Tre personer går gennem en stor åben port; et glimt af traditionelle kinesiske bygninger ses i baggrunden, og tågen skaber en stemningsfuld atmosfære.

Fantastiske Beijing – på besøg hos kejserens efterkommere

Mette Vaabengaard
Beijings kejserlige paladser, grønne parker, gamle gader, topmoderne byggeri og ukuelige iværksættere giver byen en særlig storhed.

Et stadion skabt som en kæmpestor fuglerede, det nationale teater i en æggeskal, skæv tv-bygning med hul i midten og et tegneseriemuseum udformet som talebobler. Byggekranerne i Beijing står ikke stille, og man er ikke bange for at prøve noget stort og nyt. I den forstand går der en lige linje fra de gamle kejserdynastier til dagens moderne Kina.

Store seværdigheder i bredformat

Man kan ikke undgå at føle sig lidt lille, når man står på Den Himmelske Freds Plads, der er den største plads i nogen by i verden. Og de enorme proportioner genfindes i andre af Beijings seværdigheder.

Den Forbudte By, hvor kejserfamilierne boede fra begyndelsen af 1400-tallet til 1912, består af 980 bygninger med 8.707 rum. Kejserens Sommerpalads er et kolossalt haveanlæg med paladser, pagoder, templer og pavilloner. Midt i det hele har man bygget en 60 meter høj bakke af den jord, der blev tilovers, da man udvidede en nærliggende sø. Og en gåtur på Den Kinesiske Mur, der også ligger i nærheden af hovedstaden, kan principielt strække sig over 8.851 km. Kinesernes forkærlighed for store armbevægelser kan her spores helt tilbage til år 500 før vor tidsregning.

Forklædt som landsby

Som modvægt til de storladne paladser og monumenter har Beijing en labyrint af smalle, gamle stræder. De såkaldte hutong’er er en traditionel form for byggeri, der de senere år i stigende grad har måttet vige pladsen for skyskrabere og andre nye projekter. Der findes dog stadig områder af Beijing, hvor storbyen optræder forklædt som bilfri landsbyer, og hvor mændene spiller skak i gaden, mens konerne plukker ænder, og børnene leger i gården.

Den intime stemning kan også opleves i byens parker, der for mange fungerer som en forlængelse af dagligstuen. Her stiller man sig op alene eller i små grupper og dyrker Tai Chi, synger, drikker te af termoflasker eller danser standarddans. I parken kan alle smide hæmningerne og være sig selv.

Smag på søstjerner og græshopper

For mange turister er shopping en vigtig attraktion i Beijing, der stadig er leveringsdygtig i billige kopi- og mærkevarer. Men inden man fortaber sig i stormagasiner og butikscentre, kan det anbefales at opleve et kinesisk marked.

På weekendmarkedet Panjiayuan sælges souvenirs fra Kulturrevolutionen, Mao- og Buddha-figurer, sort/hvid familiefotos og falske antikviteter. Her er næsten alt, hvad hjertet kan begære, samt et mylder af mennesker, og der pruttes hårdt om priserne.

Traditionel kinesisk kunsthåndværk fås i Liulichang, hvor renoverede gamle butikker har specialiseret sig i grafik, kalligrafi, tæpper og keramik. Moderne kunst findes omkring en nedlagt elektronikfabrik i Dashanzi også kendt som kunstkvarteret 798. Området vrimler med kunstnere, der samles omkring deres værksteder og de smarte caféer og gallerier.

Endelig må man ikke snyde sig selv for Donghuamen-aftenmarked, der forhandler alskens fødevarer. Det gælder også mad af den mere bizarre slags. Har man lyst til at bide i en skorpion eller smage på søstjerner, slanger eller græshopper er Donghuamen stedet. Der er ikke det dyr eller den indmad, som ikke kan fås som snack. Og de kræsne eller knap så modige kan altid nøjes med et frugtspyd.

Også i den forstand har Beijing noget for enhver smag.

Læs mere om Beijing og find inspiration til rejsen på Beijings officielle hjemmeside.

Vidste du at …
• Det mest brugte efternavn i Beijing er Wang.
• Arealet af Beijing med omegn er cirka halvt så stort som Belgien.
• Beijing betyder “Den nordlige hovedstad”, modsat Nanjing som betyder “Den sydlige hovedstad”.
• Beijing er to gange blevet omdøbt til Beiping, der betyder “Nordlig fred”. Dette for at signalere at Nanjing var landets eneste hovedstad.
• I 1989 var der over 4 millioner cykler i Beijing. Nu er der 4 millioner privatbiler.

Fotos:
Topfoto © istockphoto / caracterdesign

Find rabatkode til travelmarket.

 



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.