmefra, om det kan betale sig. Måske vil du kun se få af de seværdigheder, som er inkluderet. Og så er det langt fra altid, at det er en rigtig besparelse.

Hjælp til dit rejsebudget: Entré og andre udgifter til seværdigheder

Hvis du har købt entreer hjemmefra, så skriv beløbet ned inden afrejse. Ellers registér dem i din rejseapp. Du kan også gemme kvitteringerne og skriv beløbene ned, når du kommer hjem.

Lokal transport på din storbyferie

Offentlig transport i Paris

Med lidt smarte rejsevaner og villighed til at gå rundt kan der være mange penge at spare på lokal transport på storbyferien. Her kommer nogle gode råd om lokal transport.

a. Oplev din storby på gåben

En af de bedste ting, som jeg ved, er bare at gå rundt i en storby uden nogen plan. Det er afslappende ikke at skulle jagte seværdigheder hele tiden, og det giver mange gode uforudsete oplevelser. Og ja, så er det helt gratis 😊

b. Køb et transportkort, der gælder 1 eller flere dage

I langt de fleste storbyer er det muligt at købe et kort, som giver gratis eller nedsat pris på transport i en eller flere dage. Dette er oftest en god investering – specielt hvis du besøger en storby, hvor der er store afstande mellem de forskellige seværdigheder. Undersøg hjemmefra, om din storby har en app, hvor du kan købe billetter til offentlig transport. Det gør det hele meget nemmere.

c. Undgå at tage en taxa

Hvis det overhovedet er muligt, så vælg offentlig transport i stedet for at tage en taxa. Hvis du gerne vil have privat transport, så undersøg, om Uber eller lignende tjenester er tilgængelige i den storby du besøger. Det er ofte billigere, og du bliver ikke snydt.

Hjælp til dit rejsebudget: Lokal transport

Skriv dine transportudgifter ind i din rejseapp. Eller gem kvitteringerne, og skriv beløbene ned, når du kommer hjem.

Læg et rejsebudget, opdater det, og hold øje med det

Inden jeg tager på storbyferie, har jeg oftest en idé om, hvad ferien må koste, og det beløb arbejder jeg mig frem efter.

Beløbet kan svinge meget. En tur til en polsk storby er fx meget billigere end en tur til de fleste storbyer i det vestlige Europa.

Inden afrejse har jeg styr på prisen for flybilletter, hotel og transfer. Og så ved jeg også, hvad jeg har tilbage til at bruge per dag på selve ferien.

Se et eksempel på et af mine rejsebudgetter

Som eksempel har jeg taget en storbyferie til Krakow.

Mit budget er 3.000 kr. per person // Vi rejser 2 sammen.

Inden ankomst til hotellet:

  • Flybilletter koster 400 kr. t/r per person (Vi rejser begge kun med en lille håndbagage).
  • Overnatning: 3-stjernet hotel med høj rating koster 950 kr. per person (inkl. morgenmad).
  • Transfer:
  • Jeg tager lufthavnsbus til lufthavnen – det er cirka 150 kr. per person.
  • Bus fra lufthavn til centrum af Krakow koster cirka 10 kr.

Det giver mig cirka 1.500 kr. i alt om dagen til at bruge i Krakow / Eller 375 kr. per dag.

I selve Krakow:

  • Lokal transport: Krakow er overskuelig at komme rundt i, så jeg går rundt til alle seværdigheder.
  • Seværdigheder kommer til at koste mig cirka 200 kr. i alt (Wawel-slottet, Schindlers fabrik, Rynek Underground og lidt mindre seværdigheder).
  • Så har jeg 1.300 kr. til mad og drikkevarer / Det svarer til 325 kr. om dagen. Her er både til flere kopper god kaffe, en øl af og til og til at spise ude. Jeg elsker Milkbars, og der får jeg et rigtigt godt måltid for max 50 kr.

Hver gang jeg køber noget, så taster jeg det ind i min rejsebudgetapp, så jeg hele tiden ved, om jeg er over eller under budget. Tidligere skrev jeg det ned i en notesbog.

Jeg bruger selv appen Trail wallet under mine rejser, den er dog kun tilgængelig til iPhones. Herunder finder du nogle andre apps, som du også kan bruge:
Trabee (Android)Trip Expense Manager (Android)Wander wallet (iPhone)

Jeg håber, at du kunne bruge rådene i min artikel. Har du kommentarer, så skriv dem gerne i kommentarfeltet eller skriv direkte til mig på kkn@travelmarket.com.

Fotos:
Topfoto med billede af Budapest © arcady_31 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Kvinde på flyrejse © ViktorCap / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Hostel i Gamla Stan i Stockholm © Birgitte Lydolff Oxlund
Offentlig transport i Berlin © Birgitte Lydolff Oxlund
Offentlig transport i Paris © anyaberkut / iStock / Getty Images Plus via Getty Images



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.