Det tyrkiske paradis

Antalya – det tyrkiske paradis på jord

Mette Vaabengaard
Ekstrem skønhed, gæstfrihed og varme præger kysten fra Antalya til Alanya. Læs om det tyrkiske paradis på jord her.

Der står flammer op af bjerget. Vandfald vælter ned ad bjergsiderne i frodige grønne skove. Sandet og vandet ved de brede strande og skønne bugter er rent og blødt.

Ruinerne fra Romertiden kan snildt måle sig med lignende sights i Grækenland og Italien. Maden der serveres på lokale restauranter smager fantastisk.

Og man kan ikke gå tre skridt uden for turistområderne uden at blive inviteret på snak, te og ayran, en kold, frisk yoghurtdrik, hos de lokale.

Den tyrkiske Middelhavskyst har det hele inklusive strålende solskin og høje temperaturer. Oplevelserne står i kø, hvis man orker at bevæge sig uden for hotellets svalende skygge.

Naturlige attraktioner
For 2000 år siden sendte kong Attalos II af Pergamon ifølge overleveringerne sine mænd ud for at finde ’paradis på jord’. De kom til kysten for foden af Taurusbjergene, og kongen blev straks så begejstret for stedet, at han grundlagde Antalya.

Antalya ligger stadig meget smukt, og kigger man op på bjergene bag byen i aftenmørket, vil man kunne se små flammer, der skyder op af jorden. Fænomenet skyldes udsivende metangasser og ikke det ildspyende monster “Kimæren”, som en tyrkisk legende ellers fortæller om, men flot ser det ud.

Bjergene gemmer også frodige grønne skove, høje vandfald som Düden, hvor man kan komme tørskoet ind i et hulrum bag vandgardinet, og flere fine drypstenshuler som Dim og Damlataş.

Udflugt gennem historien
For de historisk og kulturelt interesserede er der ’must-see’ attraktioner i Perge, Side, Aspendos og Termessos. Hvert sted har sit amfiteater og et større udvalg af templer og søjler, og alle de klassiske ruiner er så imponerende flotte og velbevarede, at man knapt tror sine egne øjne.

Ved Olympos, syd for Antalya og godt gemt mellem ufremkommelige klipper og tusindårige gamle byer, har moderne rygsækrejsende etableret en slags hotelværelser i trætoppene. Og så snart man bevæger sig uden for områderne med masseturisme, dumper man ind i overraskende tidslommer og uspoleret tyrkisk gæstfrihed.

Mere end shopping
Alanyas befolkningstal er 4-5-doblet over de seneste 20 år, men inden for bymuren findes historiske villaer, en borg med moské og caravanserai, hvor rejsende opstaldede deres kameler, mens de selv søgte ly for natten. På samme måde viser byens vartegn i form af det røde tårn og den buede Tersane-tørdok direkte tilbage til middelalderen.

Antalya har også – trods de mange nye turist- og shoppingcentre – bevaret en del af sit oprindelige præg. Kaleici-kvarteret i forlængelse af havnen med rødteglshuse i snævre, brostensbelagte gader er nænsomt restaureret.

Det er en fornøjelse at gå rundt og lede efter Hadrians port, det romerske klokketårn, Yivli Minaretten og den afbrækkede Kesik Minare eller nyde en forfriskning eller et udvalg af de lækreste småretter, kaldet meze, på en af områdets mange caféer og restauranter. Her kan man i bedste forstand tale om ’all-inclusive’.

Tjek prisen på afbudsrejser til Alanya
Tjek prisen på afbudsrejser til Antalya

Vidste du at:
• Antalya er hovedbyen i området der kaldes Den Tyrkiske Riviera.
• I både Alanya og Antalya er somrene tørre og varme. Antalya er dog en smule mildere end Alanya.
• 30% af alle udlændinge der køber ejendom i Tyrkiet vælger Alanya.
• Alanyas turistkontors slogan er “Hvor solen smiler”.
• Den karismatiske tyrkiske fodboldmålmand Rüştü Reçber, der stod på mål, da Tyrkiet vandt bronze ved VM i 2002 kommer fra Antalya.
• Der bor cirka 1 million personer i Antalya – om sommeren er tallet cirka det dobbelte.

Fotos:
Foto © istockphoto / Ugurhan Betin

 

Relaterede artikler



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Privatlivspolitik
Læs vores persondatapolitik.